Türkiye Dergiler Birliği (TÜRDEB) ve Dünya Dergiler Birliği (World Periodical Union -WPU) tarafından düzenlenen, "9. Uluslararası Dergi Fuarı" kapsamında "Çocuk Dergiciliği" sergisi açıldı.
Sergiyi hazırlayanlardan TÜRDEB Başkanı Asım Gültekin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sergide 1970 ile 1990 yılları arasında yayınlanan 30 çocuk dergisinin izlenime sunulduğunu söyledi.
Gültekin, serginin amacına değinerek, "Fuarda günümüz çocuk dergilerinin sergilendiği stant dışında, fuar ziyaretçilerinin kendi çocukluğu zamanında var olan kahramanları, dergileri hatırlamalarını istedik." dedi.
-"Sergide yerli karakterlere yer vermeyi önceledik"
Dergi ve sergi kelimelerinin arasında bir ilişki bulunduğunun altını çizen Gültekin, şunları kaydetti:
"Derginin 18'inci yüzyıldaki anlamı sofra demek. Sergi ise sofranın bezi demekmiş. Daha sonra matbaanın ortaya çıkmasıyla, basılı yayınlar ile dergiler mecmua, mecelle gibi isimlerle anılmış. 20'nci yüzyılda da Türkçe'de eskiden de bulunan 'dergi' kelimesi, yayın, periyot anlamında kullanılmaya başlanılıyor. Bunlara binaen dergi ve sergi kelimelerini birlikte düşünmeden edemiyoruz, fuarı düzenlerken."
Gültekin, sergide özellikle kendi imkanlarıyla banka ve gazetelerin çıkardığı çocuk dergileri yerine, kendi imkanlarıyla bir çocuk dergisi çıkaranlara yer vermek istediklerine vurgu yaparak, "Sergide ayrıca dergilerde yer alan yerli karakterlere yer vermeyi önceledik." ifadesini kullandı.
Sergide Cahit Zarifoğlu ile ilgili sayfaların da bulunduğuna işaret eden Gültekin, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Yine sergide çizgi örneklerini seçerken Hasan Aycın'ın 1980'li yıllarda kaleme aldığı çizgi hikayelerini ziyaretçilerin izlenimine sunmak istedik. Çünkü bu Aycın'ın bilinmeyen bir tarafı. Gürbüz Azak'ın 'Deli Baltası' ve Türkiye Çocuk dergisinde yayınlanmış olan 'Hızır Bey' hikayelerini yayınlamak istedik. Günümüz çocuklarımızın da bu sergideki çizimlere olan ilgilerini, değerlendirmelerini merak ediyoruz."
"Türkiye'deki tüm çocuk dergilerini topladım"
Koleksiyoner Sıtkı Türkan ise 1960'lı yılından beri arşivcilik yaptığını dile getirerek, "Ben kendi zamanımda çocuk dergileri okumadım. Sonra çocuk dergilerini zamanla biriktirmeye başladım. Türkiye'deki tüm çocuk dergilerini topladım, ileride lazım olabilir, günün birinde bir yerde değerlendirilebilir diye düşündüm." dedi.
Türkan, arşivinde 150 bin derginin yer aldığını anlatarak, "Son dönemde çocuk dergileri, normal dergilerin yanında bir ek olarak verilmeye başladı. Daha önce müstakil çocuk dergileri olarak ' Doğan Kardeş, 'Türkiye Çocuk', 'Tercüman Çocuk' vardı, uzun yıllar da devam etti. Kimilerinde karikatürler, kimisinde çizgi romanlar yayınlanırdı." diye konuştu.
Aralarında "Gül Çocuk", "Ebe Sobe", "Kandil Çocuk", "Selam" ve "Tomurcuk"un bulunduğu dergilerden 50 sayfanın yer aldığı sergi, 13 Mayıs'a devam edecek.
Son Dakika › Kültür Sanat › Çocuk Dergileri' Sergisi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?