Bakan Ergin Hatay'da - Son Dakika
Politika

Bakan Ergin Hatay'da

Bakan Ergin Hatay\'da

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, "Tarihi birikimlerimizi gelecek nesillere aktarmada başarılı olamadık" dedi.

23.12.2012 16:19
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, "Tarihi birikimlerimizi gelecek nesillere aktarmada başarılı olamadık" dedi.

Bakan Ergin, Hatay'ın Reyhanlı ilçesinde ünlü yazar ve düşünür Cemil Meriç'in adının verildiği Cemil Meriç Anadolu Lisesi'nin açılışında yaptığı konuşmada, bu coğrafyada doğup büyüyen ve kendini yetiştiren değerleri yeniden kazanmak için çok önemli bir adım attıklarını söyledi. "Tarihi birikimlerimizi gelecek nesillere aktarmada başarılı olamadık" diyen Ergin, şöyle devam etti:

"Geçmişte sahip olduğumuz değerleri anmak, anlamak, yaşamak ve yaşatmak, yeni değerleri birikimlerimizin üzerine koyarak geleceği inşa etmek adına, ihmal ettiğimiz, kaybettiğimiz değerleri tekrar kazanmak, bizim geleceğimizi inşa etme noktasında çok önemli bir erdem ve faaliyettir bu, ben öyle düşünüyorum."

Her yeni ürünün kalitesinin temelden geldiğini belirten Bakan Ergin, "Bir bina inşa ederken temelden başlarsınız. Üzerine tuğlaları eklersiniz, çatıya kadar gelir çatıyı örersiniz. Ama temeli olmayanın, o temel üzerine sağlam bir inşa yapamayanların geleceğinden bahsetmek mümkün olmaz. O açıdan bu büyük milletin, bu mübarek coğrafyanın, vatanın gelecekte emniyet içerisinde bir yolculuğa tabi olması için geçmişte sahip olduğumuz değerlere, o değerlerin ortaya koyduğu fikirlere sahip çıkması, yeni yetişecek gençlere bu istikameti vermesi hayati derecede önemlidir" diye konuştu.

Dünyanın geleceğini bilgiyi kullananların belirlediğini, ancak millet olarak büyük bir medeniyet ve bilgi mirasının üzerinde bulunmamıza rağmen bunu gelecek kuşaklara aktaramadığımızı ifade eden Ergin, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Bugün dünya üzerinde hakimiyetin ve gücün kaynağı ne petroldür, ne yer altı zenginlikleridir, ne nüfusun çokluğudur. Dünyada bugün egemen olanlar, dünyaya hükmedenler, dünyanın geleceğini yönlendirenler bilgiye sahip olanlar, bu bilgiyi doğru yönde kullananlar ve bilginin verdiği güç ile çevresine hükmedenler dünyanın geleceğini de belirliyorlar. Bu açıdan büyük bir medeniyet mirasının üzerinde bulunan bu topraklar ve büyük bir tarihe sahip olan bu millet, maalesef o tarihin getirdiği birikimleri yeni nesillere aktarmakta maalesef başarılı olamadı."

Uzun süre geçmiş nesillerin birikiminin yeni nesillere aktarılmasının kesikliğinden dolayı sıkıntı yaşandığına dikkat çeken Ergin, "Geçmişte sahip olduğumuz fikirlerin, geçmişte sahip olduğumuz ilmin, irfanın ve sahip olduğumuz medeniyetin bize verdiği gücü tam anlamıyla yansıtamadı isek, sahip olduğumuz o birikimi yeni nesillere aktarmaktaki başarılı olamayışımızdan kaynaklı aksaklıklar yaşadığımızı düşünüyorum" dedi.

Babasının adının verildiği okulun açılışında konuşan Cemil Meriç'in kızı Prof. Dr. Ümit Meriç ise, "Başbakan'ın da gönlünde Cemil Meriç'in yattığını biliyoruz diyerek. Türkiye bugün Başbakan'ından ortaöğretim kurumu öğrencilerine kadar bütün ülkeye mal olmuş olan Cemil Meriç'in adını bu okulla duyacak. Kültürüne sıkı sıkıya bağlı olan ancak dünya kültürlerine de değer veren bir düşünürdü Cemil Meriç. Ben babama gösterilen bu hürmet ve muhabbetten dolayı bütün insanlarımıza büyük minnet duyuyorum" diye konuştu.

Açılış töreninde konuşan Hatay Valisi Celalettin Lekesiz de, 20. yüzyılda yetişen en büyük düşünürlerden birisinin Cemil Meriç olduğunu belirterek, "Cemil Meriç ülkemizin yetiştirdiği en önemli düşünce adamları arasında yer almaktadır. Milli Eğitim Bakanlığı ve hayırseverlerin desteklediği her okul daha müreffeh bir geleceğe yapılan katkıdır. Eğitime yapılan yatırım daha müreffeh bir Hatay anlamına gelmektedir. Bunun için okulda emeği geçenlere canı gönülden teşekkür ediyorum" dedi.

Konuşmaların ardından yapımı tamamlanarak hizmete giren Cemil Meriç Anadolu Lisesi'nin açılış kurdelesini Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Cemil Meriç'in kızı Prof. Dr. Ümit Meriç, Hatay Valisi Celalettin Lekesiz ile protokolde bulunan kurum müdürleri birlikte kesti. - HATAY

Kaynak: İHA

Son Dakika Politika Bakan Ergin Hatay'da - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement