Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, "İnsan nüfusu ve coğrafi büyüklüğü birlikte ele aldığımızda dünyanın 10 büyük ülkesinden bir tanesiyiz. İnşallah ekonomide de 10 büyük ülkeden biri olacağız" dedi.
"Bulut Kent Bilgi Sistemi" açılış ve imza töreni, Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce'nin katılımıyla gerçekleştirildi. Grand Cevahir Hotel'de düzenlenen törene Bakan Güllüce'nin yanı sıra Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürü Vedat Gürgen, Coğrafi Bilgi Sistemleri Genel Müdürü Dr. Bekir Tuzel ve sistemin pilot uygulamasının yağıldığı illerin belediye başkanları katıldı. Programda konuşan Bakan Güllüce, "Akıllı kentlere doğru Türkiye 2023'lerde dünyanın 10 ekonomisinden biri olacak iddiasındayız. Zaten dünyanın insan nüfusu ve coğrafi büyüklüğü birlikte ele aldığımızda dünyanın 10 büyük ülkesinden bir tanesiyiz. İnşallah ekonomide de 10 büyük ülkesinden biri olacağız. O zaman ekonomide böyle büyüyen, gelişen bir ülkedeki şehirlerin yönetilmesi de çok farklı olacaktır" şeklinde konuştu.
"AMAÇ ANALİZ ETMEK, GELECEĞİNİ PLANLAMAK VE YÖNETİMİNİ İYİLEŞTİRMEK"
Projenin amacına yönelik açıklamalarda bulunan Bakan Güllüce, "Kentlerimizin mevcut durumunu analiz etmek, geleceğini planlamak ve yönetimini iyileştirmek için bu sistemi kuruyoruz. Tabi sistem değiştirmedikçe gelişmenin de mümkün olmadığı ve siyaseten sistemle oynamanın bir şey getirmediği için de belediye başkanlarımız ve siyasilerimiz sistemle ilgili değişime pek zaman ayırmazlar. Çünkü ne yaptın, kaç metre asfalt döktün soru bu. Biz bulut sistemi yaptık, alt yapının bütün sistemini oturtturduk. O muhatabımıza bir şey ifade etmediği için, bakanlıklarda da böyledir. Sistemle, sistem yenilemeyle, sistemi düzeltmeyle, kurumsallaşmayla uğraşılmaz güncelle uğraşılır. Ama bu bir yerde patlıyor, bir yerde büyük problemlere sebebiyet veriyor " dedi.
"BİR YERLİLİK HAMLESİNE İHTİYAÇ VAR"
Bakan Güllüce, "Bulut Kent Bilgi Sistemi"nin kamu için bulut teknolojilerinin kullanıldığı ilk proje olduğuna dikkat çekerek, "Yerel yönetimlerdeki lisans maliyetinin ortadan kaldırılması projenin en önemli özelliklerinden bir tanesidir. Son günlerde Sayın Cumhurbaşkanımızda çok defa tekrarladı yerlilik ve millilik kavramı. Aslında topyekün bir hamleye ihtiyacı olan bir kavram bu. Türkiye'deki her kesimin ama yönetici ama vatandaş bir şahlanış hareketi yapıp yerelliğe, milliliğe ve yerliliğe dönüş çabası harcaması lazım. Tükettiği gıdadan, tekstilden bilgisayar sistemine kadar bir yerlilik hamlesine ihtiyaç var. Eğer bu yerlilik ve millilik hareketi topyekün her ferdin başlattığı ve devam ettirdiği bir hale dönüştürülebilirse biz 2023 hedefini yakalayabiliriz. Bugünün savaşları artık siber savaşlarına dönüşüyor. Tankla, topla savaşamıyorsunuz, tankınız savaşamıyor. Eğer bir siber saldırıya muhatap oluyorsanız uçağınız savaşamıyor. Bankalarınız çöküyor. O zaman pahalı da olsa, bugün için mükemmel de olmasa bizim 'kara kafalı' diye yurt dışındakilerin dalga geçtiği Anadolu çocukları var ya onlara müracaat edeceğiz. 'Gel kardeşim biz yerli yazılım için seni koruyoruz ve destekliyoruz' diyeceğiz" ifadelerini kullandı.
Düzenlenen imza törenin ardından Bakan Güllüce otelden ayrıldı. - İSTANBUL
Son Dakika › Politika › Bakan Güllüce: 'Dünyanın 10 Büyük Ülkesinden Bir Tanesiyiz' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?