Doğuştan işitme engelli Suriyeli çocuğa İzmir'de biyonik kulak takıldı - Son Dakika
Sağlık

Doğuştan işitme engelli Suriyeli çocuğa İzmir'de biyonik kulak takıldı

İzmir'de doğuştan işitme engelli 6 yaşındaki Suriyeli çocuğa, Dünya Doktorları Derneğinin desteğiyle temin edilen biyonik kulak takıldı.

10.01.2023 10:20  Güncelleme: 10:59
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İzmir'de doğuştan işitme engelli 6 yaşındaki Suriyeli çocuğa, Dünya Doktorları Derneğinin desteğiyle temin edilen biyonik kulak takıldı.

Türkiye'ye 2016'da sığınan 38 yaşındaki Ali Şavi ile 36 yaşındaki Rende Elşavo çiftinin 3 çocuğundan biri olan doğuştan işitme engelli Kader Şavi için Dünya Doktorları Derneğince yurt dışından biyonik kulak temin edildi.

Cihazın ilk parçasının 1 ay önce İzmir Sağlık Bilimleri Üniversitesi (SBÜ) Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesinde Doç. Dr. Gül Caner Mercan'ın da aralarında olduğu ekip tarafından kulak içine operasyonla takılmasının ardından cihazın ikinci parçası da çocuğun başının dış kısmına yerleştirildi.

Kader Şavi'nin sesleri ilk kez net olarak duyduğu işleme, basın mensupları da tanıklık etti.

Anne Rende Elşavo, basın mensuplarına, Türkiye'ye Kader 2 aylıkken sığındıklarını, kızının işitme sorunu yaşadığını 2 aylıkken, İzmir SBÜ Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesinde yapılan testle öğrendiklerini belirtti.

Biyonik kulak takıldıktan sonra Kader'in seslere tepki vermesinin kendisini çok mutlu ettiğini ve test sırasında kızından daha fazla heyecanlandığını anlatan Elşova, "İşitme cihazı varken, bizi bazı zamanlarda duyuyordu, tepki veriyordu. Bazen ise duymuyordu." dedi.

Kader'in artık konuşabileceğini ifade eden Elşova, "Hayalim, normal insanlar gibi konuşması ve hayatına devam etmesi. Geride kalmasını istemiyorum." diye konuştu.

Ali Şavi de kızı konuşabileceği için çok mutlu olduğunu dile getirerek, "Allah razı olsun herkesten. Bize bir umut, sevinç verdi." ifadelerini kullandı.

Doç. Dr. Gül Caner Mercan, Kader Şavi'de 2 aylıkken ileri düzey işitme kaybı belirlediklerini, 1 yaşından sonra biyonik kulak takılmasına karar verildiğini belirtti.

Normal şartlarda çocuklara 2 yaşına kadar biyonik kulak takılmasını önerdiklerini dile getiren Mercan, ailenin maddi sorunları nedeniyle cihazın temin edilemediğini ifade etti.

Bu süreçte çocuğa işitme cihazı takıldığını anlatan Mercan, çocuğun çoğu sesi duyamadığı için konuşmasının gelişmediğini belirtti.

Mercan, biyonik kulağın çalışma prensibini ise şöyle anlattı:

"İç kulakta bir eksikliğimiz var. İşitme cihazı sadece sesi yükselterek kulağa verir. İç kulakta ne kadar hücre ve kapasite varsa ancak onu arttırarak beyine ses gönderiyor. Biyonik kulak yerleştirdiğimiz zaman var olan o iç kulaktaki çalışmayan hücreleri baypas ederek, doğrudan işitme sinirini uyardığı için, ayarlarla tam işitme sağlıyoruz. Çalışmayan kulağı paypas edip, doğrudan işitme siniri ve üst merkezleri uyarılmasına yardımcı oluyor."

Doğuştan işitme engelli Suriyeli çocuğa İzmir\'de biyonik kulak takıldı
Kaynak: AA

Son Dakika Sağlık Doğuştan işitme engelli Suriyeli çocuğa İzmir'de biyonik kulak takıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • İtfaiye Ekipleri, Vatandaşın Parmasındaki Dikiş Makinesi İğnesini Çıkardı
    08:52 İtfaiye Ekipleri, Vatandaşın Parmasındaki Dikiş Makinesi İğnesini Çıkardı

    Hatay İskenderun ilçesinde yaşayan bir vatandaşın parmağına batan dikiş makinesi iğnesi, itfaiye ekiplerinin müdahalesiyle çıkartıldı. İskenderun İlçesi'nde bulunan Sakarya Mahallesi'nde ikamet eden vatandaşın parmağına batan iğne, 112'yi araması üzerine bölgeye sevk edilen itfaiye ekipleri tarafından sorunsuz bir şekilde çıkarıldı.

  • Kayseri Valisi Gökmen Çiçek, Develi programı kapsamında Dr. Ekrem Karakaya Devlet Hastanesi'ni ziyaret etti
    08:48 Kayseri Valisi Gökmen Çiçek, Develi programı kapsamında Dr. Ekrem Karakaya Devlet Hastanesi'ni ziyaret etti

    Kayseri Valisi Gökmen Çiçek, il ve ilçe protokolü ile birlikte gerçekleştirdiği Develi programı çerçevesinde, Dr. Ekrem Karakaya Devlet Hastanesi'ne çalışma ziyareti gerçekleştirdi. Ziyaret sırasında İl Sağlık Müdürü Dr. Mehmet Erşan'dan hastanede sunulan hizmetler hakkında çeşitli bilgiler aldı. Vali Çiçek ve beraberindekiler; hastanede tedavi gören vatandaşları da ziyaret ederek geçmiş olsun temennilerinde bulundu.

  • Hastane bahçesindeki trafo yangını paniğe neden oldu
    00:52 Hastane bahçesindeki trafo yangını paniğe neden oldu

    Karabük'ün Safranbolu ilçesinde bulunan hastanenin bahçesindeki trafoda çıkan yangın, paniğe neden oldu. Yangın, hızlı bir şekilde kontrol altına alınarak söndürüldü. Tedbir amacıyla hastanenin elektriği bir süre kesildi.

  • Safranbolu Devlet Hastanesi'nde Trafoda Yangın Çıktı
    00:33 Safranbolu Devlet Hastanesi'nde Trafoda Yangın Çıktı

    Karabük'ün Safranbolu ilçesinde bulunan Safranbolu Devlet Hastanesi'nin bahçesindeki trafoda çıkan yangın paniğe neden oldu. Yangın, polis ve itfaiye ekiplerinin müdahalesiyle kısa sürede kontrol altına alındı. Hastanenin elektriği tedbir amacıyla bir süre kesildi.

  • Aydın'da kermeste yemek yiyen 32 öğrenci zehirlendi
    21:08 Aydın'da kermeste yemek yiyen 32 öğrenci zehirlendi

    Aydın'ın Efeler ilçesindeki Mustafa Kiriş Ortaokulu öğrencileri, okulda düzenlenen kermeste yedikleri tavuk pilavdan zehirlendikleri şüphesiyle tedavi altına alındı. Öğrencilerin hayati tehlikesi bulunmamaktadır.

  • Aydın'da Tavuk Pilavı Yiyen Öğrenciler Hastaneye Kaldırıldı
    20:04 Aydın'da Tavuk Pilavı Yiyen Öğrenciler Hastaneye Kaldırıldı

    Aydın'ın Efeler ilçesinde bulunan Mustafa Kiriş Ortaokulu'nda yapılan yemek etkinliği sonrası tavuk pilavı yiyen 30 öğrenci rahatsızlandı. Öğrenciler ambulansla hastaneye kaldırılırken, polis olayla ilgili inceleme başlattı.


Advertisement