Ürdün'de "Yeni Seçim" Kanunu Tartışmaları - Son Dakika
Politika

Ürdün'de "Yeni Seçim" Kanunu Tartışmaları

Ürdün'de 20 parti yeni seçim yasasını parlamentoyu "zayıf halka" olarak bırakacağı gerekçesiyle kabul etmediğini açıkladı.

03.09.2015 00:04

Ürdün'de 20 parti yeni seçim yasasını parlamentoyu "zayıf halka" olarak bırakacağı gerekçesiyle kabul etmediğini açıkladı.

Ürdün Birleşik Cephe Partisi'nin Genel Merkezi'nde parlamentoya sunulması beklenen yeni seçim yasasına ilişkin düzenlenen basın toplantısında farklı siyasi eğilimlere sahip 20 parti söz konusu yasaya karşı olduklarını belirten ortak bir açıklama yaptı.

Birleşik Cephe Partisi Genel Sekreteri Talal el-Madi tarafından okunan açıklamada, yeni kanunun parlamentonun güçlenmesine imkan tanımayacağı belirtilerek, "Yeni kanun, ötekileştirmeyi artıracak, büyük grupların otoritesini güçlendirecek, parlamento yapısının yenilenmesine izin vermeyecek ve ülkedeki siyasi sistemde parlamento zayıf halka olarak kalacak" denildi.

Katılımcı ve çok partili demokrasi talebinde bulunulan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Katılımcı demokrasi için sabit, cüretkar ve etkili adımlar istiyoruz. Çok partili, demokratik ve sivil bir yönetim için tüm Ürdünlüler sorumluluk üstlenmeli. Seçim kanunu karma sisteme dayanmalı özellikle oluşumu siyasi partilerle bağlantılı ulusal ya da genel listeleri kapsamalı. Hükümetin sunduğu şekliyle yalnızca 12 şehri değil."

Yeni kanunla talep edilen reformların gerçekleştirilemeyeceği gibi Ürdün Kralı Abdullah'ın siyasi reform konusundaki görüşünün de yerine getirilemeyeceği kaydedildi.

"Daha Güçlü Ürdün Partisi" Genel Başkanı Rola el-Hurub da kanunun kabul edilmemesi gerektiğini belirterek, bu anlamda parlamentoda baskı oluşturulacağını ifade etti.

İslami Çalışma Cephesi, Birleşik Ürdün Cephesi, Daha Güçlü Ürdün Partisi, Ulusal Akım Partisi, El-Hayat Partisi, Ürdün Dayanışma Partisi, Reform Partisi, Toplumsal Adalet Partisi olmak üzere farklı siyasi eğilimlere sahip 20 parti yeni seçim kanununu kabul etmeyen isimler arasında yer aldı.

Ürdün Başbakanı Abdullah en-Nusur, ülkede büyük tartışmalara ve boykota neden olan, "tek oy" sisteminin yerine, seçmene her seçim dairesinde tahsis edilen sandalye sayısınca eşit oy kullanma imkanı tanıyan ve parlamenter sayısını 150'den 130'a indiren kanunun meclise gönderileceğini açıklamıştı.

İslami Çalışma Cephesi ve sol eğilimli partiler "tek oy" sistemini protesto etmek amacıyla 2013'te yapılan seçimleri boykot ederek, katılmama kararı almıştı.

"Tek oy sistemiyle" seçmenler, bağımsız olarak adaylıklarını koyan milletvekili adaylarına oy veriyor ve yalnızca bir oy kullanma hakları bulunuyor. Söz konusu seçim sistemiyle hiçbir grubun mecliste çoğunluk sağlanmasına imkan tanınmıyor.

Kaynak: AA

Son Dakika Politika Ürdün'de 'Yeni Seçim' Kanunu Tartışmaları - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement