Markalaşmada En Büyük Engel Patron Kültürü - Son Dakika
Ekonomi

Markalaşmada En Büyük Engel Patron Kültürü

Markalaşmada En Büyük Engel Patron Kültürü

10 Yılda 10 Türk Dünya Markası Çıkarmayı Hedefleyen Marka Destek Projesi Turquality, Şirketlerdeki Yaygın Patron Kültürünü En Büyük Engel Olarak Yaşıyor. Projenin Başkanı Ziya Altunyaldız, "Kendini Tek Karar Verici Gören Patronlar, Kurumsal Kültüre Geçişte Zorlanıyor" Dedi.

28.03.2008 13:48

10 yılda 10 Türk dünya markası çıkarmayı hedefleyen marka destek projesi Turquality, şirketlerdeki yaygın patron kültürünü en büyük engel olarak yaşıyor. Projenin Başkanı Ziya Altunyaldız, "Kendini tek karar verici gören patronlar, kurumsal kültüre geçişte zorlanıyor" dedi.

10 yılda 10 Türk dünya markası çıkarma hedefiyle oluşturulan dünyanın tek devlet destekli marka teşvik projesi Turquality, en büyük engel olarak şirketlerde patron kültürü hakimiyetiyle karşılaşıyor. Turquality Çalışma Grubu Başkanı ve Dış Ticaret Müsteşarlığı İhracat Genel Müdür Yardımcısı Ziya Altunyaldız, "Kendini tek karar verici gören patronlar kurumsal kültüre geçişte ve dışarıdan danışmanlık almakta zorlanıyor" dedi. Altunyaldız, "Şu anda markaların yönetimine getirmeye çalışırken zorlandığımız husus yönetişim modelini yerleştirmek. Patron kültürünün kurumsal kültüre dönüşmesini, yönetimde profesyonellerin söz sahibi olması en önemli ve zorlandığımız husus" diye konuştu. Program kapsamanıda eğitim veren Koç Üniversitesi’nden Noyan Arsan, Ülgen Akın ve Sabancı Üniversitesi’nden Cüneyt Evingen de yöneticiler kadar patronların eğitiminin önemine dikkat çekti.

DIŞ DESTEK İSTEMİYOR: Kendi firmasından olmayan dışarıdan danışmanlarla çalışma kültürünün zayıflığına da işaret eden Altunyaldız, şunları söyledi: "Danışmanlarla yapılan çalışmalarda analizlerin yapılmasında paylaşımdan kaynaklanan sıkıntılar olabiliyor. Israrlı ve doğru bir iletişimle markalar patron yönetimden kurumsal yönetime geçebiliyor. Profesyonellerin günün şartlarına göre gelişimlerini sağlayamaması, sadece üretim yapıp satanların müşteri odaklı çalışmakta zorlanması da zaman zaman yaşanan problemlerden. Kendini tek karar verici gören patronların paylaşım eksikliğinden kaynaklanan problemler olabiliyor. Fakat bunların yavaş yavaş değiştiğini görüyoruz."

10 MARKA İDDİALI HEDEF: Ziya Altunyaldız, destekledikleri firmaların uluslararası alanda yer almaya ve bu standartları yakalamaya istekli olmasının önemine değinerek, Türkiye’den bir dünya markası konusunda firmaların vizyonları ve istekli olmasının önemli olduğunu belirtti. Altunyaldız, "10 global marka çok iddialı bir hedef. Bunun yanında bölgesel markaların oluşturulması da önemli bir değerdir" dedi.

5 KATINI HARCAMALIYIZ: Global markaların cirolarının yüzde 5’ini reklam ve iletişime harcadığını hatırlatmamız üzerine Altunyaldız, "Yurt dışındaki markalar bir harcıyorsa bizim 5 harcamamız lazım. Bu konu projede karşılığını buldu. Harcamaların yüzde 45’i tanıtım ve iletişim için gerçekleşti" değerlendirmesinde bulundu. "Programdaki markalardan performansından memnun olmadıklarınız var mı" sorusuna Altunyaldız, "Performans yönetim sistemini devreye sokuyoruz. Yıl sonu itibariyle memnun olduklarımız veya olmadıklarımız belli olacak. Ya bir alt programa geçireceğiz ya da destek oranlarını düşüreceğiz" yanıtını verdi.

Turquality markalarının ihracatı yüzde 38 arttı

TURQUALITY 7 farklı sektörden 55 firmanın yer aldığı program kapsamındaki şirketlerin ihracatı yüzde 38 oranında arttı. Bu şirketler 1.5 milyar dolar olan ihracatlarını 2007’de 2 milyar dolara çıkardılar. Ziya Altunyaldız, bu rakamın büyük oranda hazır giyim firmalarını temsil ettiğini, program kapsamına alının yeni dev firmalarla ihracat rakamının ciddi oranda artacağını söyledi. Öncelikle hazır giyim markalarını desteklemek üzere 2003 yılında başlatılan Turquality, 2006 yılındaki düzenlemeyle tüm sektörlere açılmıştı.

500 mağaza hedefleniyor

TÜRK şirketler Manhattan’dan Milona’ya kadar dünyanın önde gelen merkezlerinde mağazalar açmaya başladığını anımsatan Ziya Altunyaldız, "Programın bu yıl ki hedefi ihracatta yüzde 40’lık artış ve mağaza sayısını 67’den 120’ye çıkması. 2010 yılında mağaza sayısı 500’e çıkacak" dedi. Firmaların 2007 yılında en fazla ilgi gösterdiği ülkeler, ABD, Avrupa Birliği ülkeleri ve Rusya oldu.

19 ülkede pazar araştırması yapıldı

2007’de 22 mağaza Turquality kapsamına alınırken, 6 marka, ’marka programına’ dahil edildi. 37 markanın başvuru süreci devam ediyor. Araştırma şirketi Deloitte ile 33 marka için detaylı analiz yapıldı, yol haritası çizildi. Neilsen’le birlikte Yunanistan’dan İngiltere ve Mısır’a kadar 19 ülkede; ev tekstili, hazır giyim, mücevher ve hızlı tüketim alanlarında pazar araştırması yapıldı. Toplam desteğin yüzde 45’ini yurtdışı satış noktası harcamaları oluşturdu. Kapsamdaki firmaların dağılımında yüzde 33 pay ve 18 markayla hazır giyim ilk sırada, 14 marka yüzde 25’lik oranla dayanıklı tüketim ikinci sırada, 12 marka ve yüzde 22 oranla hızlı tüketim ürünleri üçüncü sırada geliyor.

Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi Markalaşmada En Büyük Engel Patron Kültürü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement