AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik,
"Eğer CHP, MHP ve BDP'yi ikna ederse toplumsal mutabakat komisyonunun oluşmasına olumlu bakıyoruz. Eğer ikna edemezse CHP ile de olsa, CHP bu girişiminde yalnız kalırsa AK Parti olarak CHP ile bugün görüşmeye katılan isimlerin oluşturacağı bir heyetle bu konuları görüşmeye, bu verileri tartışmaya hazır olduğumuzu ifade ediyoruz" diye konuştu.
Çelik, parti genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında CHP ile bugün yapılan görüşme hakkında bilgi verdi. Görüşmede, Kürt sorunu ve terör sorunu çerçevesinde CHP'nin yöntem önerilerinin ele alındığını bildiren Çelik, CHP'nin getirdiği yöntem önerisinin birtakım tespitler içerdiğini belirten Ömer Çelik, bunların "toplumsal mutabakat komisyonu kurulması" ve bir "akil adamlar komitesi kurulması" olduğunu bildirdi.
Ömer Çelik, şunları söyledi:
"Tabii bu aşamada bir öneri yok. Kendileri de zaten bir öneri getirmediklerini, bir yöntem önerisi sunduklarını belirtiyorlar. CHP'nin bu girişimi, bu meseleye katkı sağlamak üzere elini taşın altına sokması, bu şekilde bir katkı vermeye yönelik olarak bir tutum sergilemesi Sayın Başbakanımız tarafından, partimiz tarafından memnuniyetle karşılanmıştır. Biz Milli Birlik ve Kardeşlik Projesi'ni başlattığımızdan beri parti ve hükümet olarak bütün kesimlerin, bütün siyasi partilerin bu meseleye dönük katkısını çok önemsediğimizi defalarca belirttik. Bu çerçevede de hemen hemen bütün siyasi partilerin, yüzde 1'den fazla oy almış bütün siyasi partilerin görüşleri alındı. Türkiye'deki bütün sivil toplum örgütlerinin görüşleri alındı. Ayrıca bütün toplumsal kesimlerin bu konuyla ilgili görüşleri bizim ajandamıza girdi. Sayın Başbakanımız, Sayın Genel Başkanımız defalarca bu meselenin tek bir partinin meselesi olmadığını, bu meselenin milli bir mesele olduğunu, herkesin ortak çabasıyla çözümlenmesi gerektiğini belirtti, bunun altını çizdi. Bu bakımdan biz AK Parti olarak bu meseledeki her türlü katkıya açık olduğumuzu bir kere daha buradan beyan ediyoruz.
Sayın Başbakanımız, Sayın Genel Başkanımız, CHP'nin katkı vermeye dönük bu girişimini olumlu karşılamıştır, memnuniyetle karşılamıştır. Fakat CHP'nin önerisi ile ilgili şu anda bir çıkmaz söz konusudur. Bilindiği gibi toplumsal mutabakat komisyonu olarak önerilen mekanizma bir ihtisas komisyonu olarak hayata geçemez. Bir tali komisyon olarak hayata geçebilir. Bunun olması için de Meclis'teki partilerin tam mutabakatı gerekir. Şu anda CHP'nin bu girişimine MHP olumsuz bakmaktadır. Sayın Başbakanımız, Genel Başkanımız Meclis'teki bütün muhalefet partilerinin önerilen bu yöntem üzerinde mutabık olması halinde ilke olarak bu komisyonun kurulmasına karşı olmadığımızı belirtmişlerdir. Dolayısıyla şu aşamada eğer CHP bu girimiyle MHP ve BDP'yi de bu yöntem üzerinde mutabık kılabilirse AK Parti bu komisyonun kurulmasına ilke olarak olumlu bakmaktadır. Ondan sonra önerilen akil adamlar heyetinin oluşması da ancak bu komisyonun hayata geçirilmesiyle mümkündür.
Şu aşamada CHP'ye Meclis'teki iki muhalefet partisini bu yöntemle ilgili olarak ikna etme görevi düşmektedir. Eğer bu mutabakat sağlanırsa, Meclis'teki bütün muhalefet partileri bunun üzerine mutabık olurlarsa Sayın Başbakanımız, Genel Başkanımız ilk olarak bu komisyonun kurulmasına destek vermektedir. Ama bu sağlanmazsa, Sayın Başbakanımız dördüncü bir yöntem önermiştir CHP'ye. O da şudur; tek başına CHP de olsa her partinin ve her kesimin katkısına açık olduğumuzun bir göstergesi olarak eğer Meclis'te muhalefet partileri arasında bu mutabakat sağlanamazsa, dolayısıyla Toplumsal Mutabakat Komisyonu hayata geçmezse yine de CHP'nin bu girişimi memnuniyetle karşılandığı için CHP ile AK Parti arasında bugün Sayın Genel Başkanların görüşmesine katılan heyetlerden oluşacak bir istişari heyetin bu görüşmeleri sürdürebileceği, bu çalışmaları yapabileceği, tabii bu Meclis dışında bir mekanizma olacaktır. Meclis komisyonu mekanizmasının dışında bir mekanizma olacaktır. Böyle bir çalışma yapılması üzerine CHP ile AK Parti arasında bu şekilde bir mekanizmanın kurulabileceği Genel Başkanımız, Başbakanımız tarafından önerilmiştir. Dolayısıyla eğer CHP, MHP ve BDP'yi ikna ederse toplumsal mutabakat komisyonunun oluşmasına olumlu bakıyoruz. Eğer ikna edemezse CHP ile de olsa, CHP bu girişiminde yalnız kalırsa AK Parti olarak CHP ile bugün görüşmeye katılan isimlerin oluşturacağı bir heyetle bu konuları görüşmeye, bu verileri tartışmaya hazır olduğumuzu ifade ediyoruz."
Bu konunun milli bir mesele olduğunun Başbakan Erdoğan tarafından görüşmede bir kez daha dile getirildiğini belirten Çelik, bu meselenin çözümünde sadece güvenlik eksenli politikalarla yürümediklerini sorunu sosyal, kültürel, siyasal ve diğer boyutları kapsayan bir yöntemle ilerlediklerinin altını çizdiklerini ifade etti.
Başbakan Erdoğan'ın, görüşmede, AK Parti iktidarında sorunun çözümüne dönük sosyal ve ekonomik adımların bir özetini anlattığını kaydeden Çelik, bu çerçevede AK Parti'nin iradesinin aynı şekilde devam ettiğini belirttiğini söyledi.
(sürecek)
Muhabir: Kadir Karakuş/ Hasan Öymez/ Adem Kadam
Yayıncı: Ebubekir Gülüm - ANKARA
Son Dakika › Politika › Başbakan Erdoğan, CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu Görüşmesi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?