Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF) Başkanı Dr. Gürsel Özer, 1990'lı yıllarda 46 bin 761 kızamık vakasından 621 ölüm gerçekleştiğini belirterek, "Aşılama, kızamığın da önüne geçti. 2015'te 300 kızamık vakasıyla karşılaşıldı. Ne mutlu ki kızamıktan ölüm oranı sıfırlandı." dedi.
Özer, Turizm Merkezi Belek'te, 7'ncisi düzenlen "Uluslararası Katılımlı Aile Hekimleri Kongresi" (AHEKON) kapsamında düzenlediği basın toplantısında yaptığı konuşmada, 2005 yılında Düzce'de başlayan aile hekimliği pilot uygulamasının, 2010 yılında tüm Türkiye'ye yayıldığını ve aile hekimlerinin ailelerin birer parçası olduğunu söyledi.
Aile hekimliği uygulamasıyla kısa sürede önemli başarılara imza atıldığını anlatan Özer, şunları kaydetti:
"Bunların başında aşılama geliyor. 'Sağlıklı bir toplum, sağlıklı bireylerle mümkündür' anlayışıyla yola çıktık ve sağlıklı nesillerin yetişmesi için aşılamaya önem verdik. Aile hekimliğine geçilmesiyle birlikte aşılamada ivme kazanıldı. Örneğin, 2002 yılında, verem aşısının yapılma hızı yüzde 77'lerdeydi. Bugün yüzde 97'lik oranlardan söz edebiliyoruz. Aynı şekilde, difteri, boğmaca, tetanoz, çocuk felci ve Menenjit aşılarının uygulanmasında, yüzde 78'lerden yüzde 98'lere çıktık. 1970'lerde çokça can alan difteri, aşılama sonucu bugün ölümcül olmaktan çıktı."
Özer, 1990 yılında doğumda gerçekleşen tetanoz vakasının 67 olduğunu ve 26 bebeğin hayatını kaybettiğini belirterek, 2015'ten itibaren ise doğum sırasında oluşan tetanoz vakası görülmediğini vurguladı.
1990'lı yıllarda 46 bin 761 kızamık vakasında 621 ölüm gerçekleştiğini hatırlatan Özer, "Aşılama kızamığın da önüne geçti. 2015'te 300 kızamık vakasıyla karşılaşıldı. Ne mutlu ki kızamıktan ölüm oranı sıfırlandı." diye konuştu.
"Çiçek hastalığı yeryüzünden tamamen silindi"
Özer, aşılanmayla çiçek hastalığının yeryüzünden tamamen silindiğini belirterek, tüm bu örneklerin aşılamanın ne denli önemli olduğunu gösterdiğini anlattı.
Bireye yapılan aşının, tüm toplumu koruduğuna dikkati çeken Özer, şöyle konuştu:
"Bilim, tüm toplumun aşılanması gerektiğini söylerken, mevzuat eksiklikleri maalesef ki toplum sağlığını kişilerin insafına bırakıyor. Aile hekimlerimiz, yanlış bilgilendirme sonucu aşı reddiyle karşılaşabiliyor. Sizlerin vasıtasıyla uyarmak isterim ki toplum sağlığı açısından önemli bir fırsatı kaçırıyoruz. Aşılamada Avrupa şampiyonu olan aile hekimleri görevlerini eksiksiz yaparken, kanun koyucuların da bir an önce üzerine düşeni yapmasını bekliyoruz."
Özer, aile hekimleri olarak, kansere karşı da savaştıklarını, kanser taramaları yaparak, söz konusu sinsi hastalığın erkenden teşhis edilmesini sağladıklarını söyledi.
AHEKON Bilimsel Sekreteri Erkut Coşkun da bilgileri tazelemek, yenilemek için federasyonunun uluslararası katılımla yedinci kongresini başlattığını anlattı.
Sahada 22 binin üzerinde aile hekiminin mevcut olduğunu belirten Coşkun, meslektaşlarının yeteri bilgiye ulaşmasının kongre ortamında sağlanamadığını ancak hazırladıkları yapıyla meslektaşlarına bu olanağı ulaştırdıklarını kaydetti.
Son Dakika › Sağlık › Kızamıktan Ölüm Oranı Sıfırlandı' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?