GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ :
Marangoz atölyesinden detaylar
Fıçı ustası İsmail Alkış'ın röportajı
Fıçı yapımından detaylar - Yüzyıllardır sirke, turşu, zeytinyağı gibi ürünlerin sağlıklı ve lezzetli şekilde uzun süre saklanması için kullanılan meşe fıçılar, ev ve iş yerlerinin aranan dekoratif malzemeleri arasına girdi
İznikli 70 yıllık fıçı ustası Alkış:
"Fıçılar eskiden evlerde ihtiyaç olduğu için alınırdı. Fıçılara, turşu, sirke ve zeytinyağı konulurdu. Şimdi sipariş verenlerin çoğu, fıçıyı evlerinde dekoratif amaçlı kullanacağını söylüyor"
ELİF ÖZLEM ÇELİKLER - Yüzyıllardır sirke, turşu, zeytinyağı gibi ürünlerin sağlıklı ve lezzetli şekilde uzun süre saklanması için kullanılan meşe fıçılar, artık ev ve iş yerlerinde dekoratif malzemeye dönüştü.
Bursa'nın İznik ilçesinde 70 yıldır fıçı ustalığı yapan İsmail Alkış (85), AA muhabirine, babasından öğrendiği mesleğinin ilçedeki son temsilcisi olarak üretime devam ettiğini söyledi.
İnsanların fıçıları artık gerçek işlevinden ziyade dekoratif amaçlı kullandığını anlatan Alkış, " Türkiye'nin çeşitli illerine, fıçı yapıp satıyorum. İnsanlar fıçıları görünce eski zamanları hatırlıyor ve duygulanıyor. Eskiden fıçıları kullanmak için alırlardı, şimdi daha çok dekor amaçlı satın alıyorlar. Ancak bu fıçıların işlevlerini bilen eski insanlar bırakamıyorlar" dedi.
Bir fıçının yaklaşık 600 yıl kullanılır durumda kaldığını ifade eden Alkış, "Bu tahtalar ölmez. Fıçı eskir ve bozulur ancak tamirle kullanılmaya devam edilir. Bir fıçı aşağı yukarı 100 sene hiç tamir görmeden dayanır. Fıçıya ancak toprak değerse çürütür, toprağa konulursa 6 ay bile dayanmaz. Bu yüzden fıçıyı kuru ve hava alan yerlerde muhafaza etmek daha sağlıklı olur" diye konuştu.
"Gençlerin mesleğe merakı yok"
Alkış, eskiden neredeyse tüm köylerde fıçı üretimi yapanların bulunduğunu belirtti.
Fıçı ustalarının çoğunun hayatını kaybettiğini dile getiren Alkış, yaşayanların da mesleği sürdürmek için imkanlarının bulunmadığını söyledi.
Gençlerin mesleğe merakının bulunmadığını vurgulayan Alkış, bu durumun kendisini çok üzdüğünü anlattı.
Büyük fıçı üretiminin bir hafta kadar sürdüğünü, küçüklerini ise bir günde yaptığını bildiren Alkış, "Fıçı yapımında önce ağaçları kalas haline getirip biçiyorduk. Ateş yakıp ağaçları eğiyorduk. Artık tembelleştim. İşin kolayına kaçıyorum, biçiyorum. Böyle daha sağlam ve sağlıklı oluyor" ifadelerini kullandı.
Alkış, genelde meşeden yaptığı fıçıların fiyatının 200 liradan başladığını ve 2 bin lirayı bulabildiğini kaydetti.
Son Dakika › Kültür Sanat › Meşe Fıçılar' Dekoratif Malzemeye Dönüştü - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?