Aso 23. Gündem Toplantısı - Son Dakika
Ekonomi

Aso 23. Gündem Toplantısı

TSE Başkanı Şentürk: "(Standardizasyon faaliyetlerine fon sağlanması) Sanayicimizin doğrudan üzerine yıkmadan, odalarımız, bakanlığımız ve kuruluşlarımızla bu sağlanabilir" "2015'ten itibaren her yıl 2 hedef ülkede standart ve belgelendirme altyapılarının ücretsiz geliştirilmesi projesini.

04.12.2014 15:24

Türk Standardları Enstitüsü (TSE) Başkanı Hulusi Şentürk, standardizasyon faaliyetlerine fon sağlanması gerektiğini belirterek, "Sanayicimizin doğrudan üzerine yıkmadan, odalarımız, bakanlığımız ve kuruluşlarımızla bu sağlanabilir. TSE olarak ben de taşın altını elimi koyayım, ortak protokol olabilir. Bu işlere çözüm bulmamız gerekiyor" dedi.

Ankara Sanayi Odası'nda düzenlenen ASO 23. Gündem Toplantısı'nda konuşan Şentürk, standart koymanın oyunun kurallarını belirlemek anlamına geldiğini, kuralları belirleyenin de rakibine göre daima avantajlı olduğunu söyledi.

Avrupa Kalite Kontrol Birliği'nin 1 Ocak 2015'ten itibaren Avrupa ülkelerinde TSE patentli müşteri dostu belgelendirmesine başlayacağını ifade eden Şentürk, gelişmelerin TSE'nin tüm dünyadaki itibarı açısından övünç verici olduğunu belirtti.

Şentürk, odaların bakanlıklar ile protokol yapmaları gerektiğine işaret ederek, "Fuara katılımla ilgili fon veriyorsunuz da sanayinin belkemiği olan ve rekabet üstünlüğünü sağlayacak standardizasyon faaliyetlerine katılıma neden fon sağlamıyorsunuz? Sanayicimizin doğrudan üzerine yıkmadan, odalarımız, bakanlığımız ve kuruluşlarımızla bu sağlanabilir. TSE olarak ben de taşın altını elimi koyayım, ortak protokol olabilir. Bu işlere çözüm bulmamız gerekiyor" diye konuştu.

"TSE'yi suçlayanlardan biriydim..."

Türk ihracatçısının önünü açabilmek için 1,5-2 yıldır ciddi anlaşmalara imza attıklarına dikkati çeken Şentürk, şöyle devam etti:

"Ben de TSE'ye gelmeden evvel TSE'yi suçlayanlardan biriydim. Yine de bazı konularda suçluyorum ama suçladığım konuları çözmek için de uğraşıyorum. Mesela bunlardan bir tanesi 'A ülkesi neden TSE'nin belgesini kabul etmiyor?' Uluslararası ilişkilerde mütekabiliyet vardır, yani siz 'Benim belgemi kabul et' dediğinizde, o da 'Sen de benim belgemi kabul et' diyor. Ama ben gümrük birliği tarafı olduğum ve Türkiye Avrupa pazarı kabul edildiği için Avrupa 'Benim tanımadığım belgeyi, sen tanıyamazsın' diyor. Burada ara çözüm geliştirdik ve 1,5 yıldır da bu çözümü pazarlamaya başladık. Şu an Birleşik Arap Emirlikleri, Yemen, Sudan ve Umman ile ortak belge düzenlemek için anlaşma imzaladık."

"Çift yıldız uygulaması kalite getirecek"

Şentürk, 2015'ten itibaren her yıl 2 hedef ülkede standart ve belgelendirme altyapılarının ücretsiz geliştirilmesi projesini başlatacaklarını kaydetti.

TSE'nin yıldız ve çift yıldız uygulamasına da değinen Şentürk, çift yıldız uygulamasının her sektöre kalite getireceğini vurguladı. Standardı uygun ama kalitesi düşük ürünleri ayırmaya başladıklarını belirten Şentürk, bu şekilde Türkiye'deki kalite yarışını hızlandırmak istediklerini dile getirdi. Şu anda 5 firmaya çift yıldız belgesi verdiklerini anlatan Şentürk, diğer firmaların da kalitelerini yükselterek bu belgeyi almalarını sağlamayı hedeflediklerini ifade etti.

"İşini doğru yapanla hile yapan ayıklanmalı"

ASO Başkanı Nurettin Özdebir, "Dünyayı ilk defa standartlarla tanıştıran bir ülkenin evlatlarıyız ancak maalesef bunu sürdürememişiz. Standartlar, bizim açtığımız yolda bizden çok daha etkili kurumlar tarafından, ülkelerin ekonomik ve sanayi sınırlarını korumak için ticareti ve rekabeti şekillendirme noktasında önemli bir araç olarak kullanılmakta" diye konuştu.

Dünyada ve Türkiye'de standartların sektörlerin önerileriyle hazırlandığını belirten Özdebir, sektörün kendisini koruması için bu konuda çalışma yapması gerektiğine işaret etti. Özdebir, sanayinin haksız rekabete uğramaması için işini doğru yapanla hile yapanın ayıklanması gerektiğini vurguladı.

Protokol

Toplantının ardından ASO ve TSE arasında, ASO üyelerinin TSE Deney ve Kalibrasyon Merkezi Başkanlığı laboratuvarlarında alacakları kalibrasyon, eğitim ve özel deney hizmetlerine yönelik protokol imzalandı.

Protokolle, TSE'den gözetim hizmeti alan, geçerli bir ürün, sistem belgelerine veya mevcut gözetim, muayene sözleşmesine sahip olan üye firmalara; deney, eğitim hizmetleri ile CE belgelendirmesinde yüzde 30 ve kalibrasyon hizmetlerinde yüzde 40 indirim sağlanacak.

TSE'den gözetim hizmeti almayan veya geçerli bir ürün, sistem belgelerine veya mevcut gözetim, muayene sözleşmesine sahip olmayan üye firmalara ise deney, eğitim hizmetleri ile CE belgelendirmesinde yüzde 20 ve kalibrasyon hizmetlerinde yüzde 30 indirim yapılacak. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Aso 23. Gündem Toplantısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement