Zeynep Biçkioğlu - İran, Kurban Bayramı'nı 1 6 Ekim Çarşamba günü kutlayacak. Başkentliler bayram namazını Tahran Üniversitesi'nde kılacak.
Tüm İslam ülkelerinde yaklaşan Kurban Bayramı hazırlıkları hızla devam ederken, İran'da Türkiye'de görmeye alışık olduğumuz bayram manzaralarından farklı bir atmosfer mevcut. Başkent Tahran'da binlerce kişinin katılımıyla kılınan bayram namazı haricinde ne bayram öncesi alışverişe ne akraba ziyaretlerine gidenlerin yollarda oluşturduğu kalabalığa ne de sokaktaki çocukların bayram coşkusuna rastlamak pek mümkün değil.
Özellikle başkent Tahran'ın sokakları bayram tatilinde neredeyse boşalıyor. Resmi rakamlara göre nüfusu 12 milyonu geçen metropolün sakinleri, bayram tatilinde yemyeşil tabiatı ve temiz havasıyla ünlü Hazar Denizi kıyısındaki kuzey şehirlerinde tatile gitmeyi tercih ediyor.
Tahran'da kurban kesimi Türkiye'deki kadar yaygın olmasa da yapılıyor. Ülkede daha önce hac farizasını yerine getirenlerin kurban kesmesi gelenek halini almış. Kurban kesimi, Muharrem ayının ilk on gününde düzenlenen yas merasimlerinde Kurban Bayramı'na oranla artış gösteriyor ve geleneksel yöntemlerle sokaklarda ya da evlerin bahçesinde gerçekleşiyor. Kurban Bayramı'nda ise şehir içerisinde kurban kesimi yok denecek kadar az. Sokaklarda ağaca bağlı koyunlara ya da kaçışan ineklere rastlamak mümkün değil. Ayrıca şehir içerisinde kurban pazarları da kurulmuyor.
Şehirde çevre kirliliğini ve istenmeyen manzaraları önlemek için uzun süredir kurban kesimlerini şehrin dışındaki merkezlerde gerçekleştiren Tahran Belediyesi, şehir içinde kesim yapılmaması için sıkı denetimler gerçekleştiriyor.
Tahran Belediyesi Meyve ve Sebze Hali Genel Müdürü Hüseyin Safavi, bu yıl başkentliler için şehrin dışında 22 kurban satış ve kesim noktası belirlediklerini ve bu merkezlerin arife günü ile bayramın birinci günü hizmet vereceğini belirtti. Geçen yıl Kurban Bayramı'nda başkentte 21 bin küçükbaş hayvanın kesildiğini söyleyen Safavi, bu yıl 40 bin küçükbaşın tedarik edildiğini kaydetti.
Vatandaşların çoğu kurban satış noktalarına gitmeden, belediyenin sağladığı telefonla sipariş hizmetinden faydalanmayı tercih ediyor. Ödemesi internet üzerinden yapılan kurbanlıklar bayram sabahı kesilmiş ve paketlenmiş halde adrese teslim ediliyor.
Tahran eyaleti veterinerler odasından yapılan açıklamada da kesimlerin arife ve bayramın birinci günü 240 veteriner ve 26 gözetmen denetiminde, 300 kasap tarafından ücretsiz olarak gerçekleştirileceği belirtildi. Tüm hayvanların muayene edilip, etiketlendiğini kaydeden yetkililer, kesimin ardından etlerin müşterilere gönderilmeden önce ikinci kez denetlendiğini kaydetti. - İran
Son Dakika › Kültür Sanat › İran'da Kurban Bayramı 16 Ekim'de Başlayacak - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?