Türkiye Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Derneği Pediatrik Rehabilitasyon Çalışma Grubu Yürütme Kurulu üyesi, Medicana Çamlıca Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Ümit Dinçer, yetişkinlerin yakalandığı nörolojik durumların tamamına çocukların da maruz kalabildiğini belirtti.
Dinçer yaptığı açıklamada, nörolojik rehabilitasyon santral sinir sistemi (Beyin, beyin sapı, beyincik ve omurilik) ile periferik sinir sistemi hasarları veya hastalıklarından sonra kişinin mevcutta kalan potansiyelini kullanarak en üst fonksiyonellik ve iyiliği hedefleyen rehabilitasyon alanı olduğunu belirterek, "Temelde hedef eğer kişinin mevcut durumu elverirse olabildiğince bağımsız, topluma entegre ve üretken olması, toplumsal, bireysel ve aile içi rollerini tam olarak yerine getirebilmesidir. Hastalık bazında değerlendirmek gerekirse, inme (beyin felci), kafa travmaları, beyin kanamaları, omurilik yaralanmaları ile beynin tümöral hastalıkları, enfeksiyon sekelleri gibi pek çok hasta nörolojik rehabilitasyonun öznesi olurlar." ifadelerini kullandı.
İnme veya beyin felcinin beyin damarlarının bir sebeple tıkanması veya kanaması sonucunda gelişen oldukça karmaşık ve yer yer ağır sonuçları olabilen klinik bir tablo olduğunu ifade eden Prof. Dr. Dinçer, şunları kaydetti:
"Kişiler bu hastalıktan dolayı beyin dokusunda kısmi zararlar görür ve hayata tutunur ise klinik tablo ne olursa olsun rehabilitasyon zorunludur. Herkes tarafından kabul edilen görüş odur ki inmeli hastanın rehabilitasyon süreci 'yoğun bakım ünitesinde' başlar. Hasta nöroloji kliniğinden taburcu olur olmaz rehabilitasyon kliniğince takip ve rehabilite edilmeye başlanmalıdır. Yetişkinlerin yakalandığı nörolojik durumların tamamına çocuklar da maruz kalabilir.
Dahası konjenital hastalıklar ve çocukluk çağının beyin felci pediatrik rehabilitasyonu bu branşın en önemli alanlarından biri haline getirmektedir. Yetişkinler daha evvel kolayca yapabildikleri hareketleri ve fonksiyonları 'yeniden' öğrenirken, çocuklar genellikle hiç yapmadıkları, daha evvel normalini hiç deneyimlemedikleri ve beyinde henüz karşılığı tam oluşmamış şeyleri öğrenirler veya çok aza deneyimledikleri fonksiyonları tekrar normal düzeylere çıkarmaya çalışırlar. Bu yönüyle erişkin rehabilitasyonundan oldukça farklıdırlar."
Dinçer, diğer nörolojik hastalıklarda da rehabilitasyona değinerek, "Sadece beyin veya omurilik hasarları veya kanamaları ile sınırlandırmak mümkün değildir tabii. Başta multiple skleroz (MS), parkinson olmak üzere beynin diğer hastalıkları, Guillain Barre sendromu, ALS gibi omurilik ve ön boynuz hastalıkları, periferik sinir yaralanmaları da nörolojik rehabilitasyonun elzem olduğu durumlardır." değerlendirmesinde bulundu.
Son Dakika › Sağlık › Nörolojik Durumlara Çocuklar da Maruz Kalabilir' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?