Kkka ile Mücadelede Uluslararası İşbirliği - Son Dakika
Sağlık

Kkka ile Mücadelede Uluslararası İşbirliği

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi ile İngiltere'nin Liverpool Tropikal Hastalıklar Fakültesinin, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığının tedavisine yeni yaklaşımlar getirmek amacıyla ortak proje çalışması başlattığı bildirildi.

19.02.2016 15:13

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi ile İngiltere'nin Liverpool Tropikal Hastalıklar Fakültesinin, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığının tedavisine yeni yaklaşımlar getirmek amacıyla ortak proje çalışması başlattığı bildirildi.Proje yürütücüsü ve OMÜ Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hakan Leblebicioğlu, gazetecilere yaptığı açıklamada, KKKA hastalığına yönelik projenin İngiltere Wellcome Trust Vakfı ve İngiltere Savunma Bakanlığı tarafından desteklendiğini, Kanada Halk Sağlığı Ajansı tarafında da izlendiğini söyledi.Çalışmanın OMÜ Tıp Fakültesinde Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Sünbül ve Liverpool Tropikal Hastalıklar Fakültesinden Dr. Thomas Fletcher'in katkılarıyla devam ettiğini dile getiren Leblebicioğlu, KKKA hastalığına karşı çeşitli üniversite ve hastanelerin katılımıyla 9 merkezde iletişim ağı oluşturduklarını ifade etti.Çalışma kapsamında hastalığa neden olan risk faktörleri ve hastalığın gelişmesinde rol oynayan etmenlerin belirlenmesi, sağlık personelinin korunması, hastalığın izlem ve taburculuk kriterlerinin saptanması konularında çalışmalar yürüttüklerini anlatan Leblebicioğlu, şöyle devam etti: "KKKA hastalığının spesifik bir ilacı yoktur. Hastalıkta başlıca tedavi, zamanında ve uygun destek tedavisidir. Türkiye'de hasta izlemi ve tedavisinin diğer ülkelere göre başarısı daha fazladır. Bu nedenle Türkiye'de ölüm oranı da nispeten daha azdır. Bununla birlikte KKKA hastalarının izole edilmesinin gerekliliği ve yoğun kan ve kan ürünü gereksinimi nedeniyle zaman zaman tedavide güçlüklerle karşılaşılabilmektedir. Hastalığa karşı spesifik bir tedavinin bulunması hayat kurtarıcı olacaktır. Bu amaçla Kanada Halk Sağlığı Ajansından görevli Prof. Gary Kobinger'in yanı sıra Dr. Thomas Fletcher ile KKKA tedavisinde etkin yöntemleri araştırmak için çalışma sürdürüyoruz. Çalışmaya İngiltere Porton Down Sağlık Enstitüsünden Prof. David Laloo ve Dr. Nick Beeching de katkı sağlıyor." Leblebicioğlu, çalışmada KKKA hastalığı geçirmiş kişilerden alınan kan örneklerinden hastalığa karşı koruyucu antikor araştırılacağını bildirerek, elde edilecek monoklonal antikorların 2017 yılında Liverpool Kraliyet Üniversitesi Hastanesinde sağlıklı gönüllüler ve KKKA hastaları üzerindeki etkisinin değerlendirilmesinin planlandığını kaydetti.Leblebicioğlu, proje ekibi içinde yer alan Fletcher'in ebola hastalığı konusunda Sierra Leone'de hasta izlem ve tedavisinde görev alması dolayısıyla İngiltere Kraliçesi tarafından "Member of the Order of the British Empire" nişanına layık görüldüğünü, Kanada Halk Sağlığı Ajansından Kobinger'in ise ebola hastalığı tedavisinde "zmapp" ilacını geliştiren ekibin başında bulunduğunu ifade etti. Leblebicioğlu, projenin iki yıl devam edeceğini sözlerine ekledi.

Kaynak: AA

Son Dakika Sağlık Kkka ile Mücadelede Uluslararası İşbirliği - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement