İskilipli Atıf Hoca Ölümünden 86 Yıl Sonra İlk Kez Mezarı Başında Anıldı - Son Dakika
Güncel

İskilipli Atıf Hoca Ölümünden 86 Yıl Sonra İlk Kez Mezarı Başında Anıldı

Şapka kanuna muhalefet ettiği gerekçesiyle İstiklal Mahkemeleri tarafından idam edilen İskilipli Atıf Hoca, ölümünden 86 yıl sonra ilk kez mezarı başında anıldı.

03.02.2012 17:11

Şapka kanuna muhalefet ettiği gerekçesiyle İstiklal Mahkemeleri tarafından idam edilen İskilipli Atıf Hoca, ölümünden 86 yıl sonra ilk kez mezarı başında anıldı.

İskilip ilçesinde düzenlenen anma törenine Özgür-Der Çorum Şube Başkanı Bülent Gökgöz, İlke-Der Çorum Şube Başkanı Selim Özkabakçı, Eğitim-Bir Sen Çorum Şube Başkanı Mustafa Başbekleyen ve dernek üyeleri katıldı. Anma programını düzenleyen sivil toplum kuruluşları adına bir basın açıklaması yapan Özgür-Der Çorum Şube Başkanı Bülent Gökgöz, "Onun itibarı devlet tarafından iade edilsin edilmesin, o itibar eserlerinde, salih

amellerinde, mücadelelerinde, bizim gönüllerimizde, kalplerimizde, akidelerimiz ve

hafızalarımızda capcanlıdır" dedi.

86 yıl önce İskilipli Atıf Hoca'nın İstiklal Mahkemeleri tarafından idam edildiğini hatırlatan Gökgöz, İskilipli Atıf Hoca'nın ilmi birikimi, tecrübeleri, düşünsel ve şahitlik mirasından mahrum bırakıldıklarını belirtti. Anadolu Müslümanlarının Atıf Hoca gibi İslami kanaat önderleri ile olan irtibat kanallarının kesildiğini dile getiren Gökgöz, "Alfabe değişti, İslami literatürümüz ve zihin dünyamız da değişti. Batı alfabesi ile beraber Batılılar gibi düşünmeye ve onlar gibi yaşamaya başladık.

Cumhuriyetin ilk yıllarından beri bir toplumsal proje ortaya konmaya başladı. Bu ülkenin bu topraklarda yaşayan insanların, tüm tarihsel, kültürel inanca dayalı kodlarına müdahale edildi. Şu anda sistemin bile cumhuriyetle birlikte kendi ürettiği devrimlere dayanamayarak kendi putunu yer gibi ortadan kaldırmaya çalıştığı devrimleri bu halka dayatıldı" dedi. Hiçbir zulüm ve zorbalığın baki olmadığını belirten Gökgöz, konuşmasında şunları kaydetti:

"Her şeyin aslına rucu ettiği bir tarihte yaşananlar da bir bir ortaya çıkacak, aslına rucu edecektir. İstiklal mahkemeleri ile yıllarca ortaya konan bu zulüm ve hukuksuzlar tarihin kara lekesidir. Ancak halkımız bu yaşananları asla unutmadı biz de unutturmayacağız. Değerlerimize ve inancımıza sahip çıkacak, bu uğurda can vermiş olan ecdadımızın haklı davasını, hatırasını, şuurunu yaşatacağız. Bizler yeniden böyle hukuksuzlukların yaşanmaması ve topluma anlatılan tarih bilgilerinin yeniden sorgulanması,

arşivlerin açılarak kamuoyu ile paylaşılmasını istiyoruz. 'İskilipli Atıf Hoca neden idam edildi, Atıf Hoca'nın İslami düşence ve faaliyetlerinden kimler neden rahatsız oldular, İskilipli Atıf Hoca bu toprakların değeri ve birikim olan idam edilmiş daha kaç alim ve insanımız vardır, İstiklal mahkemeleri misyonunu ve gücünü kim ya da kimlerden alıyordu' bu soruların sağlıklı cevaplanabilmesi için resmi ve gayri resmi tüm belgeler toplumla paylaşılmalı."

Eğitim-Bir Sen Çorum Şube Başkanı Mustafa Başbekleyen, "Tarihte yaşanmış kara bir lekenin aklanmasıdır. Asla toplum olarak Atıf Hoca'yı unutmadık, unutmayacağız. Devlet Dersim'den nasıl özür dilemişse orda yaptığı katliamdan nasıl özür dilemişse bu da halka yapılan zulüm ve katliamdır. İskilipli Atıf Hoca'dan ve İstiklal Mahkemesi vasıtasıyla yaptığı bütün zulümlerden özür dilemelidir. Biz bunu bekliyoruz, bunu alıncaya kadar da mücadeleye devam edeceğiz. Halk sürekli itibarını düşürmedi" diye konuştu.

Basın açıklamasının ardından anma programına katılanlar Atıf Hoca'nın mezarı başında topluca dua etti. Yapılan duanın ardından İskilipli Atıf Hoca için Gülbaba çiftliğinde yaptırılan Anıt mezarı incelemeye gelen İskilip Belediye Başkanı Numan Sezer, anıt mezar hakkında programa katılanlara bilgi verdi.

İskilip Belediye Başkanı Numan Sezer, "Biz itibarını geri iade ediyoruz halk olarak. İnşallah devamı da gelecek. İade-i çalışmamız var. Devlet büyüklerinin de üzerine düşen görevi yapacağına inanıyoruz. Anıt Mezar için 1-1.5 aydır çalışmalar sürüyor. Hava şartlarının olumsuzluğu nedeniyle yüzde 25'lik bölümünü tamamlayabildik. Nisan ayı gibi proje bitmiş olacak. Proje çok şeyi ifade ediyor. Daracağına kadar ifade var. Gayemiz şu, hiçbirşeyi tersine tersine yontmak değil. Bizim gayemiz hakkın geri alınması

ve atamıza sahip çıkmak. İskilip bugün İskilip denildiği zaman Atıf Hoca ile anılır. Markayı Atıf Hoca'dan alır. Biz de bu bağlamda üzerimize düşeni yapmaya çalışıyoruz" diye konuştu. - ÇORUM

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel İskilipli Atıf Hoca Ölümünden 86 Yıl Sonra İlk Kez Mezarı Başında Anıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement