"Bebeğim Sağlıklı Doğacak Mı" Sorusuna Son! - Son Dakika
Sağlık

"Bebeğim Sağlıklı Doğacak Mı" Sorusuna Son!

"Bebeğim Sağlıklı Doğacak Mı" Sorusuna Son!

Gebelik sırasında veya doğumdan sonra ortaya çıkan genetik bozukluklar çocuk sahibi olma heyecanı yaşayan tüm anne ve babaların korkulu rüyası haline geliyor.

21.10.2016 14:51

Bireylerin taşıdıkları kalıtsal hastalıkları çocuklarına aktarma ihtimalinden dolayı hastalığın doğum öncesi henüz embriyo halindeyken tanımlanması büyük önem kazanmaktadır.

Bahçeci Sağlık Grubu Bilimsel Direktörü Dr. Necati Fındıklı, "CGT adı verilen test ile isteyen bireylerin küçük bir kan örneği vererek gebelik ve doğum sonrası hayati problem oluşturan 600'ün üzerinde genetik hastalık ile yaklaşık 6600 genetik hastalık oluşturan gen bozukluğunu inceletebileceklerini" dile getirdi.

Bebek sahibi olmaya çalışırken karşılaşılan genetik bozukluk sorunu, tedavi sürecinde olan anne-baba adaylarını psikolojik olarak doğrudan olumsuz bir şekilde etkilemektedir. Günlük hayatta farkında bile olmadığımız hastalıklarımızın doğacak çocuklarımızda ciddi risk oluşturma düzeyinin altını çizen Dr. Necati Fındıklı, "özellikle yakın akrabalar arasında gerçekleşen evliliklerde eşlerin aynı gen havuzunu paylaştıkları için birçok genetik hastalık ile karşı karşıya kalabildiklerini" ifade ediyor.

KİMLER GENETİK TANI TESTİ YAPTIRMALI?

Anne adaylarının bir kısmı doğacak çocuğunun sağlık durumunu önceden bilmek isterken bir kısmı da gebeliğin sonlanmasını kabul etmediğinden herhangi bir test yaptırmayı kabul etmezler. Dr. Necati Fındıklı, bu testi "Ailesinde, aile geçmişinde akraba evliliği olan kişilerin, konuyla ilgili endişe taşıyan ve bebek sahibi olma öncesinde bu endişelerini azaltmak isteyen tüm çiftlerin rahatlıkla uygulayabileceği bir test" olarak belirtiyor ve ekliyor: Test sonrasında eşlerde aynı hastalığı oluşturan bir bozukluk tespit edildiğinde genellikle iki farklı çözüm önerisi sunuluyor. Bunlardan ilki, tespit edilen genetik bozukluğun doğacak çocukta görülme olasılığı göz önünde bulundurularak gebelik yoluna gitmek ve gebelik oluştuktan sonra belirli bir aşamadıklarından sıvı alarak bebeğe ait hücrelerle hastalık olup olmadığının tespitini yapmak. İkincisi ise tüp bebek uygulamaları ile gebelik oluşmadan embriyonun belirlenmiş hastalık yapıcı genetik problem bakımından tanımlanması ve hastalığı taşımayan embriyoların seçilip rahme nakledilmesi" dedi.

GENETİK MİRAS ARTIK KADER DEĞİL!

Ailelere sağlıklı çocuklar kazandırmak hem bireysel hem de toplumsal anlamda oldukça önemli. Günümüzde geç yaşta doğum yapmayı tercih eden anne adayları için ise bu testler daha da büyük önem taşıyor. Bununla birlikte akraba evliliği sonrasında meydana gelmiş doğum kayıplarında, düşüklerde çiftlerin daha detaylı incelenmesi gerek ve mevcut verilerle hastalığın klinik tanısının ve yapısının detaylı belirlenmeye çalışılmalı" diye vurgulayan Dr. Fındıklı, akraba evliliği hikayesi olan ve genetik hastalık bakımından risk taşıyan çiftlerin, güvenilir bir genetik uzmanına başvurarak yapılabilecek işlemler ve süreç hakkında bilgi almaları ve konuyu hassasiyetle takip etmelerini öneriyor.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Sağlık 'Bebeğim Sağlıklı Doğacak Mı' Sorusuna Son! - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement