Tunuslu STK'lardan "25 Temmuz kararları insan hakları ihlallerini arttırdı" iddiası - Son Dakika
Güncel

Tunuslu STK'lardan "25 Temmuz kararları insan hakları ihlallerini arttırdı" iddiası

Tunuslu STK\'lardan "25 Temmuz kararları insan hakları ihlallerini arttırdı" iddiası

Tunus merkezli sivil toplum kuruluşları (STK) Cumhurbaşkanı Kays Said'in Meclisi feshettiği ve milletvekili dokunulmazlıklarını kaldırdığı 25 Temmuz 2021 kararlarının "Tunus'ta insan hakları ihlallerini arttırdığını" savundu.

29.11.2022 15:46  Güncelleme: 15:52

Tunus merkezli sivil toplum kuruluşları (STK) Cumhurbaşkanı Kays Said'in Meclisi feshettiği ve milletvekili dokunulmazlıklarını kaldırdığı 25 Temmuz 2021 kararlarının "Tunus'ta insan hakları ihlallerini arttırdığını" savundu.

Tunus İnsan Hakları Birliği, Hak ve Özgürlükler Derneği ile Tunus Ulusal Gazeteciler Sendikası, başkent Tunus'ta "İhlaller, kararnameler, iktidarda insan hakları nasıl eriyor" başlığıyla bir sempozyum düzenledi.

İnsan Hakları Birliği Başkanı Bessam et-Tarifi, burada yaptığı konuşmada, Cumhurbaşkanı Said tarafından 25 Temmuz'da alınan olağanüstü kararların ardından iktidarın tüm alanlarda yetkileri tekelleştirmeye başladığını ifade ederek, "Ülkede parlamento seçimlerine haftalar kala siyasi eylemlerin durdurulması, medeni ve ekonomik haklara getirilen kısıtlamalar, partilerin seçimlere katılmayışı, bunların hepsi insan haklarında geriye gidişin işaretleri." dedi.

İnsan hakları aktivisti avukat İbrahim Belkis ise "25 Temmuz olağanüstü kararları ile ülkede insan hakları ihlalleri arttı. Cumhurbaşkanı Said tarafından parlamentonun feshedilmesi ile Tunusluların kendi kaderlerini tayin hakkı ihlal edildi." diye konuştu.

Yaşananlara tepki gösteren Belkis, "Yürüme yetkisine sahip Cumhurbaşkanı Said, parlamentoyu feshedip yasama yetkisini de ele geçirerek, ülkeyi tek başına yönetmeye başladı." değerlendirmesinde bulundu.

Tunus'ta siyasi kriz

Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said, 25 Temmuz 2021'de Meclisin çalışmalarını askıya alarak milletvekili dokunulmazlıklarını kaldırmış, 22 Eylül 2021'de yeni kararnamelerle yetkilerini genişleterek, yürütme organını kendine bağlamıştı.

Said, 13 Aralık 2021'de açıkladığı "Siyasi krizden çıkışın yol haritası" ile ülkede 25 Temmuz 2022'de anayasa değişikliği referandumuna, 17 Aralık 2022'de de erken genel seçime gidileceğini ve o zamana kadar Meclisin kapalı kalacağını bildirmişti.

Ülkede 25 Temmuz'da seçmenlerin yüzde 30,5 katılımıyla düzenlenen referandumda, yüzde 94,6 evet oyuyla yeni anayasa kabul edildi.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Tunuslu STK'lardan '25 Temmuz kararları insan hakları ihlallerini arttırdı' iddiası - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement