Bedri Rahmi Eyüboğlu'nun "Yazma Koleksiyonu" Geliyor - Son Dakika
Kültür Sanat

Bedri Rahmi Eyüboğlu'nun "Yazma Koleksiyonu" Geliyor

Bedri Rahmi Eyüboğlu\'nun "Yazma Koleksiyonu" Geliyor

Şair, yazar ve ressam olarak tanınan sanatçı Bedri Rahmi Eyüboğlu'nun, Anadolu'nun en eski kültür miraslarından olan yazmalara getirdiği yeni yorumlar, sanat tutkunları için görücüye çıkıyor B...

29.11.2013 14:36

ŞENAY ÜNAL - Şair, yazar ve ressam olarak tanınan çok yönlü usta sanatçı Bedri Rahmi Eyüboğlu'nun, Anadolu'nun en eski kültür miraslarından olan yazmalara getirdiği yeni yorumlar, sanat tutkunları için görücüye çıkıyor.

Sanatçı Eyüboğlu'nun vefatından sonra yazmacılığı sürdürmeye çalışan Kanadalı gelini Hughette Eyüboğlu, hem sanatçıyı hem de hayran kaldığı Anadolu kültürünü yaşatıyor.

Hughette Eyüboğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 1975'te vefat eden kayınpederinin, resimleri, yazıları, şiirleri, yazmaları, duvar resimleri, panoları ve mozaikleriyle adından dünya çapında söz ettirmiş büyük bir isim olduğunu söyledi.

Hughette Eyüboğlu, tarihi çok eskilere uzanan yazmacılığın en önemli temsilcilerinden olan kayınpederinin, karısı Eren Eyüboğlu ile yazmalara yeni yorumlar getirdiğini, yeni bir boyut kazandırdığını belirtti.

-"Bu mirasa sahip çıkmak benim kaderim"

Bedri Rahmi Eyüboğlu'nun yazmalarında, kendisinin oyarak şekillendirdiği ağaç baskı kalıplarını kullandığını anlatan Hughette Eyüboğlu, "O, kalıplarda Osmanlı ve Selçuklu'ya ait simgeleri çok fazla uyguladı. Örneğin Selçuklu kartalları, Osmanlı'yla özdeşleşmiş lale, nar, balık, deniz kızı, kuşlar, kınalı ve Ayşe gelin gibi motifleri seçti" diye konuştu.

Bütün ailenin birlikte aynı atölyede yazmacılığı uzun yıllar devam ettirdiklerine değinen Eyüboğlu, şunları söyledi:

"Aile geleneğimiz haline gelen yazmacılık sanatını Bedri Bey'den, oğlu Mehmet yani benim eşim devraldı. Anne ve babasının onca emek verdiği, kaybolmaya yüz tutmuş bu sanatı yaşatmak için ölene kadar uğraştı. Geliştirdiği yeni kalıp oyma tekniğiyle yazmacılık sanatına kolaylıklar da getiren eşim, anne ve babasının tasarımlarının yanı sıra kendi tasarımlarını da yazmalara taşıdı.

Yaşamının sonuna kadar bu sanatın, kültürün var olması için çabaladı. Ben de aslında farmakoloji uzmanıyım ancak hayatımın büyük bir kısmını ailemle birlikte sanata adadım. Şimdi hem onlardan kalan baskılarla üretimler yapıyorum hem de atölyede yeni öğrenciler yetiştirerek mirasa sahip çıkıyorum. Eserlerde aynı zamanda başka sanatçılarla da çalışarak hat sanatını da kullanarak hatırlanmasını sağlamaya çalışıyoruz. Bu mirasa sahip çıkmak benim kaderim."

Sanatçının yazmaları ve özgün baskılarının yurt dışında da önemli müzelerde sergilendiğini dile getiren Hughette Eyüboğlu, onların da büyük ilgisiyle karşılaştıklarını kaydetti.

-Eserler 35 liradan başlıyor

Bugün, Ankara'nın tarihi mekanlarından birisi olan At Pazarı'nda, Geleneksel Türk El Sanatları Vakfı (GESAV) işbirliği ve ev sahipliğinde açılışı yapılacak "1951 Yılından Bugüne Eyüboğlu Yazmaları Sergisi"nde 500'e yakın eser yer alacak.

Dileyen sanatseverler ve koleksiyonerler, hem sanatçının en çok bilinen yazmalarından örnekleri görebilecek hem de onun motifleriyle farklı formlarda basılan yazmalara, 35 liradan başlayan fiyatlarla sahip olabilecek.

Şiirlerinde de halk kaynağından beslenen, masallardan, söylencelerden, türkülerden yararlanarak doğa tutkusunu, insan sevgisini, yaşama sevincini yansıtan sanatçının eserlerinin yanı sıra kuşak temsilcilerinin de eserleri 14 Aralık'a kadar görülebilecek. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat Bedri Rahmi Eyüboğlu'nun 'Yazma Koleksiyonu' Geliyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement