Hayata "50 dakika mola" - Son Dakika
Sağlık

Hayata "50 dakika mola"

Hayata "50 dakika mola"

METİN BOLAT - Konya'da yırtılan aort damarı beyne kadar çıktığı ve kalbinin etrafında kan toplandığı için hemen müdahale edilmediğinde hayatını kaybedecek hastanın, vücut ısısı 18 dereceye kadar ...

01.12.2013 11:48

METİN BOLAT - Konya'da yırtılan aort damarı beyne kadar çıktığı ve kalbinin etrafında kan toplandığı için hemen müdahale edilmediğinde hayatını kaybedecek hastanın, vücut ısısı 18 dereceye kadar düşürülüp kan dolaşımı, kalp ve beyin fonksiyonları 50 dakika durduruldu.

Niyazi Korkmaz (72), göğsündeki sıkışma nedeniyle götürüldüğü hastaneden Başkent Üniversitesi Konya Araştırma ve Uygulama Hastanesine sevk edildi.

Hastanenin kalp damar cerrahi uzmanı Dr. Murat Günday, aort damarı yırtılan hastanın her an ölebileceği için vakit kaybetmeden ameliyata alınmasına karar verdi.

Gece yarısı Günday, yardımcısı kalp damar cerrahi uzmanı Dr. Mehmet Özülkü ile ameliyat ekibi tüm hazırlıkları tamamladı. Ameliyat sırasında yüzde 50 ölme riski bulunan Korkmaz, 7,5 saat süren ameliyatın 50 dakikasında kan dolaşımı ile kalbi ve beyin fonksiyonları durdurularak tıbben öldü. Zorlu geçen operasyonda yapay damar takılan Korkmaz, başarılı geçen ameliyatın ardından iyileşerek taburcu edildi.

- Hasta, 18 dereceye kadar soğutuldu

Dr. Murat Günday, AA muhabiriyle, riskli ameliyatın ayrıntılarını paylaştı. Yapılan tetkiklerde hastaları Niyazi Korkmaz'da yüksek tansiyona bağlı aort yırtılmasının meydana geldiğini belirleyince hiç vakit kaybetmediklerini söyledi.

Aort damarındaki yırtığın beyne kadar çıkması, kanın kalbin etrafında toplanması nedeniyle hastanın her an kan kaybından ölebileceğini, bu nedenle yoğun çaba içerisine girdiklerini dile getiren Günday, "Çünkü bu hastaların çoğu hastaneye gelmeden yaşamını yitirebiliyor. Kanayan bölgeye müdahale edilmesi için kan dolaşımının tamamıyla durdurulması lazımdı. Hastanın tüm hayati fonksiyonlarını durdurulması gerekiyordu. Hasta, 18 dereceye kadar soğutuldu. Yani hastanın vücut ısısı 18 dereceye kadar düşürüldü" dedi.

Vücudu soğutmanın amacının tüm organların korunması olduğuna dikkati çeken Günday, biriken kanı bir makinenin içine aldıklarını ifade etti.

Bu sırada kalp ve beyin dahil hiçbir organ çalışmadığını anlatan Günday, şöyle devam etti:

"Hasta soğutularak tüm dolaşımı durduruldu. Yani hasta 50 dakika tıbben öldü. Yapay damar kullanılarak yırtılan bölge onarıldı. Sonra kalp akciğer makinesinde toplanan kanı tekrar vücuda verdik. Vücut ısısını yükselterek hastada kan dolaşımı tekrar başladı. Bu şekilde yaşam fonksiyonları yeniden devreye girdi. Titiz bir çalışma ve zamanla yarışarak hastayı hayata bağladık."

- Hiçbir şey hatırlamıyor

Sağlığına kavuşan Niyazi Korkmaz ise daha önce kalp rahatsızlığı bulunduğunu anlattı.

Göğsünde sıkışma yaşaması ve nefes almakta zorlanınca "ben ölüyorum" diye yere yığıldığını belirten Korkmaz, "Hastaneye geldim. Bir süre tıbben ölmüşüm ama hiçbir şey hatırlamıyorum. Sağlığıma kavuştuğum için çok mutluyum. Doktorlara çok teşekkür ediyorum" diye konuştu.

Kaynak: AA

Son Dakika Sağlık Hayata '50 dakika mola' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement