6. TRT Belgesel Günleri - Son Dakika
Kültür Sanat

6. TRT Belgesel Günleri

6. TRT Belgesel Günleri

Etkinlik, 5 ödüllü "Kardeş Sevgisi" filminin gösterimiyle başladı.

09.05.2014 01:05

TRT'nin düzenlediği 6. Belgesel Günleri etkinliği, 5 ödüllü "Kardeş Sevgisi" filminin gösterimiyle başladı.

Harbiye'deki TRT İstanbul Radyosu binasında gerçekleştirilen açılış gecesine, yurt içi ve dışından çok sayıda belgesel yapımcısı ve yönetmeni ile TRT çalışanları ve belgeselseverler katıldı.

Gecede konuşan TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin, dünyanın çok hızlı değiştiğini ama bu değişimin içerisinde belki en hızlı değişen ülkelerden birinin Türkiye olduğunu söyledi.

Şahin, "Bu değişim içerisinde eğer siz kameranızı elinize alır, özellikle Anadolu'da herhangi bir çarşıya gider ve bunu kayıt altına alırsanız, inanın birkaç yıl sonra rötuşlamadan, herhangi bir yerine dokunmadan belgesel üretmiş olabilirsiniz" dedi.

TRT'nin kamu yayıncısı bir kurum olduğunu hatırlatan Şahin, belgesel konusundaki uzmanlıkları dolayısıyla 7 yıl önce "Belgeselcilere katkı sağlayabilir miyiz, bir geleneksel belgesel günleri veya festivali başlatabilir miyiz?" düşüncesiyle yola çıktıklarını anlattı.

Şahin, etkinliğin ilkinin ulusal düzeyde gerçekleştirildiğini aktararak, "Birinci yıl çok iyi bir katılım olunca bu bizi cesaretlendirdi, ikincisini ve bugüne kadar olanlarını uluslararası belgesel günleri ve festival günleri olarak düşündük" dedi.

Bu yıl TRT'nin 50. kuruluş yıl dönümü olduğunu, bunun hem TRT çalışanları hem de Türkiye için çok önemli bir milat anlamına geldiğini vurgulayan Şahin, şöyle devam etti:

"TRT, son yıllarda 10 yeni kanal kurdu. Bu kanallardan biri de belgesel ve turizm kanalımız. Özellikle belgesel günleriyle ilgili belgeselcilerin yaratıcı düşüncelerini teşvik etmek, onları belki TV dünyasında desteklemek amacıyla da biz bu çalışmayı başlattık. Bunu yaparken dünyanın dört bir yanından belgeselcileri, yönetmenleri, yapımcıları misafir ettik. Onlarla tartıştık, konuştuk. Özellikle onların bize katacaklarını aldık, bizim onlara vereceklerimizi aktardık ve zenginleştik. Belgesel konusunda ciddi deneyimler kazandık ve bu 6. yılda da hep beraber göreceksiniz çok kaliteli belgeseller huzurlarınıza geliyor."

Gecede, yapımcı-yönetmen Mona Friis Bertheussen'in, kardeş sevgisini, insan ikilemini ve kaderin oyununu konu alan, uluslararası 5 ödüllü "Kardeş Sevgisi" filmi, Belgesel Günleri'nin açılış filmi olarak gösterildi.

35 ülkeden 350 filmin yarışacağı etkinlikte, TRT belgesel tarihinden seçilen 9 çalışma da "Zamansız Belgeseller" adıyla düzenlenecek özel gösterimle, yapımda emeği geçen kişileri yıllar sonra yeniden bir araya getirecek.

Uluslararası TRT Belgesel Ödülleri Gala ve Ödül Töreni"nde, görüntü yönetmeni-yönetmen Tevfik Şenol'a belgesel filmciliğe katkılarından dolayı ödül verilecek.

Etkinlik, 11 Mayıs'ta sona erecek. - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat 6. TRT Belgesel Günleri - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement