Çanakkale'nin tek ve son saraçı Şahin: " Artık bu meslek bitti, çırak yetişmiyor" - Son Dakika
Kültür Sanat

Çanakkale'nin tek ve son saraçı Şahin: " Artık bu meslek bitti, çırak yetişmiyor"

Çanakkale'nin tek ve son saraçı Şahin: " Artık bu meslek bitti, çırak yetişmiyor" Çanakkale'nin tek ve son saraçı Ruşen Şahin, Türk el sanatlarının bir kolu olan saraçlığın bittiğini ve yeni çırakların yetişmediğini söyledi.

05.09.2021 16:41  Güncelleme: 16:49
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Çanakkale'nin tek ve son saraçı Şahin: " Artık bu meslek bitti, çırak yetişmiyor"

ÇANAKKALE - Çanakkale'nin tek ve son saraçı Ruşen Şahin, Türk el sanatlarının bir kolu olan saraçlığın bittiğini ve yeni çırakların yetişmediğini söyledi.

Çanakkale'nin Bayramiç ilçesinde saraçlık yapan ve ilçelerde dahil olmak üzere kentin tek saraçı olan Ruşen Şahin 40 yıldır bu mesleği yapıyor. Türk el sanatlarının bir kolu olan bu meslek, sanayinin gelişmesi ve köyden kente göçlerin devam etmesiyle birlikte unutulmaya yüz tutuyor.

Saraçlık mesleğinde yeni çırakların yetişmediğini belirten Çanakkale'nin tek saraçı Ruşen Şahin, "Bizim meslekte çırak yok artık yok, yetişmiyor. Bizim işçilik de öldü. Sanayiden dolayı, şehirleşme başladı. Bizim de işlerimiz eskisi gibi olmuyor. Saraç; kemer, yular ve hamutlar yapar. Yani hayvana hamut yapıyorsun, insana da kemer ve av çantası yapıyorsun. Bunların hepsini yaptık, yakıştırdık ve bizim işler artık bitti" dedi.

"Hamut ve Yular artık yapılmıyor, köylerde bu işler bitmiş"

Saraçın; at arabası koşumları, binek veya çeki at takımları, eyer, semer gibi bütün takımların deri ve meşinden olan kısımlarını yapılması veya tamir eden kişiler olduğunu söyleyen Şahin, "Şimdi Çanakkale merkezden gelerek, köpek kayışı yaptırdılar. Gençlik de bu işleri bilmez. Biz aynı tempoda çalışmaya devam ediyoruz. Allah'ımıza şükür sağlığımız yerinde. Sağlığımı da bu meslek ve dükkana bağlıyorum. Kemeri çabuk yaparız, uzun uzadıya bir iş çıkmaz ama hamut vardır, onu da sabahtan öğlene kadar anca yaparız. Hamut atları arabaya koşarken boyunlarından geçirilen deri kaplı halka. Bunlar artık bitti. Şimdi koyun ve köpek kayışları yapıyoruz. Bunlar satılıyor. Hamut ve yular artık yapılmıyor, köylerde bitmiş yani bu işler" diye konuştu.

"Gençler bu meslekten karnını doyuramaz"

Ağır sanayinin gelişmesi ve köyden şehre göçlerin devam etmesiyle birlikte gençlerin bu tip mesleklere sıcak bakmadığını ifade eden Şahin, "Gençlere hiçbir tavsiyem olmaz. Onlar bu meslekte karnını doyuramaz. Biz bile para kazanmıyoruz, emekli olmasak belki de zor duruma düşeriz. Artık hobi olarak bu işi yapıyoruz" şeklinde konuştu.

Çanakkale\'nin tek ve son saraçı Şahin: " Artık bu meslek bitti, çırak yetişmiyor"
Kaynak: İHA

Son Dakika Kültür Sanat Çanakkale'nin tek ve son saraçı Şahin: ' Artık bu meslek bitti, çırak yetişmiyor' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement