Kosova'nın İlk Cumhurbaşkanı Rugova, Unutulmadı - Son Dakika
Güncel

Kosova'nın İlk Cumhurbaşkanı Rugova, Unutulmadı

Kosova'yı bağımsızlığa taşıyan sürecin mimarı İbrahim Rugova, ölümünün 9. yıl dönümünde anıldı.

21.01.2015 18:50  Güncelleme: 19:02

Kosova'yı bağımsızlığa taşıyan sürecin mimarı olan İbrahim Rugova, ölümünün 9'uncu yıl dönümünde mezarı başında düzenlenen törenle anıldı.

Anma törenleri kapsamında, Rugova'nın kurucusu olduğu Kosova Demokratik Ligi (LDK) heyeti de Rugova'nın başkent Priştine'deki mezarını ziyaret ederek çiçek bıraktı.

LDK Genel Başkanı ve Kosova Başbakanı İsa Mustafa, yaptığı açıklamada, İbrahim Rugova'nın, Kosova'nın bağımsızlığında en fazla katkısı olan kişi olduğunu belirterek, Rugova'nın 20. yüzyılın son dönemi ve 21. yüzyılın ilk dönemine damga vurduğunu söyledi.

İbrahim Rugova kimdir?

Kosova'da, 1944 yılında dünyaya gelen Rugova, Paris'teki Sorbonne Üniversitesi'nde dil bilimi öğrenimi gördü. Ülkesine döndükten sonra 1989 yılında Kosova Yazarlar Sendikası'na başkanlık eden Rugova, aynı yıl içinde eski Yugoslavya Devlet Başkanı Slobodan Miloşeviç'in, Kosova'nın özerkliğine son vermesiyle ülkedeki komünist olmayan ilk siyasi parti olan Kosova Demokratik Ligi'ni (LDK) kurdu.

Miloşeviç rejimine karşı ılımlı bir direniş politikası izleyen Rugova, 1990'lı yıllarda LDK'nin başında oldu. Yugoslavya ile Kosova arasında 1998-1999 yıllarında cereyan eden savaşın ardından, 2002'de BM gözetiminde düzenlenen seçimlerde cumhurbaşkanlığına seçilen Rugova, hayatını kaybettiği 21 Ocak 2006 tarihine kadar bu görevini sürdürdü.

1999-2008 yılları arasında BM idaresinde bir bölge olan Kosova, 17 Şubat 2008 tarihinde tek taraflı olarak bağımsızlığını ilan ederek, Sırbistan'dan ayrılmıştı. - Kosova

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Kosova'nın İlk Cumhurbaşkanı Rugova, Unutulmadı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement