Okul Sıralarındaki Hastalıklar İle Savaşın - Son Dakika
Sağlık

Okul Sıralarındaki Hastalıklar İle Savaşın

Çocuklar okula başlayana kadar daha çok aile kontrolünde olduğu için bulaşıcı hastalıklar onları pek etkilemiyor yada daha az sıklıkta görülüyor.

13.10.2015 17:14

Okul döneminde çocukların hastalanması hatta ateşlenmesi onun bağışıklık sisteminin gelişmesi için gerekli olsa da sık hastalanması bir tehlike işareti olabilir. Soğuk algınlıkları çocukluk çağında en yaygın görülen hastalıkların başında gelir. Öyle ki; yetişkinler yılda ortalama 2 -4 kere soğuk algınlığı geçirirken, çocuklar 6-10 kez soğuk algınlığına yakalanabilirler. Üstelik çocuklarda yetişkinlere göre hem daha ağır hem de daha uzun sürer. ÇBağışıklığın amacı, bebek ve çocuklarda aşı ile korunabilir hastalıkların ortaya çıkışını engellemek, bu hastalılardan kaynaklanan ölümler ve sakatlıkları önlemektir. Aşılama mikroorganizmaların tamamının yada belirli işlemlerden geçmiş parçalarının canlara verilmesi ile onlarda önemli bir sorun oluşturmadan, doğal enfeksiyon sonrası oluşan bağışık cevaba benzer cevap alınmasıdır.

Günümüzde önerilen aşıların listesi giderek artmaktadır ve Global Aşı ve Bağışıklama Birliği 2000 yılından beri orta ve düşük gelirli ülkelerin yenileri de dahil olmak üzere tüm aşılara ulaşmalarını sağlamakta ve yılda 5,5 milyondan fazla ölüme engel olmaktadır.

Bu amaca ulaşmak için çocukların en erken dönemde aşılanmaya başlanması ve en kısa sürede 14 hastalığa(tüberküloz,difteri, boğmaca, tetanos, polio, kızamık, kızamıkçık, kabakulak, hepatit B, Hemophilus infuenzae tip b, Streptococcus pneumonia, hepatit A ve suçiçeği) karşı tam bağışık olmaları sağlanmalıdır.

Ülkemizde Sağlık Bakanlığı tarafından uygulanan çocukluk dönemi aşı takvimi dışında rutin programda olmayan aşılarımızda mevcuttur. Aşı uygulamasını şu şekilde özetleyebiliriz;

Hepatit B aşısı doğumda, 1.,ve 6.ay sonunda olmak üzere üç doz;
BCG(verem)aşısı, 2. ay sonunda tek doz;
Difteri-aselllüler boğmaca, tetanoz, inaktif polio, haemophilus influanza tip b (beşli karma) 2.ay, 4. ay, 6. ay,18.ay sonunda uygulanmakta hatırlatma dozu ise Hib içermeyen dörtlü karma şeklinde ilköğretim 1. sınıfta uygulanmaktadır.
Konjuge pnömokok aşısı(zatürre) 2.ay,4.ay,6.ay ve 12. ay sonunda,
Oral polio(çocuk felci)aşısı 6.ay ve 18.ay sonunda,
Kızamık-kızamıkçık-kabakulak karması 12.ay sonunda ve ilköğretim 1.sınıfta
Su çiçeği 12.ayda
hepatit A aşısı ise 18.ay ve 24. ay sonunda uygulanmaktadır.
Ayrıca ilköğretim 8.sınıfta erişkin tip difteri-tetanoz aşısı programda mevcuttur.
Aşı Takvimine yeni eklenen aşılar
Sağlık Bakanlığı rutin aşı takviminde olmayan fakat uygulamakta olduğumuz aşılarımızda vardır. Bunlar rota virüs aşısı ve menengokok(menenjit) aşısıdır.
Rota virus aşısı 2. aydan itibaren 2 yada 3 doz şeklinde,
Menenjit aşısı ise 9.aydan itibaren 3 ay ara ile 2 doz şeklinde uygulanmaktadır.
Su çiçeği aşısı dason yıllarda 4-6 yaş arası tekrarlanmaktadır
Aşının Zamanında Yapılması Önemlidir
Aşı ile önlenebilen hastalıkların aşılarının varlığının çocuklarımız için bir şans olduğunu bilmemiz gerekir. Aşıları yaptırmamanın bilimsel bir gerekçesi olmadığı sürece aksatılmasını kesinlikle doğru bulmuyoruz. Herhangi bir infeksiyon hastalığında artış yada salgın tehlikesinde Sağlık Bakanlığı gerekli önlemleri alarak aşı kampanyaları düzenlemektedir. Böyle bir durumda da uygun görülen aşıların yapılması gereklidir. ocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Hülya Karaca, çocuk hastalıkları ve aşı ile ilgili detaylı bilgiler verdi.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Sağlık Okul Sıralarındaki Hastalıklar İle Savaşın - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement