Ürün Bolluğu İhracatı Düşürdü - Son Dakika
Ekonomi

Ürün Bolluğu İhracatı Düşürdü

Yüksek Verimden Dolayı İrileşmeyen Kiraz Bu Sene Avrupa'ya İhraç Edilemedi. Kuraklıktan Dolayı Şeftali ve Siyah İncir İhracatının da Gelecek Ay Aynı Tehlikeyle Karşılaşılması Bekleniyor.

01.08.2007 16:33

Yüksek verimden dolayı irileşmeyen kiraz bu sene Avrupa'ya ihraç edilemedi. Kuraklıktan dolayı şeftali ve siyah incir ihracatının da gelecek ay aynı tehlikeyle karşılaşılması bekleniyor.

Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB), Temmuz ayında yapılan ihracat rakamlarını açıkladı. Temmuz ayında UİB tarafından yapılan 1 milyar 917 milyon dolarlık ihracatta geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 38'lik artış sağlandı. Sektörel bazda hazır giyim ve konfeksiyonda yüzde 11, tekstilde ise yüzde 12 artış olurken, taşıt araçları ve yan sanayi sektörü, yapılan 1 milyar 747 milyon dolarlık ihracatla yüzde 44 artış kaydederek, Temmuz ayına yine damgasını vurdu. Yaz aylarında olunmasına rağmen yaş meyve ve

sebze sektöründe yaşanan yüzde 36'lık düşüş ürünlerde istenilen kalitenin elde edilememesine bağlandı.

UİB Genel Sekreteri İbrahim Okur, yaptığı değerlendirmede, kirazda verimin yüksek oluşunun ürün kalitesini etkilediğini belirterek, "Bu sene kiraz bol, ancak bu defa ürün fazla irileşemedi. Dolayısıyla kiraz kalibresi Avrupa'nın istediği standartlara ulaşmadığı için talep görmedi. Kiraz yaş meyve ve sebze ihracatının yüzde 75'ini oluşturuyor. Hava şartlarının iyi olması ve verimin yüksek oluşu kirazın kalitesini düşürdüğü için, aşırı talep olmasına rağmen istenilen ihracat yapılamadı. Gelecek ay siyah

incir ve şeftalide de aynı tehlikeyle karşılaşabiliriz" dedi.

İhracat rakamları hakkında da değerlerdirme yapan Okur, taşıt araçları ve yan sanayiin ihracatın yıldızı olduğunu ifade etti. Hedeflerine hızla ilerlediklerini açıklayan Okur, "İlk 7 ayda yaptığımız toplam ihracat rakamını, 2004 yılının tümünde yaptık. Şimdi yüzde 29'luk artışla ilk 7 ayda 12.5 milyar dolar ihracat yaptık. Hedefimiz 20 milyar dolar. Aralık ayına kadar bu rakama ulaşacağız. Türkiye genelinde de 105 milyar dolara ulaşacağımızı tahmin ediyoruz" diye konuştu.

Seçimlerde halkın istikrardan yana olduğunu gördüklerini belirten Okur, "Sıkıntılarımız devam ediyor. Bu yıl ele alınacağını düşünerek yolumuza devam ediyoruz. Demiryolu hattı ihracat için çok önemli. Bu proje bir an önce hayata geçirilmeli" şeklinde konuştu.

İNCİR VE ŞEFTALİ DE ÜRÜN BOLLUĞU VE KURAKLIKTAN NASİBİNİ ALACAK

Uludağ Yaş Meyve ve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Mustafa Ulusoy ise, ihracattaki düşüşün kirazdan kaynaklandığını belirterek, "Kiraz, birliğimizin ihracatında önemli yere sahip. Bu yıl yüksek verim olması çiftçiyi güldürse de ihracat yönünden faydalı olmadı. Tane büyüklüğü Avrupa pazarının istediği standartlarda olmadığı için rağbet görmedi. Dolayısıyla bu da ihracatı olumsuz etkiledi. Gelecek ay ise şeftali ve siyah incir ihracatını da kuraklık etkileyecek. Hava şartları birliğimizin ihracatına

olumsuz yansıdı. Kirazda olduğu gibi ürün bolluğu ve kuraklıktan dolayı şeftali ve siyah incir ihracatı da gelecek ay bundan nasibini alacak gibi gözüküyor" dedi.

(EY-MŞ-SN-SN-E)

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Ürün Bolluğu İhracatı Düşürdü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement