Uzayda İnsan Bedenine Neler Oluyor? - Son Dakika
Sağlık
BBC

Uzayda İnsan Bedenine Neler Oluyor?

Uzay seyahatlerinde, bir başka deyişle yer çekimsiz ortamlarda, insan bedeni önemli değişimlerden geçiyor ve hatta bazı sağlık sorunları ortaya çıkabiliyor.

11.01.2018 13:21  Güncelleme: 13:56

Uzay, zorlu ve affı olmayan bir yer ve çok sayıda astronotun dünyaya dönüşlerinde gördüğü gibi yer çekimsiz ortamda uzun süre yaşamak insan bedenine ciddi darbe vuruyor.

BOYLARI DEĞİŞEBİLİYOR

Japon astronot Norişige Kanai, Uluslararası Uzay İstasyonunda sadece üç hafta geçirmesinin ardından dokuz santimetre uzadığını söyleyerek kısa bir süre manşetlerde yer almıştı. Ancak daha sonra hesap hatası yaptığını itiraf etti ve sadece iki santimetre uzadığını söyledi. Fakat, uzayda vakit geçirenlerin boylarında önemli değişiklikler aslında normal.

Yerçekimi olmadan omurilik kemikleri genişleyebiliyor ve bu durum boyda değişikliklere neden oluyor. Ancak araştırmalara göre, dünyaya döndüklerinde astronotların boyları normale geri dönüyor. Uzayda bir yıl kalanlara ne oluyor?

DENEY İÇİN UZAYDA 340 GÜN KALDILAR

Genelde, astronotlar Uluslararası Uzay İstasyonuna altı aylığına yollanıyorlar. Ancak Amerikalı Scott Kelly, 2016'da Rus kozmonot Mikhail Kornienko ile birlikte uzayda 340 gün kalarak tarihe geçmişti. Görevin amacı, uzayda geçirilen uzun sürelerde ağırlıksız olmanın, radyasyonun ve izolasyonun insan bedenine neler yaptığını daha iyi anlamaktı.

İkizi de astronot olan Kelly'nin uzaydaki deneyimi, uzay yolculuklarının insan bedeni üzerindeki etkilerine dair benzersiz bilgiler sağladı. Araştırmanın bir parçası olarak kardeşi Mark evinde kaldı ve daha sonra ikiz kardeşler karşılaştırılmalı olarak incelenebildi.

SAĞLIK SORUNLARI HİSSEDİLMİYOR

Kelly BBC'ye yaptığı açıklamada "Sağlık sorunlarının çoğu belirti göstermiyor, kendi kemik kütlenizi hissedemiyorsunuz" dedi. Scott Kelly dünyaya döner dönmez, ayrıntılı testlerden geçirildi. Uzayda kaldığı uzun süre vücudunda bir sürü belirti ortaya çıkarmıştı.

DÖNÜŞTE SIKINTILAR OLDU

Kelly bu belirtileri "Vücudumda ağrılar, sertlikler, biraz kemik biraz da kas kaybı oldu. Şişme ve kafatasımın içindeki baskıda artış olmuştu" diye anlattı. Dünyanın atmosferine uyum sağlamaya çalşırken döküntü ve kurdeşen gibi deri hastalıkları, mide bulantısı ve baş dönmesi de yaşadı.

MARS YOLCULUĞU 30 AY SÜRECEK

Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi (NASA), Kelly'nin yaptığı deneyin Mars gibi uzun uzay yolculuklarının biyomedikal risklerini düşürmede önemli bir adım olduğunu söyledi. Kızıl gezegene yapılacak her hangi bir yolculuğu tamamlamanın en az 30 ay süreceği tahmin ediliyor.

Uzayda İnsan Bedenine Neler Oluyor?
Kaynak: BBC

Son Dakika Sağlık Uzayda İnsan Bedenine Neler Oluyor? - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (5)

  • ADANA ADANA: adananalıları gönderinde akıllansınlar 3 2 Yanıtla
  • Zekice: Önemsiz haber...ama ilginç.. 0 4 Yanıtla
  • gozanli: bence sen git te akilla 1 1 Yanıtla
  • Gidin gidin: Adanaliyi gönderin de güneşe silah sıksın cahiller yaa 0 2 Yanıtla
  • Adana: Adanalı sana bişeymi yaptı 0 0 Yanıtla
BBC

Advertisement