Başkentte Kültür Sanat - Son Dakika
Kültür Sanat

Başkentte Kültür Sanat

"17. Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali", bu akşam törenle başlayacak Devlet Opera ve Balesi, "Saraydan Kız Kaçırma" ve "Eczacı" operalarıyla çocuk oyunu "Nasrettin Hoca"nın son sezon temsillerini sahneleyecek.

08.05.2014 11:27
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

"17. Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali", bu akşam Devlet Opera ve Balesi Sahnesi'nde gerçekleştirilecek törenle başlayacak.

Devlet Opera ve Balesi (DOB), "Saraydan Kız Kaçırma" ve "Eczacı" operalarıyla çocuk oyunu "Nasrettin Hoca"nın son sezon temsillerini sahneleyecek.

Başkentte bu hafta gerçekleştirilecek kültür sanat etkinliklerinden bazıları şöyle:

-Tiyatro

75. Yıl Sahnesi:

"Euridice'nin Elleri", bugün ve 19 Nisan'da görülebilecek. Patrick Süskind'in tiyatroya kazandırdığı ve pek çok dilde sahnelenen "Kontrabas", Metin Belgin'in yönetiminde bugün ve 10 Mayıs'ta seyirciyle buluşacak.

Akün Sahnesi:

Anton Çehov'un kaleminden Ataol Behramoğlu'nun çevirisi ve Erhan Gökgücü'nün rejisiyle "Vanya Dayı", tüm hafta seyirciyle buluşacak. Eser, Çarlık Rusya'sının çöküş döneminde çiftlikte yaşayan bir ailenin güncel ve önemsiz olaylarla boğuşurken geçirdikleri bunalımları, içine düştükleri komik durumları yansıtıyor.

"Keloğlan Keleşoğlan", minik tiyatroseverler için yarın ve 14 Mayıs'ta sahnelenecek. Reşat Nuri Güntekin'in ölümsüz eseri, öğretmen Feride'nin yaşamının konu edildiği "Çalıkuşu",13-14 Mayıs'ta görülebilecek.

Altındağ Tiyatrosu:

Evli bir çiftin üzerinden kadın erkek ilişkisinin anlatıldığı, Bursa Devlet Tiyatrosu oyunu "Aşk Bir şey Değildir", hafta boyunca izleyicinin beğenisine sunulacak.

6-12 yaş izleyiciler için tavsiye edilen "Miyhavlar Tiyatrosu" 13 Mayıs'ta; Necati Cumalı'nın kaleminden Volkan Benli'nin sahneye taşıdığı "Nalınlar",13-14 Mayıs'ta seyirciyi selamlayacak.

Cüneyt Gökçer Sahnesi:

"Narnia Günlükleri", 10 Mayıs'ta küçük tiyatroseverlerin karşısına çıkacak.

Reşat Nuri Güntekin'in ölümsüz eseri, öğretmen Feride'nin yaşamının konu edildiği "Çalıkuşu", bugün, yarın ve 10 Mayıs'ta görülebilecek

Küçük Tiyatro:

"Kuğunun Şarkısı 'Bir Evlenme Teklifi", hafta boyunca izlenebilecek. Anton Çehov'un kaleminden Yılmaz Gruda'nın çevirisiyle Aclan Büyüktürkoğlu'nun sahneye taşıdığı eserde Ahmet Erkut, Şekip Taşpınar ve Dilek Bozkurt rol alıyor.

"Korkma", 13-14 Mayıs'ta, Gençlik Haftası nedeniyle ücretsiz sunulacak. Cahit Çağıran'ın yönettiği eser, İstiklal Marşı'nı, vatan şairi Mehmet Akif'in gözünden anlatıp, bugünlere getiriyor ve bağımsızlığın kıymetini bir kez daha hatırlatıyor. Dekor ve kostüm tasarımının Candan Günay, ışık tasarımının Çetin Atay'a ait olduğu eserde, müzikleri Nedim Yıldız, Koreografiyi İhsan Bengier üstleniyor.

Oda Tiyatrosu:

Gülşen Karakadıoğlu'nun kaleme aldığı, konusunu 12 Eylül'ün dramını bugünkü hayatlarında da yaşayan iki kadını anlatan "Nehir", 13-14 Mayıs'ta sahnelenecek. 8 yaş üstü izleyicinin izlemesi önerilen, Olcay Poyraz'ın yönettiği "Hüzzam", bugün, yarın ve 10 Mayıs'ta görülebilecek.

Stüdyo Sahne:

Şair ve mutasavvıf Yunus Emre'nin felsefesi ve düşünce dünyasından örnekler sunulan "Bizim Yunus", 13 Mayıs'ta izlenebilecek. Sönmez Atasoy'un yazdığı, Mustafa Kurt'un yönettiği oyun, Okan Şenozan'ın performansıyla sahneye taşınıyor.

George Orwel'in romanından tiyatroya uyarlanan "Hayvan Çiftliği", yarın ve 11 Mayıs'ta temsil verecek. Barış Erdenk'in yönettiği oyun, bir çiftlikte yaşayan hayvanların kendilerini sömüren insanların yönetimini devirmeleri ve eşitlikçi bir düzen kurmalarını konu ediniyor.

İrfan Şahinbaş Sahnesi:

İnsan öldürmeyi rutinin bir parçası haline getirmiş olan iki kiralık katilin gerilim, şiddet ve tehlike dolu hikayelerini anlatan "Jerry ve Tom", bugün ve 10 Mayıs'ta sahnelenecek.

Çocuk oyun "Horoz Adam ve Korsan", 10 yaş üstü tiyatroseverler için tavsiye ediliyor.

Çocuklarını savaştan uzak tutmaya çalışan Cesaret Ana'nın, aynı zamanda savaştan ekmeğini çıkarma çabasının da konu edildiği "Cesaret Ana ve Çocukları", 14 Mayıs'ta temsil edilecek.

Şinasi Sahnesi:

Sinan Pekinton'un sahneye taşıdığı "Aklımdaki Kadınlar", 13-14 Mayıs'ta izleyicinin karşısına çıkacak. İlişkilerinde problem yaşayan bir yazarın, gerçek yaşamında bulamadığı dengeyi hayal dünyasında, hayatındaki kadınlarla kurma ve yönetme çabasının işlendiği eserde, Levent Şenbay, Zeynep Ekin Öner, Ekin Tunçay Turan, Alev Buharalı, Pınar Gün, Dilara Keyf Günüç, Özge Mirzalı, Zeynep Bostancı performans sergiliyor.

Çocuk oyunu "Üç Şehzade", 13 Mayıs'ta minik tiyatroseverlerin karşısına çıkacak.

-Opera-Bale

Opera Sahnesi:  Modern dans gösterisi "Sanatın İfadesi", bugün görülebilecek. Sanat, sanatçı, basın ve eleştiri kavramlarını irdeleyen gösteride koreografiyi Stephan Delattre üstlenirken, müzikleri John Adams ve Christihan Grifa imzası taşıyor. Dekor tasarımını Talat Ayhan, kostüm tasarımını Gazal Erten, ışık tasarımını ise Fuat Gök gerçekleştiriyor.

Türk- Osmanlı kültürünün baskın karakteristik etkisini yansıtan Mozart'ın klasikleşen "Saraydan Kız Kaçırma" operası sezonun son temsiliyle 10 Mayıs'ta sanatseverlerle buluşacak.

Operadaki kadın kahramanların en renkli, en pervasız olanı tütün fabrikasında çalışan çingene kızının anlatıldığı "Carmen" operası 12 Mayıs'ta prömiyer yapacak. Eserde Ferda Yetişer, Asude Karayavuz, Nesrin Gönüldağ, Don Jose Enrique Ferrer, Ayhan Uştik, Murat Karahan, Tuncer Tercan, İnanç Makinel, Cem Beran Sertkaya, Esin Talınlı, Tuğba Mankal gibi isimler sanatseverlerin karşısına çıkacak.

Leyla Gencer Sahnesi:  Mizahi cevaplarıyla ve öğütleriyle bilinen Nasreddin Hoca'nın fıkraları "Nasrettin Hoca" operasıyla minik sanatseverlerle 11 Mayıs'ta bir araya gelecek.

Operet Sahnesi:  Joseph Haydn'ın "Eczacı" operası sezonun son temsiliyle 11 Mayıs'ta izlenebilecek. Librettosu Carlo Goldoni'ye ait eserde yoksul eczacı çırağı Mengone, zengin züppe Volpino ile Grilletta arasında yaşanan aşk üçgeni anlatılıyor. Eserde, orkestra Mustafa Erdoğan'ın yönetiminde sahne alırken, Zeynep Çelen Tamer'in sahneye taşıdığı eserin dekorunu Talat Ayhan, kostüm tasarımını ise Gazal Erten gerçekleştiriyor.

"Bir Tenor Aranıyor" müzikal komedisi 13 Mayıs'ta seyredilebilecek. Doğan Çelik'in sahneye koyduğu, Yeşim Oktar'ın koreografisini üstlendiği eserde, dekor Talat Ayhan, kostüm Gazal Erten imzası taşıyor.

-CSO

Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası (CSO), bugün ve yarın Raoul Gruneis yönetiminde konser verecek. CSO Konser Salonu'ndaki programda Marin Gheras pan orkestraya flütle eşlik edecek.

-BSO

Bilkent Senfoni Orkestrası (BSO), 10 Mayıs'ta saat 20: 00'de Bilkent Konser Salonu'nda Işın Metin şefliğinde müzikseverlerle buluşacak. Gecede R. Gliere'in "Arp Konçertosu, mi bemol majör Op.74" ve G. Mahler'in "Das Lied von der Erde (Toprağın Şarkısı)" eserleri icra edilecek.

-"17. Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali"

"17. Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali", bu akşam Devlet Opera ve Balesi Sahnesi'nde gerçekleştirilecek törenle başlayacak.

Törende "Onur", "Bilge Olgaç Başarı" ve "Tema" bölümlerindeki ödüller, sahiplerini bulacak. "Uçan Süpürge Onur Ödülü"Türkiye Sineması'na 1950li yıllardan itibaren emek vermiş, 170'den fazla filmle beyaz perdeye yansımış Muhterem Nur'a verilecek. "Bilge Olgaç Başarı Ödülleri" farklı dallarda 6 kadına verilecek: Sinema yazarı Alin Taşçıyan, kurgucu Çiçek Kahraman, sanat yönetmeni Natali Yeres, yönetmen Nezahat Gündoğan, oyuncu Şebnem Sönmez ve yapımcı Zeynep Özbatur Atakan. "Tema Ödülü" ise LİSTAG ve "Benim Çocuğum" belgeseline gidecek.

Festivalde 39 ülkeden 107 film gösterilecek. 15 bölümden oluşan festivalin "Her Biri Ayrı Renk" bölümünde, bir filme Uluslararası Sinema Yazarları Federasyonu (FIPRESCI) ödül verecek.

Festival çerçevesinde film gösterimlerinin yanı sıra Buğday Derneği'nin de katkılarıyla "7 Kadından 7 Atölye" etkinliği gerçekleştirilecek.

-Cermodern

Picasso, "Doğduğu Evden Gravürler ve Seramikler" sergisiyle bir kez daha başkentin sanat yaşamına konuk oluyor. Sergi hafta boyunca görülebilecek.

Modern fotoğrafçılığın sıra dışı isimlerinden Erwin Olaf, "Anlatılmayanın Güncesi" sergisine tüm hafta ziyaretçileri bekliyor. Sanatçının son dönemlerini kapsayan Berlin ve Keyhol serilerini içeren seçkisi, sosyal konuları, tabuları ve burjuva klişeleri keskin bir estetik sezgiyle dışa vuruyor. Sanatı, kolay belgeciliği reddeden gözden kaçan ve örtülü söylenmemişler üzerine kuran Olaf, Danimarka Büyükelçiliğinin desteğiyle sanatseverlerle buluşuyor.

Candaş Şişman'ın video yerleştirmeler, sesler, dijital baskılar ve kinetik heykellerden oluşan ikinci kişisel sergisi "011-Sıfırbirbir", 14 Mayıs'a kadar gezilebilecek.

-"17. Uluslararası Ankara Caz Festivali"

Türkiye'nin en önemli ve uzun soluklu caz festivallerinden biri olan "Uluslararası Ankara Caz Festivali", Ankara'nın kültür sanat hayatını renklendirmeye devam ediyor. Ankara Caz Derneği tarafından 16 yıldır şubat-mart aylarında gerçekleştirilen festival, yerel seçimler nedeniyle bu yıl mayıs-haziran aylarında cazseverlerle buluşuyor.

Festival kapsamında Sibel Köse ve Meltem Ege Caz Vokal Atölyesi, 10 Mayıs'ta Türk Amerikan Derneğinde konser verecek. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat Başkentte Kültür Sanat - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement