Haftada İki Gün Balık Yaşam Boyu Sağlık - Son Dakika
Sağlık

Haftada İki Gün Balık Yaşam Boyu Sağlık

Haftada İki Gün Balık Yaşam Boyu Sağlık

Türkiye'nin yıllık sağlık harcamalarının 100 milyar liraya ulaştığını, ilaç ithalatının ise 5 milyar dolar seviyesinde olduğunu belirten Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Sinan Kızıltan, sağlık harcamalarının azalması ve daha sağlıklı bir nesil için balık tüketiminin artmasının şart olduğunu söyledi.

11.07.2016 10:57  Güncelleme: 11:51

Türkiye'nin yıllık sağlık harcamalarının 100 milyar liraya ulaştığını, ilaç ithalatının ise 5 milyar dolar seviyesinde olduğunu belirten Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Sinan Kızıltan, sağlık harcamalarının azalması ve daha sağlıklı bir nesil için balık tüketiminin artmasının şart olduğunu söyledi.

Türkiye'de 8 kg. seviyesinde olan kişibaşı yıllık balık tüketiminin dünya genelinde 16 kg., Avrupa'da ise ortalama 22 kg. olduğuna işaret eden Kızıltan, "Üç tarafı denizlerle çevrili ülkemizde, balık çeşitliliğimiz çok fazla. Balık hem protein içeriği ve hem de omega 3 yağ içermesi nedeniyle önemlidir. Omega 3 yağının damar sertliği, tansiyon, kalp, damar ve felç gibi hastalıkları önlediği araştırmalarla ortaya konulmuş durumda. Vücut direncini arttırıyor. Daha sağlıklı bir yaşam için "Haftada iki öğün balık yaşam boyu sağlık" sloganımızı uygulamaya davet ediyoruz" dedi.

"Balık demek omega 3 demek, omega 3 demek; sağlıklı beyin gelişimi demek. Yetişkinlerde olduğu gibi çocukların da haftada 2 kere balık yemelerini tavsiye ediyoruz" diyen Kızıltan, Su Ürünleri Tanıtım Grubu'nun okullarda düzenlediği "Balık-Ekmek Şenlikleri" ile çocuk yaşta balık tüketiminin arttırılması için çaba gösterdiğini dile getirdi.

Haftada iki kez balık yenmesi bebeklerde; otizm, hiperaktivite, dikkat eksikliği gibi rahatsızlıkların etkilerini azaltabileceğinin kanıtlandığını anlatan Kızıltan, balık tüketiminin diğer faydalarını ise şöyle maddeledi;

ALS Hastalığı'nda bağışıklığı güçlendirecek besinlerin tüketilmesi ve gün içinde yeterli besin alınması sağlanmalıdır.

Vücut direncinizi artırmak için, haftada 2 defa omega-3'ten zengin, sağlıklı protein kaynağı "balık" tüketin.

Hep o özendiğiniz kaymak gibi cilde ve sırma gibi saçlara sahip olmak istiyorsanız, balık yiyin! : ) Balık; içerdiği değerli protein, vitamin ve mineraller sayesinde cildinizin rengini düzenler ve saçlarınızı canlandırır.

Yoğun iş ortamı ve günlük hayatın koşuşturmacasında sorunlar üst üste gelebiliyor. Yapılan çalışmalar, omega-3 yağ asitlerinin depresyona karşı korunmada büyük fayda sağladığını ortaya koyuyor.

Japonya'da yapılan bilimsel çalışmalarda, palamutun içerisinde yer alan bir protein yapısının yüksek tansiyonu düşürdüğü belirlendi.

Omega-3 retina, beyin ve sperm hücrelerinin tam olarak çalışmalarını sağlar. İyi kolesterolü (HDL) arttırır. Yetersizliğinde; görme bozuklukları, depresyon; konsantrasyon, dikkat ve davranış bozukluklarına neden olabiliyor.

