Diyarbakır'daki Amida Höyük'te kazı sırasında milattan önce 3 bin 400-3 bin 100 yıllarına ait mühür bulundu.
Diyarbakır'daki Amida Höyük kazılarında Geç Uruk dönemine ait silindirik mühür keşfedildi.
Diyarbakır'daki Amida Höyük'te yapılan kazılarda, yerleşimin 10 bin yıl önce başladığı belirlendi.
Siirt'te saat 07.00 itibariyle oy kullanma işlemi başladı. Siirt merkez ve ilçelerinde toplamda 217 bin 355 kişi sandık başına gidecek.
Diyarbakır'ın Sur ilçesindeki Amida Höyük'teki Artuklu Sarayı'nda yapılan arkeolojik kazı çalışmaları sona erdi. Kazılar sonucunda saraya açılan kapının ortaya çıktığı ve kentin en eski surlarının da bulunduğu belirtildi. Kazı Başkanı Prof. Dr. İrfan Yıldız, bu çalışmaların Diyarbakır turizmine ivme kazandıracağını söyledi.
Diyarbakır'da altyapı çalışmaları sırasında, Kanuni Sultan Süleyman tarafından inşa ettirilen ve 1930'a kadar halkın su ihtiyacını karşılayan içme suyu şebekesinin bir bölümü daha bulundu. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (DİSKİ) Genel Müdürlüğü ekipleri, merkez Bağlar ilçesi Bağcılar Mahallesi'ndeki Lice Afet Evleri civarında içme suyu şebekesi için altyapı çalışması yürüttüğü sırada, 1543'te inşa ettirilen ve 1930'a kadar halkın su ihtiyacını karşılayan içme suyu şebekesine rastladı. Bulunan tarihi su kanalı için çalışmalar durduruldu ve kanalın korunması ve turizme açılması için gerekli adımlar atılacak.
Diyarbakır'ın merkez Sur ilçesinde bulunan 9 bin yıllık Amida Höyük'te yapılan arkeolojik kazıda, bu yıl Artuklu Sarayı'nın doğu surlarının temelleri ortaya çıkarılmaya çalışılıyor. Kazı çalışmaları, bölgenin yerleşik tarihini aydınlatmaya ve turizm potansiyelini artırmaya yönelik önemli veriler sunuyor.
Sason Eğitim Kültür ve Yardımlaşma Derneği tarafından düzenlenen geziye katılan 30 kişi, Batman'ın Sason ilçesindeki Mereto Dağı'na tırmandı. Gece, Purşeng Yaylasından dağın zirvesine tırmanan ziyaretçiler güneşin doğuşunu izledi. Ziyaretçilerden İbrahim Ergün, dağın zirvesinin serin olduğunu belirtirken, İrfan Yıldız ise geziyi unutulmaz olarak nitelendirdi. Sason-Der Yönetim Kurulu üyesi Fatih Özmen, bölgenin tanıtımına katkı sunmak amacıyla bu tür faaliyetleri sürdüreceklerini belirtti.
DİYARBAKIR'ın Hazro ilçesinde Ayn Dar Kalesi'nde keşfedilen gizli tünelin, kaleye saldırı anında kaçış için ve su kaynağı olarak kullanıldığı ortaya çıktı.
Diyarbakır'ın Kulp ilçesinde bulunan ve en az 5 bin yıllık olduğu değerlendirilen Kefrum Kalesi, doğa ve paraşüt sporu aktiviteleri için ziyaretçilerini bekliyor. Tuğla malzemeden inşa edilen tek kale özelliği taşıyan Kefrum Kalesi, birçok medeniyetin yönetim merkezi olarak faaliyet gösterdiği ve demokratik yönetimin işlendiği bir yer olarak da biliniyor.
Sultan 2. Abdülhamid Hanın kanyonda yaptığı Taşköprü Atatürkün 1. Dünya Savaşında kullandığı yol varlığını koruyor. Diyarbakırda Kulp Silvan ve Hazro ilçeleri arasında bulunan kanyon, İlk Çağa dayanan yerleşimi, berrak suyu ve doğal güzellikleriyle dikkat çekiyor. Dicle Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İrfan Yıldız, kanyonun tarihi ve doğal özelliklerini anlattı.
Kahramanmaraş merkezli depremler, Diyarbakır'daki Ashab-ı Kehf Mağarası'nda da yıkıma neden oldu. Mağara, 1300'lerden beri birçok depreme maruz kalmış ve son olarak 6 Şubat 2023 tarihli depremde hasar görmüştür. Mağara, tarihi yapılar gibi zarar görmüş ve birçok onarım geçirmiştir. Lice ilçesindeki Ashab-ı Kehf Mağarası, bölgede yoğun bir şekilde ziyaretçi akınına uğramaktadır.
