Köylü Hayvanlarına Saman Alamıyor - Son Dakika
Politika

Köylü Hayvanlarına Saman Alamıyor

Köylü Hayvanlarına Saman Alamıyor

CHP İzmir Milletvekili Hülya Güven, partisinin Bayındır ve Tire köylerini kapsayan alan çalışmalarında, Tire'nin dağ ve orman köylerini ziyaret etti.

19.03.2013 09:51
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

CHP İzmir Milletvekili Hülya Güven, partisinin Bayındır ve Tire köylerini kapsayan alan çalışmalarında, Tire'nin dağ ve orman köylerini ziyaret etti.

İzmir'in Tire ilçesi köylerini gezen CHP Parti Meclisi Üyesi ve İzmir Milletvekili Prof.Dr. Hülya Güven, "Karşılaştığımız manzara içler acısı. Eskiden yağmur bolluktu, bereketti. Bugün köylüler yağan yağmura bile sevinemiyor. Çünkü tarlalarını ekemez, hayvanlarını besleyemez durumdalar" dedi.

Tire'nin Işıklı, Çobanköy, Eğridere, Kırtepe, Sarılar, Kızılcaavlu, Peşrefli köyleri ile Gökçen beldesini ziyaret eden Prof.Dr. Güven, çiftçilerin sorunlarını, CHP Parti Meclisi Üyesi Hüseyin Saygılı, CHP İzmir il yöneticileri Levent Çınar, Kemal Kaygül, Ali Karabay, Melek Kartal, il kadın kollarından Çiğdem Hafızoğlu, Zeliha Aydoğuş ve Gökçen Belediye Başkanı Mustafa Önem ile CHP Tire ilçe yöneticileri, belediye ve il genel meclisi üyeleri ile birlikte dinledi. 2B düzenlemesi ile dedelerinden kalan toprakların ellerinden alınma korkusu yaşayan ya da hayvanlarına saman alamadıkları için daha ucuza gelmesi nedeniyle saman yerine 'paket cips' ya da dağdan topladıkları çalıları yedirmeye çalıştıklarını anlatan çiftçiler, CHP'lilere dert yandı.

Bir çiftçinin, "ülke ekonomisine katkı koymak için artık çalışmayacaklarını tembel olmaya karar verdiklerini"

anlatan sözlerinden çok etkilendiğini söyleyen Güven, şöyle konuştu: "Çiftçimizin söylediği, 'mazotçu bizi görmesin, gübreci bizi görmesin, tarım ilaçcısı bizi görmesin, traktör yedek parçacısı bizi görmesin, elektrik harcamayalım, su harcamayalım, oturarak ve hiçbir şey harcamayarak ekonomiye katkı yapalım' sözlerini çok anlamlı buldum. Bu sözler AKP hükümetinin yalnızca kadınları, kız çocuklarını değil çiftçilerimizi de eve kapatmaya başladığının bir göstergesidir."

Bu köylerin yakın bir zamana kadar verimli toprakları olan Ege'nin varlıklı köyleri olduğunu anlatan Güven, sözlerini şöyle sürdürdü: "Şu an borç batağında yüzüyorlar. Buralarda manzara böyle iken varın Anadolu'nun kırsalını, köylerini siz düşünün. Köylü aç, perişan ve çaresiz. Yanlış tarım politikaları çiftçiyi bitirmiş, üretim yapamaz hale getirmiştir. Bakanlık süt ineklerine kesim yasağı koymuş ama hayvanlarına yem alamayan üreticilerimiz ineklerini kesmek zorunda kalıyor. Bugün ülkemiz yalnızca kurbanlık hayvanlarımızı ithal etmekle kalmamış, saman ithal etmeye başlamıştır. AKP'nin köyleri mahalleye dönüştürerek, tarımla uğraşan çiftçilerimizi güçlendirmek yerine yok etmeyi tercih ettiği anlaşılmıştır."

Her uğradıkları köyde çevrelerini saran köylülerle sohbet eden Güven, sözlerine şöyle devam etti: "Bu gün köy ziyaretlerimizde şahit olduğumuz durumlarla, AKP hükümetinin çiftçimize neleri layık gördüğünü hep birlikte yaşadık. Örneğin BAĞKUR borcu olduğu için sağlık hizmeti alamayan yurttaşlarımız vardı. Üstelik BAĞKUR'a kaydından haberleri olmadığını ve otomatik olarak kayıtları yapılmış olduğu için borç ve faiz biriktiğini anlattılar. Köy bakkalları, köylerinin mahalleye dönüşünce kendilerini nelerin beklediği konusunda büyük endişe duymaktadır. Sayın Bakanlarımızın köylere gelerek sorunları daha yakından görmeleri gerekmektedir. Gelip yerinde kendi gözleri ile köylü neler yaşıyor, bu yıl mevsim yağmurları oldukça verimli geçtiği halde köylü tarlasını neden ekemiyor, hayvanlarını besleyemiyor görmeleri ve çözüm bulmaları gerekir."

CHP Parti Meclisi Üyesi Hüseyin Saygılı da, "Köylülerimizi sosyal güvenceye kavuşturduk diyorlar. Üretimden koparılan köylünün hiçbir güvencesi kalmaz" diyerek hükümeti eleştirdi. - İZMİR

Kaynak: İHA

Son Dakika Politika Köylü Hayvanlarına Saman Alamıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement