Zihinsel Engelliler Iş Sahibi Oluyor - Son Dakika
Güncel

Zihinsel Engelliler Iş Sahibi Oluyor

Manisa Organize Sanayi Bölgesi (MOSB) tarafından uygulamaya sokulan Zihinsel Engelliler Korumalı İşyeri (ZEKİ) Yaşam Merkezi projesiyle zihinsel engelliler, kurulan korumalı işyerlerinde çalışarak aile ekonomilerine katkıda bulunma fırsatı yakalayacak.

06.02.2017 13:08

TURGAY DUYAR - Manisa Organize Sanayi Bölgesi (MOSB) tarafından uygulamaya sokulan Zihinsel Engelliler Korumalı İşyeri (ZEKİ) Yaşam Merkezi projesiyle zihinsel engelliler, kurulan korumalı işyerlerinde çalışarak aile ekonomilerine katkıda bulunma fırsatı yakalayacak.

Manisa Özel Eğitim İş Uygulama Merkezi'nden mezun olan ve yeniden eve kapanarak sosyal yaşamdan kopacak olan zihinsel engelli gençler, MOSB ile yeniden hayatın içinde yer alarak aile ekonomisen katkı vermenin mutluluğunu yaşayacak.

ZEKİ Yaşam Merkezi projesiyle Türkiye'de bir ilk'e imza attıklarını kaydeden MOSB Müdürü Funda Karaboran, Türkiye'nin en köklü sanayi bölgelerinden biri olarak uyguladıkları model proje ile amaçlarının zihinsel veya ruhsal engelli bireylere istihdam oluşturmak olduğunu kaydetti.

Projeye bölgenin ciddi anlamda maddi destek verdiğini vurgulayan Karaboran, projenin arazi maliyetleri ile bakıldığında yaklaşık 5 milyon liraya mal olduğunu, devamının da olacağını, Türkiye'de ilk olduğu için emin ve küçük adımlarla ilerlemek istediklerini vurguladı.

Sanayicilerin yüzde 3'lük engelli kotasıyla alakalı çalışmalarına esas olsun diye projeye başladıklarını ifade eden Karaboran, şöyle konuştu:

"2015 yılında birçok sosyal kurumun hayata geçirmek için bize destek verdiği bir projeyi hayata geçirmiş olmaktan dolayı mutluyuz. Bu çalışmaya 2015 yılı Haziran ayında başladık ve aralık ayında temelini atarak 2016 haziran ayında tamamladık. 2017 yılı Şubat ayında da ilk korumalı işyerimizi bölgemizde fabrikası bulunan Teleset firmamızla start verdik. ZEKİ Yaşam Merkezi içerisinde toplamda 12 korumalı işyerimiz olacak. Manisa OSB içerisinde faaliyet gösteren 12 fabrikamızın korumalı işyeri olması amacıyla oluşturduğumuz bir yapı burası. İlk etapta 4 adet firmamız bu projenin içerisinde. İş Eğitim Merkezinden mezuniyeti sağlamış 32 öğrencimizin istihdamına yönelik başlangıcımız. Burada çocuklarımız sabah 9.00 ile akşam 17.00 arasında normal bir işyerinin tüm gereçlerini yerine getirmek için servisle geliyorlar, çalışıyorlar ve yemeklerini burada yiyorlar. Çalışan kimliğine sahipler, diğer çalışanlarımızdan hiçbir farkı yok. Tek farkı daha farklı ve daha korunaklı bir mekanda bu işleri ifa etmeleri."

Burada çalışacak çocukların geleceğini şekillendirdikleri ve onlara yeni bir hayat başlattıkları ve yön verdikleri için mutlu olduklarını belirten Karaboran, projeye destek veren başta Manisa Valisi olmak üzere tüm milletvekillerimize kamu kurum ve kuruluşları ile sivil toplum kuruluşlarına teşekkür ettiklerini söyledi.

Engelli çocukların hayali gerçek oluyor

Manisa Zihinsel Engellileri Eğitme ve Koruma Derneği Başkanı Rabia Keskin, proje ile çocuklarının hayallerinin gerçekleşeceğini belirterek emeği geçenlere teşekkür ettiğini söyledi.

Engelli çocuklara ve ailelerine MOSB yönetiminin büyük destek verdiğini kaydeden Keskin, "Türkiye'de bir ilk olacak. Bu uygulama Avrupa'da var ama Türkiye'de ilk olacak ve inşallah diğer illerimize de örnek olur ve hiçbir şekilde iş sahibi olamayan zihinsel engelli çocuklarımıza bir iş kapısı ve istihdam olanağı sağlanacak. İnşallah çocuklarımızda en kısa zamanda işe başlayacaklar, büyük bir heyecanla bekliyoruz. Proje inşallah diğer illerimize de örnek olur." diye konuştu.

Keskin'in 19 yaşındaki kızı Simge ise "Çok mutluyum para kazanacağım için çok sevinçliyim. Para kazanınca kendime ev almak istiyorum." şeklinde konuştu.

Proje ile 26 yaşındaki zihinsel engelli oğlunun da artık bir iş sahibi olabileceğini belirten Hatice Yücel, İş Eğitim Merkezinden mezun olduktan sonra ne yapacaklarını şaşırdıklarını belirtti.

Yücel, "Eğer bu merkezler açılmamış olsaydı, benim çocuğum zamanının çoğunu internet kafelerde geçirecekti. Çocuklarımız çok şeyin gayet farkındalar, çalışmak ve para kazanmak istiyorlar. Çok büyük hayalleri var. Çok mutluyuz, minnettarız, çocuklarımızın tüketici olmaktansa üretici olmasını istiyoruz." dedi.

Hatice Yücel'in zihinsel engelli oğlu Hüseyin Yücel ise "Ben çok mutluyum diğer arkadaşlarımda çok mutlu ve herkes mutlu. Çalışıp para kazanacağım." diye konuştu.

20 yaşında zihinsel engelli kızının iş sahibi olmasının sevindirici olduğunu kaydeden Ummuhan Çam ise "Bu korumalı işyeri onlar için çok güzel bir yer olacak. 20 yıldan beri böyle bir yeri bekliyorduk desek yeridir. Kız çocuğu annesi olarak böyle bir merkez olmasaydı benim kızım eve kapanacaktı. Okulu bitirdik geçen yıl mezun olduk. Bir kız çocuğunu tek başına nereye salabilirsiniz ki burası onlar için çok güzel bir yer olacak diye düşünüyorum. MOSB yönetimine çok çok teşekkür ediyoruz." şeklinde duygularını dile getirdi.

Çam'ın 20 yaşındaki engelli kızı Şevval Çam ise "Ben de çalışmak, para kazanmak istiyorum. Kazandığım bütün parayı arkadaşlarıma dağıtacağım." şeklinde konuştu.

Zihinsel Engelliler Iş Sahibi Oluyor
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Zihinsel Engelliler Iş Sahibi Oluyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement