Kaybolmaya Yüz Tutan Eşyaları Toplayıp Koleksiyon Haline Getirdi - Son Dakika
Güncel

Kaybolmaya Yüz Tutan Eşyaları Toplayıp Koleksiyon Haline Getirdi

Tunceli'de 30 yıl boyunca topladığı eşyaları evinin bir odasında sergileyen market sahibi, kaybolmaya yüz tutan eşyaları ve yöresel giysileri oluşturduğu koleksiyonda bir araya getirerek gelecek kuşaklara aktarıyor.

21.02.2019 12:28  Güncelleme: 12:55
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Tunceli'nin Ovacık ilçesinde yaşayan İbrahim Yalvaç, teknolojinin gelişmesiyle unutulmaya yüz tutan tarım ve mutfak eşyaları ile yöresel giysileri, oluşturduğu koleksiyonda bir araya getirerek gelecek kuşaklara aktarıyor. İlçenin Pulur Mahallesi'nde market işleten 2 çocuk babası 52 yaşındaki İbrahim Yalvaç, gençlik yıllarından itibaren köylerde kullanılan yöresel eşyalara meraklı olduğu için fırsat buldukça köyleri gezip bunlardan toplamaya başladı.

EVİNİN BİR ODASI TOPLADIĞI EŞYALARA AİT

Köylülerden geçmişte kullanılan ve teknolojinin gelişmesiyle artık kullanılmayan tarım aletleri, mutfak eşyaları ile yöresel giysiler toplayan Yalvaç, daha sonra bunlarla evinin bir odasında koleksiyon oluşturdu. İşinden arta kalan zamanlarını koleksiyonunu düzenlemekle geçiren Yalvaç'ın amacı, topladığı eski eşyaları gelecek kuşaklara aktararak unutulmamasını sağlamak.

Kaybolmaya Yüz Tutan Eşyaları Toplayıp Koleksiyon Haline Getirdi

30 YILDIR USANMADAN TOPLUYOR

İbrahim Yalvaç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, teknolojinin gelişmesiyle yöresel eşyaların eskisi gibi kullanılmadığını söyledi. Yalvaç, koleksiyonun 30 yıllık bir çalışmanın sonunda ortaya çıktığını belirterek, "Bölgemizde kullanılan yöresel eşyaya gençlik yıllarımda ilgi duymaya başladım. Zamanla da ilçemizdeki köyleri gezerek insanlar tarafından kullanılmadığı için bir tarafa atılan eski tarım aletlerini ve mutfak eşyalarını bir araya getirmeye başladım." dedi.

Kaybolmaya Yüz Tutan Eşyaları Toplayıp Koleksiyon Haline Getirdi

"MANEVİ DEĞERLERİ BENİM İÇİN ÇOK BÜYÜK"

Eski yöresel eşyayı gelecek nesillere aktarmak istediğini anlatan Yalvaç, şunları dile getirdi: Koleksiyonumda yer alan malzemelerin herhangi bir parasal değeri yok ama evimde sergilediğim bu malzemelerin manevi değeri çok büyük. Bu malzemelere bakınca çocukluğum ve ailemin yaşadığı zorluklar aklıma geliyor, anılarım tazeleniyor. Koleksiyonu oluşturan eşyalar arasında daha çok insanların yokluk döneminde, günlük yaşamda kullandığı giyim malzemeleri ve mutfak eşyaları yer alıyor.

Yalvaç, teknolojik gelişmenin insan yaşamına bambaşka boyut kazandığına işaret ederek, "Yıllar önce imkanları olmayan insanlarımız çarık kullanıyordu. Şimdi ise çarığın yerini su geçirmez ayakkabılar aldı. O zamanlar çok fazla kar yağıyordu, insanlar hayvanların yününden kıl çorap yapıp onları giyerdi. Çizme veya bot yoktu." diye konuştu.

Kaybolmaya Yüz Tutan Eşyaları Toplayıp Koleksiyon Haline Getirdi

"GÜNÜMÜZDE HER ŞEY ÇOK KOLAY"

Köylerde yaşayan insanların geçmişte çok sıkıntı yaşadığını aktaran Yalvaç, şunları kaydetti: İnsanlarımız ayran üretiminde hayvan derisinden yapılan yayıkları kullanırdı. İnsan gücü o zamanlar daha ön plandaydı. Bugün ise elektrikle çalışan yayıklar var, ayran ve tereyağı üretimi daha kolay oluyor. Aynı şekilde elektriğin olmadığı geçmiş yıllarda ütüler köz ateşiyle çalışırdı. Şimdilerde ise elektrikle kolay çalışıyor ve elbiseler güzel ütüleniyor.

Kaybolmaya Yüz Tutan Eşyaları Toplayıp Koleksiyon Haline Getirdi
Kaybolmaya Yüz Tutan Eşyaları Toplayıp Koleksiyon Haline Getirdi
Kaybolmaya Yüz Tutan Eşyaları Toplayıp Koleksiyon Haline Getirdi
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Kaybolmaya Yüz Tutan Eşyaları Toplayıp Koleksiyon Haline Getirdi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (4)

  • Ali canpolat: Bende meraklıyım çok güzel gelenek olmali 10 0 Yanıtla
  • TARIHINE SAHIP CIK: Abimizi tebrik ediyorum , bu eşyalar bir daha yapilmayacak ,kaybolup gidecek ve bizden sonra ki nesiller onlari tanimayacaklar 8 0 Yanıtla
  • .: Güzel BİR iş abi...Allah kolaylıklar versin..Allah razı olsun.. Tarihimize sahip çıkalım 7 0 Yanıtla
  • BAK BU İYİ: HABER DEDINMI BÖYLE OLMALI MILLET BIRBIRINI DESTEKLEMELI 3 0 Yanıtla

Advertisement