Taşınmaz kültür varlıklarındaki nitelikli taşlar molozlardan ayrıştırılarak belgeleniyor Depremde zarar gören taşınmaz kültür varlıklarının kitabe ve yazıtları molozlardan ayrıştırılarak, belgeleme çalışmaları yapılıyor.
Depremde zarar gören Diyarbakır Surları'nda moloz ayrıştırma ve belgeleme çalışmaları başladıDİYARBAKIR Diyarbakır'da, Kahramanmaraş merkezli depremlerden zarar gören başta 5 bin yıllık surlar ve tarihi yapılar, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın depremle birlikte ilk defa hayata geçirdiği;
Tokat Erbaa Belediyesi Kahramanmaraş merkezli 2 deprem sonrası ilçeye gelen depremzedelerin katıldığı iftar programı düzenledi.
ANTALYA'nın Kepez ilçesinde vidanjöre arkadan çarpan kamyonetin yolcu koltuğuna sıkışan Sait Kekova (32), ekiplerce çıkartılıp, hastaneye kaldırıldı.
Antalya'da iki kamyonun karıştığı kazada, araçlardan birinin yolcu koltuğunda sıkışan Sait Kekova (32), itfaiye ekibi tarafından çıkartıldı.
TEKİRDAĞ'ın Malkara ilçesinde otomobilin önündeki biçerdövere çarptığı kazada Hasibe Siklet (64) yaşamını yitirdi, 2 kişi yaralandı.
DEPREMLERDEN etkilenen Diyarbakır'da, 1'i boş 7 bina yıkılırken, kentteki tescilli tarihi yapılarda da incelemeler yapıldı.
UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'nde yer alan 5 bin yıllık Diyarbakır Surları da, 7.7 ve 7.6'lık depremden zarar gördü. Surların bazı noktalarında taşlar düşmesiyle tahribat meydana geldi.
Şiddetli iki deprem 5 bin yıllık Diyarbakır Surları'nı da vurdu Diyarbakır Surları depremden zarar gördü UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'nde yer alan 5 bin yıllık Diyarbakır Surları'da 7,7 ve 7,6'lık depremden zarar gördü.
Diyarbakır'da 1700 yıllık tarih gün yüzüne çıktı Diyarbakır'da restorasyon çalışmaları süren tarihi Sur ilçesinde Roma İmparatorluğuna ait olduğu değerlendirilen 1700 yıllık taş döşemeleri gün yüzüne çıktı.
Diyarbakır'da restorasyonu süren tarihi surlardaki çalışmalarda zeminde ortaya çıkarılan 1700 yıllık taş döşemeler aslına uygun onarılacak.
Uzmanlar, zamansız yenen meyve ve sebzelerin hormon bozukluğuna sebep olduğunu savundu Uzmanlar mevsimi dışında tüketilen meyve ve sebzelerin insan vücudunda toksik etki gösterdiğini belirterek, erken ergenlik, erken menopoza gibi hormonal bozuklukların yanında kansere de davetiye...
UNESCO'nun listesindeki 5 bin yıllık surlara dair yeni bulgular gün yüzüne çıktı Diyarbakır'daki kazılar sonuç veriyor, surlara dair bilgiler şaşırtıyor Kazı Başkanı Prof. Dr. İrfan Yıldız: "Bize hep şu anlatılırdı.
Diyarbakır Surlar'nın kökü kazıldı Diyarbakır Surlarına dair yeni bilgiler ortaya çıktı, surlar kaya zemin ortaya çıkartılarak inşa edildiği belirlendi Diyarbakır'daki kazılar sonuç veriyor, surlara dair bilgiler şaşırtıyorDİYARBAKIR Diyarbakır'ın 5 bin yıllık surlarının sırrı araştırıldıkça...
DİYARBAKIR'ın Sur ilçesinde 9 bin yıllık Amida Höyük'teki Artuklu Sarayı'nda arkeolojik kazı çalışmaları yeniden başladı.
DİCLE Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İrfan Yıldız, İslam alimlerinden El-Cezeri'nin çalışmalarıyla Leonardo da Vinci'ye ilham kaynağı olduğunu belirterek, Cezeri'yi merak edenleri 6-8 Ekim tarihleri arasında Dicle Üniversitesi'nde düzenlenecek uluslararası sempozyuma...
Diyarbakır'da kırsal mahallelerde yaşayan öğrencilerin resme olan yetenekleri keşfedilerek, bu alanda ilerlemeleri sağlanacak.
158 şair, Gezi Parkı Davası'nda verilen cezalara “Suçsuzdur Kardeşlerimiz" başlıklı bildiriyle tepki gösterdi. Kadıköy Yoğurtçu Parkı'nda açıklanan bildiride, "Biz şairler diyoruz ki boyun eğici yasalarınızla, yasa koruyucularınızla, baskıcı erkinizle bugünü kurtarabilirsiniz ama yarın, halkın vicdanından asla kurtulamayacaksınız. Bunun için susmuyoruz, susmayacağız" denildi.
"Türk Batık Envanteri Projesi: Mavi Miras" kapsamında Fethiye Körfezi derinliklerinde milattan sonra 3. yüzyıla tarihlenen Rodos gemisi batığı bulundu.
DİYARBAKIR'daki birçok medeniyete ev sahipliği yapan 9 bin yıllık Amida Höyük'te son 1 yıldaki kazı çalışmalarında 900'ün üzerinde eser tespit edildi.
"Diyarbakır'ın kalbi" olarak nitelendirilen 9 bin yıllık Amida Höyük'te yürütülen arkeolojik kazıda, Artuklu Sarayı'nda dekoratif amaçlı kullanıldığı belirlenen 800 yıllık mermer parçaları bulundu.
DİYARBAKIR'ın Sur ilçesindeki 8 bin yıllık Amida Höyük'teki Artuklu Sarayı'nın arkeolojik kazı çalışmalarında, İslam alimlerinden El-Cezeri tarafından yapıldığı düşünülen modern kalorifer sistemi bulundu.
Diyarbakır'ın Lice ilçesinde yürütülen yüzey araştırmasında Artuk Bey'in damadı ve manevi danışmanı olan Şeyh Hasan Zerraki ile iki oğlunun mezar yeri tespit edildi.
DİYARBAKIR'daki Amida Höyük'te sürdürülen kazıda 3 farklı katmanda yangın izine rastlandı.
"Diyarbakır'ın kalbi" olarak nitelendirilen 9 bin yıllık Amida Höyük'te yürütülen arkeolojik kazıda, 3 farklı katmanda yangın izi tespit edildi.
Diyarbakır surlarında 'altyapı giderleri' bulunduUNESCO Dünya Kültür Mirası listesindeki tarihi 5 bin yıllık Diyarbakır Surlarının bütünüyle ortaya çıkartılması için devam eden kazı çalışmalarında, 2 metre 40 santimetre daha aşağı inildi.
Son dakika 3. sayfa haberine göre Diyarbakır'da 782 adet 1. Dünya Savaşı'na ait el bombası bulundu Diyarbakır'ın merkez Sur ilçesinde İçkale mevkinde Amida Höyük'te devam eden kazılarda Osmanlı dönemine ait 782 adet el bombası bulundu.
Son dakika gündem haberine göre DİYARBAKIR'ın Sur ilçesindeki 8 bin yıllık Amida Höyük'teki Artuklu Sarayı'nın kuzeybatı tarafında yapılan kazı çalışmalarında bulunan çoğu Osmanlı dönemine ait 782 adet değişik ebattaki el bombaları kazı alanında sergilendi.
Son dakika haber: "Diyarbakır'ın kalbi" olarak nitelendirilen tarihi Sur ilçesinde yer alan Amida Höyük'teki arkeolojik kazı çalışmalarında 1. Dünya Savaşı'ndan kalma 782 el bombası bulundu.
Diyarbakır'ın merkez Sur ilçesinde İçkale mevkinde Amida Höyük'te devam eden kazılarda Osmanlı dönemine ait 782 adet el bombası bulundu.
Son dakika haberler... Diyarbakır'da Osmanlı dönemine ait çok sayıda bomba bulundu İçkale AmidA Höyük'deki kazılarda Osmanlı, İngiliz ve Almanlara ait çok sayıda el bombası bulundu Diyarbakır'ın merkez Sur ilçesinde İçkale mevkinde Amida Höyük'te devam eden kazılarda Osmanlı dönemine ait çok sayıda el bomba bulundu.
DİYARBAKIR'ın Sur ilçesindeki 8 bin yıllık Amida Höyük'teki Artuklu Sarayı'nın batı tarafında yapılan kazı çalışmalarında 630 adet Osmanlı, 48 adet İngiliz, 72 adet Alman el bombası ile benzeri tarihi eser ve parçaları bulundu.
DİYARBAKIR'ın kalbi olarak da adlandırılan ve tarihi M.Ö. 6000 yıllarına uzanan Sur ilçesindeki Amida Höyük'teki kazı çalışmalarına bir kozmetik firması 20 yıllığına sponsor oldu.
UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan 5 bin yıllık Diyarbakır surlarının nasıl bir mühendislikle inşa edildiğini ortaya çıkartmak için çalışma başlatıldı.
- İçkale'deki kazı ve restorasyonlarda 3 burcun kapısı ortaya çıkarıldı Diyarbakır Büyükşehir Belediyesince yürütülen restorasyon çalışmaları kapsamında Amida Höyük'ün batı tarafında yapılan kazılarda İçkale'deki 3 burcun kapısı ortaya çıkarıldı.
DİYARBAKIR'da, Büyükşehir Belediyesi'nce yürütülen restorasyon çalışmaları kapsamında, Amida Höyük'ün batı tarafında yapılan kazılarda, İçkale'deki 3 burcun kapısı ortaya çıkarıldı.
DİYARBAKIR'daki tarihi İçkale'de milattan sonra 4'üncü yüzyılda Romalılar tarafından yapılan Saint George Kilisesi, Büyükşehir Belediyesi'nce tamamlanan restorasyonunun ardından sanat galerisi olarak kullanılacak.
DİYARBAKIR'ın Sur ilçesindeki tarihi İçkale'de bulunan 8 bin yıllık Amida Höyük'teki arkeolojik kazılarda, Roma Sarayı ve üzerine inşa edilen Artuklu Sarayı'na giden 'Kral yolu' gün yüzüne çıkarıldı.
UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'nde bulunan Diyarbakır Surları'ndaki İçkale'de, yarım asırdır kapalı olan tarihi Fetih Kapısı, restorasyonun ardından yeniden açıldı.
Diyarbakır Valisi Münir Karaloğlu, restorasyonun ardından açılan "Fetih Kapısı" ve kazılarda ortaya çıkan Roma yolunda incelemelerde bulundu.
Merkez Sur ilçesinde "Diyarbakır'ın kalbi" olarak nitelendirilen Amida Höyük'te yürütülen arkeolojik kazıda, yaklaşık 2 bin yıllık Roma yolu gün yüzüne çıkartılacak.
Dicle Üniversitesi dev projesi için destek aldı Bu protokolle Diyarbakır şahlanacak Dicle Üniversitesi Rektörlüğü tarafından sunulan Diyarbakır İç Kale Artuklu Sarayı Kaçış Tüneli ile Divanhane Projesi Diyarbakır'ı şahlandırmak adına Karacadağ Kalkınma Ajansı tarafından desteklendi.
Dicle Üniversitesi Rektörlüğü tarafından sunulan Diyarbakır İç Kale Artuklu Sarayı Kaçış Tüneli ile Divanhane Projesi Diyarbakır'ı şahlandırmak adına Karacadağ Kalkınma Ajansı tarafından desteklendi.
Tokat'ın Erbaa ilçesinde 2020 Aralık ayında başına yorgun mermi isabet etmesi sonucu hayatını kaybeden Büşra Konyar'ın ailesi olayının failinin bulunmasında başarı gösteren Erbaa İlçe Emniyet Müdürüne teşekkür ziyaretinde bulundular.
Dicle Üniversitesi (DÜ) öğretim üyeleri, Silvan ilçesinde metfun olduğu bilinen önemli şahsiyetlere ait mezarların izini sürecek.
Diyarbakır'ın Silvan ilçesinde geçen ay yapılan kazı çalışmasında Anadolu Selçuklu Sultanı 1. Kılıçarslan ve kızı Saide Hatun'un mezarını bulan Dicle Üniversitesi öğretim üyeleri, Harzemşahlar Devleti'nin son hükümdarı Celaleddin Harzemşah'ın kabrinin yerini belirlemek için de çalışma yürütecek.
Bir son dakika haberine göre Büşra'nın ölümüne neden olan olayı aydınlatan polislere ödül Tokat'ın Erbaa ilçesinde lise öğrencisinin hayatına mal olan yorgun mermi olayının faalinin tespit eden polis memurları başarı belgesi ile ödüllendirildi.
Diyarbakır'ın Eğil ilçesinde, duvarları farklı haç motifleriyle bezenmiş Mor Yuhanna Manastırı'na ait 1600 yıllık kaya kilise turizme kazandırılacak.
Diyarbakır'ın Silvan ilçesinde Dicle Üniversitesi (DÜ) tarafından yapılan kazı çalışmasında Anadolu Selçuklu Sultanı I. Kılıçarslan ve kızı Saide Hatun'un mezarı bulundu.
Diyarbakır Dilce Üniversitesinde kurulan komisyonun, Anadolu Selçuklu Devletinin hükümdarlarından Süleyman Şah'ın oğlu Sultan 1'inci Kılıçarslan'ın mezarı Silvan ilçesinde tespit edildi.
Son dakika haberler... Diyarbakır'ın Silvan ilçesinde Dicle Üniversitesi (DÜ) tarafından yapılan kazı çalışmasında Anadolu Selçuklu Sultanı 1. Kılıçarslan ve kızı Saide Hatun'un mezarı bulundu.
Tokat'ta alışverişten dönerken başına yorgun mermi isabet eden 17 yaşındaki Hanife Büşra Konyar gözyaşlarıyla toprağa verildi. Cenazede sinir krizi geçiren genç kızı ablası, "Bizi birbirimizden ayırmayın" diyerek feryat etti.
Tarihi merkez Sur ilçesinde "Diyarbakır'ın kalbi" olarak nitelendirilen Amida Höyük'te yürütülen arkeolojik kazılarda tarihe ışık tutacak çok sayıda eser bulundu.
Tarihi Sur ilçesinde "Diyarbakır'ın kalbi" olarak nitelendirilen Amida Höyük'te yürütülen arkeolojik kazılarda Roma dönemine ait yaklaşık 1800 yıllık atık su kanalı tespit edildi.
Hurri-Mitanniler, Urartular, Persler, Romalılar, Emeviler, Abbasiler, Mervaniler, Selçuklular ve Artukluların da aralarında yer aldığı birçok medeniyete ev sahipliği yapan Amida Höyük'te, Kültür ve Turizm Bakanlığınca, Dicle Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr.
Tarihi Sur ilçesinde "Diyarbakır'ın kalbi" olarak nitelendirilen Amida Höyük'te yürütülen arkeolojik kazılarda Roma dönemine ait yaklaşık 1700 yıllık mezar odaları bulundu.
Baykar tarafından milli ve özgün olarak geliştirilen Türkiye'nin ilk uçan arabası "Cezeri"nin "Diyarbakır'ın kalbi" olarak nitelendirilen Amida Höyük'te uçuş denemesi yapması talebine, Baykar Teknik Müdürü ve Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Selçuk Bayraktar'dan destek mesajı geldi.
İLK yerleşimin M.Ö. 6100 yıllarında Genç Neolitik döneminde başlandığı belirlenen Diyarbakır'ın kalbi olarak adlandırılan Amida Höyük'te yapılan kazılarla tarihi eserler ortaya çıkıyor.
"Diyarbakır'ın kalbi" olarak nitelendirilen tarihi Sur ilçesindeki Amida Höyük'teki arkeolojik kazı çalışmalarında, 1800 yıllık olduğu değerlendirilen su kanalları ve kalorifer sistemi bulundu.
DİCLE Üniversitesi bünyesinde kurulan komisyon, Anadolu Selçuklu Devleti'nin hükümdarlarından ve kazandığı savaşlarla Haçlı hareketini durduran Süleyman Şah'ın oğlu Sultan 1'inci Kılıçarslan'ın Diyarbakır'ın Silvan ilçesindeki mezarı olan Kubbetü's-Sultan'ın yerini tespit için çalışmalarına başladı.
Batman'ın Sason ilçesinin Altıdere köyünde kış aylarında biriken karın ısınan havada erimesiyle oluşan tünel, sıcaktan bunalan vatandaşlardan ilgi görüyor.
DİYARBAKIR'ın Sur ilçesindeki 8 bin yıllık Amida Höyük'teki Artuklu Sarayı'nın arkeolojik kazıları, 50 gönüllü arkeologla sürdürülüyor.
Diyarbakır'daki 8 bin yıllık Amida Höyük'te kazı çalışmalarına başlandıDİYARBAKIR'ın Sur ilçesindeki 8 bin yıllık Amida Höyük'teki Artuklu Sarayı'nın arkeolojik kazılarına yeniden başlandı.
Diyarbakır Valisi Münir Karaloğlu, kentin kalbi olarak nitelendirilen tarihi Sur ilçesindeki Amida Höyük'te incelemelerde bulunarak kazı çalışmasına katıldı.
Asırlar önce inşa edilen sütunceler hala ayakta, görenler hayran kalıyorDİYARBAKIR'daki tarihi Mesudiye Medresesi'nde 13'üncü yüzyılda, mekanik ve sibernetik bilimin babası olarak kabul edilen Ebül İz İsmail bin Rezzaz (El-Cezeri) tarafından yapılan, dönebilen 2 sütunceyi görenler hayran kalıyor.
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.