Erken seçimin habercisi mi? YSK il ve ilçe seçim kurulu başkanlarını temmuz ayına kadar yeniden belirleyecek - Son Dakika
Politika

Erken seçimin habercisi mi? YSK il ve ilçe seçim kurulu başkanlarını temmuz ayına kadar yeniden belirleyecek

YSK, seçimlerle ilgili yeni bir karar açıkladı. Resmi Gazete'de yayımlanan il seçim kurulu başkan ve üyeleri ile ilçe seçim kurulu başkanlarının 6 Temmuz 2022'ye kadar yeniden belirlenmesi kararı erken seçim hazırlığı olarak değerlendirildi.

14.04.2022 08:42  Güncelleme: 08:47
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Yüksek Seçim Kurulu Başkanlığı, seçimle ilgili yeni bir karar açıkladı. Resmi Gazete'de yayımlanan kararda seçim kurullarının oluşturulması için tarih verildi.

İl seçim kurulu başkan ve üyeleri ile ilçe seçim kurulu başkanları ve Yurt Dışı İlçe Seçim Kurulu Başkanı'nın; 298 sayılı Kanun'un 15 ve 18'inci maddelerinde yazılı usullere göre yukarıda belirtilen usul ve esaslar da gözetilerek aynı Kanun'un geçici 24'üncü maddesi uyarınca 6 Temmuz 2022 tarihine kadar yeniden belirlenmesine oy birliğiyle karar verildi.

Resmi Gazete'de yayımlanan karar, erken seçim değerlendirmelerine neden oldu.

AKP ve MHP milletvekillerinin ortak imzasıyla hazırlanan Milletvekili Seçimi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, geçtiğimiz ay sonunda TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaşmıştı.

KIDEMLİ HAKİM ŞARTI KALKMIŞTI

Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren yeni düzenleme ile il seçim kurulu başkan ve üyeleri ile ilçe seçim kurulu başkanları, kanunun yürürlüğe girmesinden itibaren 3 ay içinde yapılan değişikliklere göre yeniden belirlenecek. Böylece, iktidar tüm seçim kurulu başkanlarını değiştirmiş olacak. Yasa ile ilçe ve il seçim kurullarında "kıdemli hakim"in görev alması zorunluluğu kaldırıldı.

TÜM BAŞKANLAR DEĞİŞECEK

İl seçim kurulu, bir başkan, iki asıl üye ile iki yedek üyeden oluşacak.

İl seçim kurulu başkanı ve asıl üyeleri ile yedek üyeleri, iki yılda bir ocak ayının son haftasında, il merkezinde görev yapan, kınama veya daha ağır disiplin cezası almamış, en az birinci sınıfa ayrılmış ve birinci sınıfa ayrılma niteliklerini kaybetmemiş hakimler arasından, adli yargı ilk derece mahkemesi adalet komisyonunca ad çekme suretiyle tespit edilecek. Ad çekmede ilk çıkan hakim başkan, sonraki iki hakim asıl ve son çıkan iki hakim yedek üye olarak belirlenecek. Ad çekmeye katılacak hakim sayısının beşten az olması durumunda, bu hakimler arasında ad çekme işlemi yapıldıktan sonra eksik kalan asıl ve yedek üyeler, en kıdemli hakimden başlayarak belirlenecek.

Ad çekmeye katılacak hakimin bulunmaması durumunda ise başkan ve asıl üyeler ile yedek üyeler en kıdemli hakimden başlayarak belirlenecek. Bu suretle kurulan il seçim kurulu iki yıl süre ile görev yapacak.

Kıdemin belirlenmesinde kınama veya daha ağır disiplin cezası almış olanlar diğerlerinden daha az kıdemli sayılacak.

İl seçim kurulu başkanlığının boşalması halinde asıl ve yedek üyelerden en kıdemli hakim il seçim kuruluna başkanlık edecek.

İlçelerde, ilçede görev yapan kınama veya daha ağır disiplin cezası almamış en az birinci sınıfa ayrılmış ve birinci sınıfa ayrılma niteliklerini kaybetmemiş hakimler arasından, merkez ilçelerde ise aynı nitelikleri taşıyan hakimler arasından adli yargı ilk derece mahkemesi adalet komisyonunca ad çekme suretiyle belirlenen hakim, kurulun başkanı olacak.

Ad çekmeye katılacak hakimin bulunmaması durumunda ise en kıdemli hakim kurulun başkanı olacak.

Erken seçimin habercisi mi? YSK il ve ilçe seçim kurulu başkanlarını temmuz ayına kadar yeniden belirleyecek
Kaynak: AA

Son Dakika Politika Erken seçimin habercisi mi? YSK il ve ilçe seçim kurulu başkanlarını temmuz ayına kadar yeniden belirleyecek - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Başkan Akın, emekçi kadınlara sürpriz ziyaret yaptı
    15:15 Başkan Akın, emekçi kadınlara sürpriz ziyaret yaptı

    Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Akın, refüjde bitki bakımı yapan emekçi kadınlara sürpriz ziyaret yaptı. Kadınlar ziyaretten dolayı mutluluklarını dile getirdi.

  • CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Mehmet Levent Bayraktar'ın cenazesine katıldı
    15:10 CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Mehmet Levent Bayraktar'ın cenazesine katıldı

    CHP Genel Başkanı Özgür Özel, partisinin TBMM Grup Müdürü Mehmet Levent Bayraktar'ın cenazesine katıldı. Cenaze törenine CHP yöneticileri, milletvekilleri, partililer ve aile yakınları da katıldı. Özel ve eski CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, cenazede bir süre sohbet etti. Bayraktar'ın cenazesi, cuma namazının ardından Karşıyaka Mezarlığı'na götürüldü.

  • Cumhurbaşkanı Erdoğan, cuma namazını Hz. Ali Camisi'nde kıldı
    15:09 Cumhurbaşkanı Erdoğan, cuma namazını Hz. Ali Camisi'nde kıldı

    Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Üsküdar'daki Hz. Ali Camisi'nde cuma namazını kıldı. Erdoğan, camiden çıkışta basın mensuplarının sorularını yanıtladı ve AK Parti Genel Başkan Yardımcısı, İstanbul Valisi, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı, Dış Politika ve Güvenlik Başdanışmanı, İstanbul İl Başkanı ve Emniyet Müdürü ile birlikte ayrıldı.

  • Marmaris Ticaret Odası, Yunanistan İzmir Başkonsolosu'nu ziyaret etti
    15:06 Marmaris Ticaret Odası, Yunanistan İzmir Başkonsolosu'nu ziyaret etti

    Marmaris Ticaret Odası yönetimi, Yunanistan İzmir Başkonsolosu Alexandros Kostas'a nezaket ziyareti gerçekleştirdi. Ziyarette, kapı vizesi uygulaması ve vize başvuru süreçlerinde yaşanan sorunlar ele alındı. Marmaris Ticaret Odası Başkanı Ayhan, sorunların çözülmesi konusunda destek istediklerini belirtti ve Marmaris ile Rodos arasında ticaretin geliştirilmesine hazır olduklarını ifade etti.

  • Kayseri Valisi Gökmen Çiçek, Başkan Büyükkılıç'ı Tebrik Etti
    15:05 Kayseri Valisi Gökmen Çiçek, Başkan Büyükkılıç'ı Tebrik Etti

    Kayseri Valisi Gökmen Çiçek, 2024 Yerel Seçimlerinde yeniden Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen Dr. Memduh Büyükkılıç'ı makamında ziyaret ederek tebrik etti.

  • CHP MYK, Yerel Yönetimler Çalıştayı için toplandı
    15:01 CHP MYK, Yerel Yönetimler Çalıştayı için toplandı

    CHP Merkez Yönetim Kurulu (MYK) Genel Başkan Özgür Özel başkanlığında genel merkezde toplandı. Toplantıda 20-21 Nisan'da yapılacak Yerel Yönetimler Çalıştayı ile ilgili değerlendirmeler yapıldı. Ardından CHP Genel Başkanı Özgür Özel ve CHP heyeti, TBMM Grup Müdürü Levent Bayraktar'ın cenaze törenine katıldı.

  • Balıkesir'de FETÖ/PDY Üyesi Firari Şüpheli Yakalandı
    15:01 Balıkesir'de FETÖ/PDY Üyesi Firari Şüpheli Yakalandı

    Balıkesir İl Jandarma Komutanlığı tarafından gerçekleştirilen operasyonlar sonucunda, FETÖ/PDY silahlı terör örgütüne üye olmak suçundan hakkında 7 yıl 6 ay hapis cezası bulunan firari şüpheli, Kepsut ilçesinde yakalandı. Gözaltına alınan şüpheli, adli işlemlerinin ardından tutuklanarak Balıkesir L Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumuna teslim edildi.

  • Edremit Belediye Başkanı Şehit Ailelerini Ziyaret Etti
    14:58 Edremit Belediye Başkanı Şehit Ailelerini Ziyaret Etti

    Balıkesir'in Edremit Belediye Başkanı Mehmet Ertaş, 14-20 Nisan Şehitler Haftası dolayısıyla ilçede ki şehit ailelerini ziyaret ederek bir kez daha acılarını paylaştı. Belediye Başkanı Ertaş, şehitlerin emaneti ailelerle yakından ilgilenerek, onların acılarını paylaştıklarını belirtti.

  • AK Parti Ovacık Belediye Başkanı Ahmet Şahin, ilçede eksik olan eczane ve akaryakıt istasyonu için gerekli görüşmelere başladı
    14:53 AK Parti Ovacık Belediye Başkanı Ahmet Şahin, ilçede eksik olan eczane ve akaryakıt istasyonu için gerekli görüşmelere başladı

    Ovacık Belediye Başkanı Ahmet Şahin, ilçede eksik olan eczane ve akaryakıt istasyonu için çalışmalara başladıklarını belirtti. Şahin, vatandaşların talep ve isteklerini kısa sürede çözmeye çalışacaklarını söyledi.


Advertisement