Ne kadar titiz olursanız olun mutfağınızda temizlemediğiniz yerler var. Aklınıza gelmediği gibi temizlenmesi gerektiğini de hissetmiyorsunuz. Tüm temizlik malzemelerini toplayın şimdi elle tuttuğumuz ama temizlemediğim yerleri temizlemeye gidiyoruz.
Kahve rezervuarı
Her sabah kahve yapıyorsunuz, bardakları ve fincanları temizliyorsunuz. Ancak kahveyi koyduğunuz yeri ne sıklıkta temizliyorsunuz? Yapılan bir araştırmaya göre, kahve rezervuarları tuvaletten daha fazla mikrop içerebilir. Evet, doğru okudunuz. Kahve makinenizin iç kısmını temizlemek için beyaz sirke kullanabilirsiniz.
Bez torba
Kendi bez torbalarınızı zaman zaman temizlemeniz gerekiyor. Düzenli olarak çamaşır makinesine atarak temizleyebilirsiniz. Sadece bez torbalarınızın kumaşına uygun doğru ayarları seçtiğinizden emin olun. Daha sonra tekrar kullanmadan önce iyice kurumasını sağlayın.
Konserveler
Teneke konserveleri sağlık ve güvenlik açısından temizlemeniz gerekiyor bunu çoğu insan yapmaz. Araştırmalar göre, konservelerin üzerinde küf ve maya gibi birçok sağlık sorununa neden olacak şeyler bulundu. Gençler ve yaşlılar büyük risk altında. Ellerinizi yıkar gibi sabunlu su ile konservelerinizi yıkayabilirsiniz.
Çöp kutusu
Çöp kutusunun kesinlikle temizlenmesi gerekiyor. Dışarıda biraz kirli olduğunu fark ederseniz, iç kısmının daha iyi temizlenmesi gerekiyor. Kokulu çöp poşetleri, çöpün içerisinde oluşacak herhangi bir kokuyu maskelemeye yardımcı olabilir. Ayrıca, çöp kutularınız sıcak karbonatlı su ile temizleyebilirsiniz.
Bulaşık makinesinin içi
Yiyecek, yağ ve benzeri şeylerin bulaşık makinesinde sıkışabilir. Evet, kulağa biraz enteresan geliyor biliyoruz ama öyle. Bulaşık makinesine sıkışan yiyecekler koku yapar. Makineyi temizlemek için ilk adım olarak filtrelerin çıkarılması gerekiyor. Bulaşık makinenizi karbonat, beyaz sirke ve sıcak suyla temizleyebilirisiniz.
Blender contaları
Blenderinizin altındaki küçük kauçuk halkaya conta denir. Araştırmacılara göre, blenderler contalarında maya ve küf bulundu ve bunların hepsi sizi hasta edebilir. Karıştırıcıyı her kullanımdan sonra son derece sıcak ve sabun su ile söküp iyice temizlediğinizden emin olun.
Lavabo içindeki süzgeç
Lavabonuzu beyaz sirke ve su karışımı ile silmek hem temizlenmesine hem de lavaboda oluşan kötü kokuların engellenmesini sağlar.
Buzdolabı bobinleri
Bunları hiç görmemiş olsanız da, buzdolabınızdaki bobinler biraz tozlu olabilir ve zaman zaman temizlenmelidir. 6 ayda bir kez soğutucunuzdaki bobinlerin silinmesi buzdolabınızın daha uzun süre çalışmasına ve soğutma verimliliğinin en üst düzeye çıkarılmasına yardımcı olabilir.
Mutfağınızdaki tüm düğmeler ve kulplar
Mutfaktaki her düğme ve kulplar, dolaptan fırın düğmelerine kadar her şey düzenli olarak temizlenmelidir. Kaç kişi her gün kirli ellerle dokunuyor düşünün. Yapılan bir araştırmaya göre, fırın düğmeleri en kirli 10 ev eşyaları listesinde dokuzuncu sırada yer alıyor. Onları beyaz sirke ile düzenli olarak silinmesi, potansiyel olarak tehlikeli olan patojenlerin sayısını en aza indirmeye yardımcı olabilir.
Baharat rafı
Baharat rafınız küf kokabilir. Baharatlar, mutfağınızdaki her şey gibi uzun süre raf ömrüne sahiptir. Kurutulmuş otları ve baharatları yıllardır raflarda saklamak döküntülere veya lekelenmelere neden olabilir. Bunun için baharat rafınızda bir karbonat bulundurabilirsiniz.
Buzdolabı su sebili
Buzdolabı su dağıtıcısı mutfaktaki en tehlikeli yerlerden biridir. Alerji olan insanlar için maya riski fazladır. Buzdolabı su dağıtıcınız varsa nadiren de olsa temizlemelisiniz.
Mutfak dolabı ve buzdolabınızın üstü
Mutfak dolaplarınızın veya buzdolabınızın üstleri muhtemelen toz kaplıdır ve nadiren temizlenir. Dolaplarınızı ve buzdolabınızı en iyi şekilde temizlemeye hazır olduğunuzda yapmanız gereken ilk şey, tezgahlarda veya masada yiyecek olmadığından emin olmaktır. Orada olan toz katmanına müdahale etmek, eğer etrafında bir döşeme varsa, yiyeceğin içine girmesine neden olabilir. Oraya çıktıktan ve temizledikten sonra, dolabın üstlerine balmumu kağıdı sermek tüm kaba maddeleri toplayabilir. Birkaç ayda bir bu kağıdı değiştirebilirsiniz.
Tuzluklar
Tuz ve biberlikler temizlenmezse soğuk algınlığı başta olmak üzere birçok hastalığa neden olabilir. Kendinizi ve ailenizi sağlıklı tutmak için tuz ve biberliklerinizi her gün silin ve ellerinizi yıkamayı unutmayın.
Buzdolabı çekmeceleri
Buzdolabınızın çekmecelerinde meydana gelen dökülmeleri veya sızıntıları temizlemek son derece önemlidir. Çekmecelerde biriken kirler ciddi hastalıklara neden olabilir, bu nedenle mutfağınızı temizlediğinizde bunu da aklınızda bulundurun.
Bıçak takımı
Bıçaklarınızı temizlemek için, sıcak, sabunlu suda yıkayın ve her bıçağı fırçalamak için küçük bir fırça kullanın. Bıçakları kullanmadan önce kurumasını bekleyin.
Mutfak süngeri
Her şeyi temizlemek için kullandığımız mutfak süngerini temizliyor muyuz peki? Mutfak süngerinizi seyreltilmiş bir çamaşır suyu çözeltisi içine batırarak, bulaşık makinesinde çalıştırarak veya mikrodalgaya fırında temizleyebilirsiniz. Süngeri mikrodalga fırına koymadan önce suya batırılmış olduğundan emin olun, aksi takdirde yangın çıkabilir.
Fırının tabanı
Yağ, sızıntılar fırınının dibinde muhtemelen bir sürü şey vardır. Fırın tabanını düzenli olarak temizlemek hem sağlığınıza iyi gelecektir hem de daha lezzetli yiyecekler pişirmenizi sağlar.
Merve Ağdağlı/ PembeNar Özel
Son Dakika › Kadın › Mutfağınızda Asla Temizlenmeyen Şeyler - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?