TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Umman'daki Türk işadamlarına, "Sakın ha, parti, inanç farklılıklarınız ve yorumlarınız, birbiriniz arasında hizipleşmeye, kutuplaşmaya, husumete sebebiyet vermesin. Siz Türk vatandaşısınız, ortak paydanız budur. Ortak menfaatleriniz sözkonusu olduğunda hepiniz birarada olun" şeklinde seslendi.
Cemil Çiçek, resmi ziyarette bulunduğu Umman'ın başkenti Muskat'ta, bu ülkede yatırım yapan Türk firmalarının temsilcileriyle biraraya geldi.
Türk işadamları, Türkiye'nin Muskat Büyükelçiliği'ndeki toplantıda, Çiçek ve beraberindeki milletvekili heyetine sorunlarını anlattı.
İşadamı Ali Eyvalı, 2 yıldır Umman'da yatırım yaptıklarını belirterek, "Son dönemde Hintli müteahhitler türedi. Bizim onlarla rekabet etmemiz zor. Çünkü onlar ayda 200 dolara işçi çalıştırıyor" dedi.
Eyvalı, yaptıkları işlerin alacakları konusunda zaman zaman sıkıntı yaşadıklarını söyledi.
İşadamları, Türkiye'ye para göndermenin çok pahalı olduğunu belirterek, yurt dışında çalışanların çocukları için Türk üniversitelerinde kontenjan ayrılmasını istedi; THY'nin de bayramlarda bilet fiyatlarını çok artırdığından şikayetçi oldu.
İşadamlarından dernek kurmalarını istedi
Türk işadamlarının sorunlarını tek tek not alan TBMM Başkanı Çiçek, gittiği ülkelerde öncelikle oradaki Türk işadamları ile toplantılar yaparak sorunlarını dinlediğini ve bunu o ülkenin yetkililerine aktardığını söyledi.
Çiçek, işadamlarının kendisine ilettiği bu sorunları yarın Umman'ın yetkilileriyle yapacağı görüşmede gündeme getireceğini belirtti.
Türk işçilerinin çalışma izninde zorluk çıkması ve şirketlerde zorunlu olarak Ummanlı çalıştırma sorununun dile getirildiğini kaydeden Çiçek, Umman'daki hukuki bilgi eksikliğinin sıkıntı yaratması durumunda Büyükelçilik bünyesindeki ticaret müşavirliğinin bu konuda yardımcı olacağını kaydetti.
Çiçek, Umman'daki Türk işadamlarının, sorunları çözmede kolaylık sağlaması açısından dernek kurmalarını, ancak bu derneklerin siyasi olmamasını istedi.
Türkiye'nin Çin'den sonra müteahhitlik sektöründe dünyada ikinci ülke olduğunu belirten Çiçek, işadamlarına şöyle seslendi:
"Katiyen, bulunduğunuz ülkenin hukukunun dışına çıkmayın. Bazı yerlerde hukukun dışına çıkarak iş yapanlar oluyor, bu azdır ama bu yapılan, herkesi zan altında bırakıyor. Yurt dışındaki Türk işadamları ne kadar iyi intiba bırakırlarsa, 'bu insanlar iş yapılabilir, güvenilir insanlardır, dürüst insanlardır' tarzındaki iyi imaj Türkiye'ye en büyük faydadır, getiridir. Çünkü her şey imajla ilgilidir. 'Kısa günde kar elde edeceğim' diye kimse yanlış iş yapmasın.
Sizler burada hem Türkiye'yi temsil ediyorsunuz, hem de şirketiniz için çalışıyorsunuz. Sakın ha parti, inanç farklılıklarınız ve yorumlarınız; birbiriniz arasında hizipleşmeye, kutuplaşmaya, husumete sebebiyet vermesin. Siz burada Türk vatandaşısınız, ortak paydanız budur, Ortak menfaatleriniz sözkonusu olduğunda hepiniz birarada olun. Elbette vatandaş olarak oy kullanacaksınız. Eğer siyaset yapacaksanız, sandıkta bunu tercihlerinizle yaparsınız ama kendi aranızda Türkiye'deki hararetli tartışmalar buralara intikal etmemeli. Siz bulunduğunuz ülkede daha güçlü olmanın yoluna bakın, siyaseti ondan sonra yapın. Görüşünüz kanaatiniz, partiniz ne olursa olsun, burada daha güçlü olmanın, daha fazla para kazanmanın, daha yeni işler almanın yollarının birlikte arayın."
2015 yılının Türkiye açısından önemli bir yıl olacağını belirten Çiçek, dünyanın her ülkesinde Ermeni diasporasının, Türkiye'ye karşı, Türkler'in soykırım yaptığı yalanıyla ilgili iddiası olduğunu kaydetti. Cemil Çiçek, "Bizim geçmişimiz temizdir, sabıkamız katiyen yoktur. Bunu bir siyasi söylem olarak söylemiyorum, bunu tarih açıkça gösteriyor. Bir yalandır tutturdular gidiyor. Buna karşı bizim yurt dışında çalışan vatandaşlarımız da biraraya gelip imza kampanyası başlatabilirler" dedi. - TBMM
Son Dakika › Politika › TBMM Başkanı Çiçek, Umman'da - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.