Birçok araştırma, çok balık yiyenlerin kalp krizi riskinin yarı yarıya azaldığını göstermiştir. Enfarktüs geçirdikten sonra, balık yemeye başlayan erkeklerdeki ölüm oranı ise yüzde 29 azalıyor. Haftada 2 kez balık kalbinizi korur!

12 ay boyunca tüketilebilen karidesin faydaları say say bitmez. Kanserden, kemiklere dişlere, beyin fonksiyonlarından, kan yapımına kadar faydalı olduğu birçok konu var.

Yenilebildiği takdirde balığın kılçıkları, kafası ve kuyruğu kalsiyum bakımından oldukça zengindir. Özellikle hamilelikte ve kemik erimesinde (Osteoporoz) çok faydalıdır.

Tırnaklarınız çabuk mu kırılıyor? Balık, içerisinde yüksek oranda bulunan A vitamini güçlü tırnaklara sahip olmanıza yardımcı olur.

Izgarada pişirilmiş 1 orta boy levreğin sadece 300 kalori olduğunu biliyor musunuz?

Sinir sisteminizin ve bağışıklık sisteminizin ihtiyaç duyduğu pek çok vitamini tek bir besinden almak için sofranızdan balığı eksik etmeyin.

Balığın pullarının yüksek oranda kalsiyum ve fosfat içerdiğini belirten Japon bilim adamı Kohei Kihara, eklem ağrıları ve cilt yumuşaklığı için balık pullarının bulunmaz bir ilaç olduğunu belirtiyor.

Diyet yaparken kas kaybının önüne geçmek için beslenmenizde balığa yer verin.

Düzenli balık tüketiminin depresyon riskini yüksek oranda azalttığı öne sürülmektedir. Mutluluk için haftada 2 öğün balık tüketin.

Mevsim geçişlerinde hastalıklardan korunmak için beslenmenize özen göstermelisiniz. Dengeli ve sağlıklı bir beslenme için sofranızdan balığı eksik etmeyin.

Düzenli balık yiyen büyüme çağındaki çocukların boyları çok daha hızlı ve sağlıklı uzar.

Omega-3 yağ asitleri sinirleri koruyarak migren ataklarını azaltmaya yardımcı olur.

Omega-3 bakımından zengin balık, metabolizmanızı hızlandırarak, dengeli bir beslenme düzeninde tüketildiğinde kilo vermenize yardımcı olur.

200 gramlık ızgara çipurada 240 kalori bulunurken 1 tabak patates kızartmasında 430 kalori olduğunu biliyor musunuz?

Soğuk havalarda hastalıklardan korunmak için beslenmenize daha çok önem vermelisiniz. Güçlü bir bağışıklık sistemi için sofranızdan balığı eksik etmeyin.

Beslenme alışkanlığı küçük yaşta şekillenir. Çocuklarınızın beslenmesinde bol bol balığa yer vererek, onlara sağlıklı bir gelecek hazırlayın.

Güçlü zihinler için haftada en az 2 öğün balık tüketin.

Yapılan araştırmalarda göre düzenli balık tüketimin depresyona yakalanma ihtimalini yüzde 17'ye kadar azalttığı öne sürülmektedir. Daha mutlu ve daha sağlıklı bir hayat için haftada en az 2 öğün balık tüketin.

Soğuk havalarla birlikte vücut metabolizmasının ve hareketinin azalması kilo almanıza neden olabilir. Kışın da kilonuzu korumak ve vücut direncinizi yüksek tutmak için sofranızdan balığı eksik etmeyin.

Yapılan çalışmalar sonucunda haftada en az 2 öğün balık tüketen çocukların akranlarına oranla yüzde 27 daha zeki olabileceği sonucu ortaya konmuştur. - AYDIN

Kaynak: İHA

Son Dakika Sağlık Haftada İki Gün Balık Yaşam Boyu Sağlık - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement