Bu Köyde Her Yer Dumansız Hava Sahası - Son Dakika
Kültür Sanat

Bu Köyde Her Yer Dumansız Hava Sahası

Bu Köyde Her Yer Dumansız Hava Sahası

Şanlıurfa'da yaklaşık 200 kişinin yaşadığı köyde uzun yıllardır sigaraya karşı mücadele ediliyor.

03.05.2014 11:33  Güncelleme: 11:40

HALİL FİDAN - Şanlıurfa'da yaklaşık 200 kişinin yaşadığı köyde uzun yıllardır sigaraya karşı mücadele ediliyor.

Sigarayla savaşta dünyada adından söz ettiren Türkiye'de, tütün bağımlılığının giderek azaldığı gözleniyor. Yasal düzenlemeler, denetim ve eğitim çalışmalarının ise sigarayı bırakmada etkili olduğu belirtiliyor.

Şanlıurfa'daki bir köyde ise uzun yıllardır sigaraya karşı mücadele veriliyor. Kent merkezine 65 kilometre uzaklıktaki Sarpdere köyü sakinlerinin büyük bölümü sigara içmediği gibi misafirlerinin kullanmasına müsaade edilmiyor. Kapalı alanlardaki sigara yasağını "mucize bir yasa" olarak nitelendiren vatandaşlar, bu konudaki yasal düzenlemeleri desteklediklerini ifade ediyor.

Köy sakinlerinden Mustafa Tombaş,  AA muhabirine yaptığı açıklamada, şehre uzak olmalarına rağmen yaşadıkları yerleşim biriminde temizliğe ve sağlıklı yaşama önem verdiklerini söyledi.

Kendisinin köye sonradan yerleştiğini aktaran Tombaş, vatandaşların sigara yasağına uyduğunu söyledi.

Sigaranın zararlarının herkes tarafından bilindiğini ifade eden Tombaş, "Sigara hem bedenimize zarar hem de aileler için maddi kayba neden oluyor. Bizim köy bu konuda çok kararlı ve disiplinli. Ziyaretimize gelenlere de sigaranın zararlarını anlatıyoruz. Onlar da bu isteğimize uyup sigara kullanmıyor" dedi.

Adil Çiftçi ise dedelerinin hiç sigara içmediğini söyledi.

Bu alışkanlığın çocuk ve torunlara geçtiğini ifade eden Çiftçi, şöyle konuştu:

"Dedem sigara kullanmadığı için 3 oğlu da bundan etkilenmiş. Dolayısıyla bu aslında bir gelenek haline gelmiş. Büyüklerimiz bu alışkanlığı edinmediği için genç nesil de buna uymuş. Köyümüzde yaklaşık 200 kişi yaşıyor ve Allah'a şükür büyük çoğunluğu sigara kullanmıyor. Ayrıca köye sonradan gelenler de bu sigara içmeme geleneğine uyuyor."

Latif Demir de yaklaşık 15 yıl sigara kullandığını ancak evlendikten sonra eşinin hassasiyetinden dolayı kısa bir sürede sigarayı bıraktığını söyledi.

Demir, böyle bir karar aldığı için çok mutlu olduğunu sözlerine ekledi. - Şanlıurfa

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat Bu Köyde Her Yer Dumansız Hava Sahası - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement