Dahi YarışmacılAr IBM’in Süper BilgisayarI Watson’ın Karşısında Terliyor - Son Dakika
Güncel

Dahi YarışmacılAr IBM’in Süper BilgisayarI Watson’ın Karşısında Terliyor

Watson Ve İnsan Arasındaki Amansız Yarışta Dananın Kuyruğu Kopmak Üzere!

15.02.2011 18:05  Güncelleme: 18:08

Jeopardy Bilgi Yarışmasında süper bilgisayara karşı yarışan iki dahi zor anlar yaşıyor. Jeopardy, verilen cevaplara göre yarışmacıların doğru soruları oluşturarak yarıştıkları bir program.

Önceki şampiyonlar, yani Jeopardy yarışmasını arka arkaya 74 kez kazanan Ken Jennings ile yarışmadan 3,3 milyon dolar kazanarak bir rekora imza atan Brad Rutter yarışmanın ikinci turu için IBM'in süper bilgisayarı Watson ile yarışıyorlar. Geçtiğimiz Perşembe günü yapılan ısınma turlarında her iki şampiyon Watson'un gerisinde kalmıştı. 14-15-16 Şubat tarihlerinde gerçekleşecek yarışmanın ilk gününde tüm dünya ekran başındaydı.

Geçen Perşembe üç kategoride gerçekleşen ve Jennings ile Rutter'ın 1000 dolar kaybettiği dostluk maçında yaşananlar aslında geleceğe dair işaretler taşıyordu. Çünkü yarışmanın 14 Şubat'ta gerçekleşen ilk gününde insan yarışmacılar Watson'un karşısında fena halde terlemeye başladılar bile. Watson ve Rutter ilk gün 5000 dolar ile birinciliği paylaşırken, Jennings 2000 dolar ile onları takip etti.

Burada önemli olan Watson'ın kazanması değil gerçekte. 3 yıl içinde bu denli şaşırtıcı bir kavramın gerçekleştirilmiş olması ve insanların bu dehadan nasıl bir hasat alacakları merak konusu. Beklentiler ise hayli büyük.

Watson'un bugün yapabildikleri, 1997'de büyük satranç ustası Gary Kasparovla karşılaşan Deep Blue'dan çok daha karmaşık. Satrançta çok sayıda olası hamle içinde rakibe karşı en başarılı olanı seçiliyor ama herşey belli kurallar çerçevesinde kalıyordu.

Oysa Jeopardy'de Watson çok daha zorlu bir görevi göğüslüyor. İçindeki her türlü nüansa karşın insan dilini anlamak, ima edilen ifadeleri kavramak, günlük dilde kullanılan sözcüklerin anlamını çözmek zorunda. Bu iş sanıldığı kadar kolay değil. Doğal bir dille konuştuğumuzda aynı bilgiyi yüzlerce farklı şekilde ifade edebiliriz. Hatta insan sayısı kadar anlatım biçimi vardır diyebiliriz. Örneğin bazı bilgileri kısa bir şiir biçiminde anlatabilir ve bundan doğru bir çıkarımda bulunulmasını isteyebiliriz.

Peki, bunu bir bilgisayardan isteyebilir miyiz? İşte Watson, tüm bu ince ayrıntıları ayırt edebiliyor ve aynı nedenle yapay zeka alanında dönülen muhteşem bir virajı temsil ediyor. Gelecek ay sona erecek olan yarışmanın sonuçlarını bütün dünya merakla bekliyor!

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Dahi YarışmacılAr IBM’in Süper BilgisayarI Watson’ın Karşısında Terliyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement