Bakan Yardımcısı Asan: "Son 10 Yılda Anne Ölüm Hızı Düştü" - Son Dakika
Politika

Bakan Yardımcısı Asan: "Son 10 Yılda Anne Ölüm Hızı Düştü"

Bakan Yardımcısı Asan: "Son 10 Yılda Anne Ölüm Hızı Düştü"

Aile ve Sosyal Politikalar Bakan Yardımcısı Doç.Dr.Aşkın Asan, son 10 yıl içersinde kadının sağlığına yönelik yapılan düzenlemeler ve çeşitli eğitim faaliyetlerle anne ölüm hızının düştüğünü söyledi.

04.02.2013 13:46

Aile ve Sosyal Politikalar Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Aşkın Asan, son 10 yıl içersinde kadının sağlığına yönelik yapılan düzenlemeler ve çeşitli eğitim faaliyetlerle anne ölüm hızının düştüğünü söyledi.

Bir takım ziyaret ve etkinliklere katılmak üzere Samsun'da gelen Aile ve Sosyal Politikalar Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Aşkın Asan, Samsun Valisi Hüseyin Aksoy'un eşi Hülya Aksoy tarafından koordine edilen 'Kadın Sağlığı Eğitim Projesi' toplantısına katıldı.

Samsun Doğum Evi Konferans Salonu'nda düzenlenen toplantıya Aile ve Sosyal Politikalar Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Aşkın Asan'ın yanı sıra, Vali Hüseyin Aksoy'un eşi Hülya Aksoy, Vali Yardımcısı Haluk Şimşek, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Çocuk Hizmetleri Genel Müdürü Abdülkadir Kaya, Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreteri Hasan Rıza Aydın, Halk Sağlığı Müdürü Uzm Dr. Ertan Uzun, İl Sağlık Müdür Yardımcısı Hatice Öz ve hastane çalışanları katıldı.

Kadınlara kendi sağlıkları ile ilgili bilinçlendirme amaçlı eğitim çalışmaları yaptıklarını belirten Vali Hüseyin Aksoy'un eşi Hülya Aksoy, "Buradaki hedefimiz kadını en çok tehdit eden meme kanseri konusunda öncelikle kendi kendine meme muayenesini öğretebilmek. Daha sonra sağlıklarıyla ilgili temel bilgiler vermek istiyoruz" dedi.

Türkiye'de kadın ve sağlık alanında çok önemli başarıların kaydedildiğini ifade eden Aile ve Sosyal Politikalar Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Aşkın Asan, "Türkiye hem bebek ölümlerinde hem de anne ölümlerinde rakamlar çok yüksekti ama son 10 yıl içersinde kadının sağlığına yönelik yapılan düzenlemeler ve çeşitli eğitim faaliyetleri anne ölüm hızlarını düşürmüştür. Bu uluslararası birçok raporda da övgü olarak ülkemizle ilgili söylenmektedir. Şartlı sağlık yardımı bizim hükümetimizin zamanında başlatılmıştır. Bunda hamileliği sırasında düzenli olarak sağlık kurumlarına giden, çocuğunu düzenli olarak sağlık kurumlarına kontrollerini yaptıranlara ücret dahil ödeniyor. Ücreti alabilmesi için o ailenin gelirinin düşük durumda olabilmesi gerekiyor. Sağlıkta önemli çalışmalar yapılmış, anne ölümlerinde çok önemli düşüşler yaşanmıştır" diye konuştu.

Kadınların eğitimiyle ilgili özellikle kız çocukların okullaşmalarıyla ilgili devasa çalışmaların yapıldığının altını çizen Bakan Yardımcısı Asan, "Şu anda ilköğretim düzeyinde daha önce var olan erkek çocuklar ve kız çocuklar arasındaki fark şuanda kalmadı. Yeni nesilde yüzde 100 okullaşmayı sağlamış olduk. Benim lise hayatımda sınıfta sadece 3 tane kız vardı diğerleri de erkekti. Aileler genellikle planlama yaparken, 'oğlum varsa okusun, kızım varsa nasıl olsa evlenecek okumasına gerek yok. Ağabeyleri de okur, nasıl olsa bunlara bakarlar' şeklinde bir planlama yaparlardı. Bunun yanlış olduğu daha sonradan ortaya çıktı. Eğitim almak demek sadece çalışıp, istihdama katılmak demek değil, dünyaya farklı gözle bakmak ve farklı şekilde algılamak demektir. Yani eğitim kişiyi güçlendirecekse hem erkeği hem de kadını güçlendirmelidir" şeklinde konuştu.

Kadın istihdamının önemine değinen Asan, "Ortaöğretimde, lisede ve yükseköğretimde problemlerimiz var. Eğitim süresini 12 yıla çıkarmakla beraber inşallah önümüzdeki nesilde çok başarılı bir duruma geçmiş olacağız. Yani kızlar ve erkekler arasında eğitime katılımda hiçbir fark kalmamış olacak. Hem erkeklerimiz hem de kızlarımız eğitim imkanlarından eşit derecede faydalanmış olacaklar. İstihdam boyutunda bakanlığımız devrim sayılabilecek çalışmaları gerçekleştirmektedir. Bizim 'Adım Adım Anadolu' diye bir etkinliğimiz var. Anadolu'yu karış karış dolaşıp, kadının istihdama katılımın önemini vurguluyoruz. Biz kadınlar sürekli çalışıyoruz. Çalışmalarımız tarihte hiçbir gün ve hiçbir an olmamıştır. Evin içinde de çalışıyoruz ama çalıştığımızın maalesef maddi karşılığı yok. Bunun için bize evde vermiş olduğumuz çabadan, çalışmadan, harcadığımız vakitten dolayı kimse bize para uzatmıyor. Kadının emeği artık görülür olsun ve karşılığında da ücret alabilsin. Onun için mutlaka bir beceriye sahip olmak gerekiyor. Beceriye sahip olmak içinde okullar, kurslar gibi çeşitli krediler veren, kadını destekleyen, mikro kredi gibi çeşitli kurumlardan alınacak destekler kadını belli bir zamanda destekleyecektir" ifadelerini kullandı.

Konuşmalarının ardından Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM) Sorumlusu Uzm. Dr. Emine Akyazıcı, kadın sağlığı ile ilgili bilgiler verdi. - SAMSUN

Kaynak: İHA

Son Dakika Politika Bakan Yardımcısı Asan: 'Son 10 Yılda Anne Ölüm Hızı Düştü' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement