16 Mart 2013'te İstanbul'da göz doktorlarına yönelik olarak düzenlenen toplantıda, Prof. Dr. Anastasios John Kanellopoulos ve Dr. Matthias Maus iki konuda konferans verdiler.
New York Üniversitesi'nde öğretim üyeliği yapan aynı zamanda Atina'da kendine ait bir lazer merkezi olan Prof. Dr. A. John Kanellopoulos konferansta yaptığı konuşmasının ilk bölümünde; ülkemizde oldukça sık rastlanan ve gözün kornea tabakasının dejeneratif, ilerleyici bir hastalığı olan keratokonus'un tedavisindeki son gelişmeleri değerlendirdi
Keratokonus hastalarında son zamanlarda sıklıkla kullanılan Crosslinking (Korneayı güçlendirme) yöntemi ile Excimer lazer (gözlük kullanmadan net görebilmeyi sağlayan lazer) tedavisini aynı seansta gerçekleştirdiğini anlatan Prof. Kanellopoulos bu sayede hastalığın ilerlemesinin durduğunu, görme kalitesinin artığını ve en önemlisi kornea nakline gereksinimin oldukça azaldığını vurguladı.
Prof. Kanellopoulos Türk meslektaşlarının soru ve katkıları ile oldukça interaktif bir ortamda gerçekleşen konuşmasının ikinci bölümünü başta femtosaniye lazer destekli katarakt ameliyatı olmak üzere oftalmoloji alanındaki diğer yenilikler hakkındaki fikirlerini ve tecrübelerini paylaşarak tamamladı.
Refraktif cerrahi (Gözlükten bağımlılığından kurtulmak için yapılan tüm cerrahi girişimler) ve Excimer lazer konusunda binlerce vaka deneyimi olan Almanya'nın tanınmış refraktif cerrahlarından Dr. Matthias Maus ise presbiyopinin (40 yaşından sonra gelişen ve yakından net göremememize neden olan durum) tedavisinde kullanılan lazer tedavileri ve korneal implantlar hakkında bilgiler verdi. Ayrıca uygulanan refraktif girişimlerin başarı oranlarını arttırmak için dikkat edilmesi gereken özellikleri vurguladı.
Toplantının çok rağbet görmesi sebebiyle bu tür bilimsel toplantılar Göz Vakfı doktorları tarafından periyodik olarak organize edilemeye devam edecek.
KATARAKT NEDİR, NASIL FARK EDİLİR? KATARAKT CERRAHİSİNDE LAZER DÖNEMİ; FEMTO-FAKO veya LAZER-FAKO
Katarakt göz içindeki merceğin saydamlığını kaybederek opak bir görünüm almasıdır. En sık yaşlılığa bağlı olarak görülen kataraktın bilinen tek tedavisi cerrahidir.
Son yıllarda özellikle refraktif cerrahide giderek artan sıklıkta kullanılan femtosaniye lazer teknolojisi artık katarakt hastalarının da hizmetine girmiştir. Femtosaniye lazer sayesinde fako ameliyatının en önemli aşamaları insan eli değmeden tamamen bilgisayar kontrollü olarak gerçekleştirilmekte, dolayısıyla komplikasyon olasılığı son derece azalmaktadır. Lazer-fako'nun bir başka avantajı yapay göz içi merceğin yerleştiği yuvanın son derece düzgün bir şekilde hazırlanabilmesidir. Bu sayede ameliyat sonrası gözlük kullanmadan uzak ve yakın net görüş sağlayan multifokal lens ve torik adı verilen astigmatlı lenslerin uygulanmaların ameliyatın başarısı artmaktadır.
Excimer lazer tedavisi nedir?
Excimer laser tedavisi 20 yılı aşkın bir süredir kırma kusurlarının tedavisinde başarı ile uygulanan bir yöntemdir. Lazer ışını hedeflenen dokuyu istenilen kalınlık ve genişlikte ortadan kaldırır böylece gözün en dışında bulunan kornea tabakasında kalıcı bir değişim meydana gelerek miyop, hipermetrop ya da astigmatın tedavisi gerçekleşmiş olur.
Son Dakika › Sağlık › Göz Hastanesi, Dünyaca Ünlü İki Göz Doktorunu Ağırladı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?