Başkentte Kültür Sanat - Son Dakika
Kültür Sanat

Başkentte Kültür Sanat

Ekim ayının başında yeni sanat sezonuna merhaba diyen Devlet Tiyatroları, hafta boyunca 2'si ilk kez perde açacak 11 oyunla, Devlet Opera ve Balesi de 3 eserle sanatseverlerle buluşacak Bilkent Senfoni Orkestrası, "Sezon Açılış Konseri" ile sahne alacak.

09.10.2014 11:12
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ekim ayının başında yeni sanat sezonuna merhaba diyen Devlet Tiyatroları, hafta boyunca (DT) 2'si ilk kez perde açacak 11 oyunla, Devlet Opera ve Balesi de (DOB) 3 eserle sanatseverlerle buluşacak.

DT, 10 Ekim'de Chris Alexander-Hille Darjes'in kaleme aldığı "Shakespeare Zorda"nın ve 11 Ekim'de de August Strindberg'in kaleminden sahneye taşınan "Alacaklılar"ın prömiyerini gerçekleştirecek.

Bilkent Senfoni Orkestrası ise "Sezon Açılış Konseri" ile 11 Ekim'de sahne alacak.

Başkentte bu haftaki kültür sanat etkinliklerinden bazıları şöyle:

-Tiyatro

75. Yıl Sahnesi:

Aynı çatı altında yaşamalarına rağmen birbirlerini tanıyamayan insanların bencillikleri, zaafları ve anlayışsızlıklarının evlilikleri iflasa sürüklemesini anlatan "Euridice'nin Elleri", bugün, 11 ve 15 Ekim'de izlenebilecek.

Akün Sahnesi:

Chris Alexander-Hille Darjes'in kaleme aldığı "Shakespeare Zorda", 10 Ekim'de seyircinin karşısına çıkacak. Eser prömiyerin ardından hafta boyunca görülebilecek. Eserde, Elizabeth dönemi İngiltere'sinde en görkemli çağını yaşayan Globe Tiyatrosunda yaşananlar ve William Shakespeare'in oyun yazmanın yanı sıra ilk kez sahneye çıkması konu ediliyor. Oyunda Ebru Nil Aydın, Ünsal Coşar, Cüneyt Mete ve Serdar Kaya Okay gibi isimler rol alıyor.

Altındağ Tiyatrosu:

Pervin Ünalp'ın yazıp yönettiği "Kuaförde Bir Gün", tüm hafta başkentlilerle buluşacak. Oyun, sıradan insanların, hayallerini gerçekleştirmek için kalkıştıkları soygunun trajikomik öyküsünü konu alıyor.

Büyük Tiyatro:

Çukurova'da çeltik işçilerinin ekmeklerini kazanırken yakalandıkları sıtmayla savaşlarını ve kasabaya gelen yeni kaymakamın çeltik ağalarına karşı mücadelesini anlatan "Teneke", 12 Ekim'de tiyatroseverlerin beğenisine sunulacak.

Cüneyt Gökçer Sahnesi:

Henrik İbsen'in yazdığı, Tunç Yalman'ın çevirisiyle DT Genel Müdürü Mustafa Kurt'un rejisörlüğünde sahneye taşınan  "Hedda Gabler", hafta boyunca seyircinin karşısına çıkacak. Bir kadının babası, eşi ve toplumun değerleri arasında kendini gerçekleştirme çabasını yansıtan eserde Olcay Kavuzlu ve Murat Çidamlı gibi isimler rol alıyor.

Küçük Tiyatro:

Bayramda seyirciyi ilk kez selamlayan "Yeşilçam", tüm hafta tiyatroseverlerle buluşmayı sürdürecek. Uğur Saatçi'nin kaleminden Barış Erdenk'in sahneye koyduğu komedi türündeki oyunda, aşık olduğu aktriste ulaşabilmek için kendi filmini çekmeye başlayan Arif'in, askeri darbenin gerçekleşmesiyle yaşadıkları anlatılıyor.

Oda Tiyatrosu:

Mevlana Celaleddin Rumi'nin Orta Asya'dan Anadolu'ya gelişi, Şemsi Tebrizi ile yakınlığı, tasavvuf ve Allah'a duyduğu büyük aşkın anlatıldığı "Mevlana Aşk ve Barış Çığlığı", bütün hafta izlenebilecek. Semih Sergen'in yazıp yönettiği eserde, oyunculara müzisyenler de eşlik ediyor.

Stüdyo Sahne:

"Meraklısı İçin Öyle Bir Hikaye", Savaş Dinçel'in kaleminden Murat Çidamlı'nın yönetimiyle yarın ve 12 Ekim'de tiyatroseverlerin karşısına çıkacak. Erdinç Doğan'ın rol aldığı tek kişilik oyununda, Sait Faik Abasıyanık'ın hayatı ve eserlerinden oluşan bir seçki sunuluyor.

Şair ve mutasavvıf Yunus Emre'nin felsefesi ve düşünce dünyasından örnekler sunulan "Bizim Yunus", 14 Ekim'de izlenebilecek. Sönmez Atasoy'un yazdığı, Mustafa Kurt'un yönettiği oyun, Okan Şenozan'ın performansıyla sahneye taşınıyor.

İrfan Şahinbaş Sahnesi:

Fredico Gorcia Lorca'nın kaleminden, Turan Oflazoğlu'nun çevirisiyle ve Ayşe Emel Mesci'nin rejisörlüğünü yaptığı "Bernarda Alba'nın Evi", bugün, 11 ve 15 Ekim'de perde açacak. 1936 yılında İspanya iç savaşı dönemi öncesinde, toplumda yaşanan kaosun bir eve yansımasını ve İspanyol köyündeki töreyi anlatan oyunda, Aysel Çakar Kara, Serpil Gül, Mehtap Öztepe, Miraç Eronat Erbil, Şeyda Akova Balcıoğlu, Sükun Işıtan, Eda Yılmaz Yener, Ayşe Şivekar Sungur, İpek Atagün Gezener'in de aralarında bulunduğu kalabalık bir oyuncu kadrosu sahne alıyor.

Şinasi Sahnesi:

Dünya Tiyatrosu'nun önde gelen yazarlarından, August Strindberg'in kaleminden sahneye taşınan "Alacaklılar", 11,12,14 ve 15 Ekim'de sanatseverlerle bir araya gelecek. Kadın erkek ilişkilerinin, insanların bitmek tükenmek bilmeyen beklentileri ve hırslarının konu edildiği eserde Çağrı Turan, Boğaçhan Sözmen ve Volkan Ulusoy sahneye çıkıyor.

-Opera-Bale

Opera Sahnesi: Giocomo Puccuni'nin "Tosca" operası 11 Ekim'de sahne alacak. Seda Ayazlı, Aykut Çınar, Eralp Kıyıcı, Beran Sertkaya, Alpcan Kocaay, Cem Akyüz, Levent Akev ve Semik Işık'ın rol aldığı üç perdelik eserde, Polis müdürün aşık olduğu Tosca'yı sevdiğinden ayırmak için yaptıkları anlatılıyor.

Modern Dans Tiyatrosu, "Sanatın ifadesi" ile 13 Ekim'de seyirciyle buluşacak. Kostüm tasarımı Gazal Erten, dekor tasarımı Talat Ayhan'ın, koreografi Stephen Dalattre imzalı eserde sanat, sanatçı, basın ve eleştiri kavramları irdeleniyor.

Johann Strauss'un üç perdelik opereti "Yarasa", 15 Ekim'de izlenebilecek. Orkestrayı Sunav Muratov'un yöneteceği eser, Murat Atak'ın rejisörlüğünde seyircinin karşısına çıkacak. Lebrettesonuda komik ögeler bulunduran ve kostümleriyle de beğeni toplayan eserin koreografisi Bilsel Demirelle, dekor tasarımı Adnan Öngün ve kostüm tasarımı ise Nursun Ünlü imzası taşıyor.

-BSO

Bilkent Senfoni Orkestrası (BSO), sezonun açılış konserini Matthew Coorey yönetiminde 11 Ekim'de gerçekleştirecek. Konserde, Alexey Stadler "viyolonsel", Gabor Tarkövi "Trompet" solisti olarak sahne alacak. Bilkent Konser Salonu'ndaki konserde, Haydn'ın "Trompet Konçertosu, mi bemol majör, Hob.VIIe: 1" ve "Viyolonsel Konçertosu, Do majör, Hob.VIIb: 5" eserleriyle Stravinsky'nin "Bahar Ayini" eserleri icra edilecek.

-Cermodern

Cermodern bünyesindeki HUB Sanat Mekan'da sezonun ilk sergisi olan "Yerçekimi", 14 Ekim'e kadar görülebilecek. Sergide, sanat yapıtlarının alışılagelmiş sergileme yöntemleri sorgulanarak yapıtların zeminle kurduğu ilişkiler araştırılıyor.

Fotoğrafçı Ulla Shemeikka'nın "Manzaralar" dalı sergisi hafta boyunca sanatseverlerin beğenisine sunulacak. Çoğunlukla alacakaranlıktan hemen sonra çekilmiş fotoğraflarla sanatçı, izleyiciyi mavi, siyah ve beyaza bürünmüş sahnelerle Güneybatı Finlandiya Adalar Denizi sahillerinde gizemli bir gece yürüyüşüne çıkaracak.

-Kültür Söyleşileri

Atatürk Kültür Merkezi Başkanlığınca, kurumun konferans salonunda her hafta düzenlenen ve katılımın ücretsiz olduğu söyleşiler kapsamında, 15 Ekim saat 16.00'da yazar Doğan Hızlan konuk olacak. - Ankara

Kaynak: AA

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement