Türkiye'de Ölümlerin Üçüncü Nedeni: Koah " - Son Dakika
Sağlık

Türkiye'de Ölümlerin Üçüncü Nedeni: Koah "

"Türkiye'de ölümlerin üçüncü nedeni: KOAH " Medicana Konya Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Gülfem Yıldırım: "Sigara içenlerde KOAH sıklığı 10 kat daha fazla gözükmektedir"KONYA - Medicana Konya Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Gülfem Yıldırım, Türkiye'de ölümlerin en sık üçüncü...

16.11.2017 12:29
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

" Türkiye'de ölümlerin üçüncü nedeni: KOAH "

Medicana Konya Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Gülfem Yıldırım:

"Sigara içenlerde KOAH sıklığı 10 kat daha fazla gözükmektedir"

KONYA - Medicana Konya Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Gülfem Yıldırım, Türkiye'de ölümlerin en sık üçüncü nedeninin KOAH olduğunu söyledi.

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Gülfem Yıldırım, KOAH'ın sanıldığının aksine çok sık görüldüğünü ifade ederek, "KOAH, Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığının kısaltılmış tanımıdır. Açılımından anlaşılacağı gibi kronik ve obsesyonla seyreden akciğerlerin hasarlanmış olduğu bir hastalıktır. Sanıldığının aksine çok sık görülmekle beraber Türkiye'de ölümlerin en sık üçüncü nedenidir. 40 yaş üstü hastalarda yüzde 15-20 oranında gözükmektedir. KOAH'a en sık yol açan etmenler başta sigaradır. Sigara içenlerde KOAH sıklığı 10 kat daha fazla gözükmektedir. Bunun yanında tütün kullanımının diğer yolları nargile, pipo gibi sebeplerden dolayı da KOAH sıklığı artmaktadır. Bunun dışında mesleki etmenler, kimyasal maddelere maruz kalma gibi etmenler ve İç Anadolu'da çok sık görülen yemek pişirmede kullanılan ısınmada odun, tezek gibi yakıtların kullanılması KOAH sıklığının artmasındaki en sık etmenlerdir" dedi.

"KOAH tanısını koymak için öncelikle hastanın kendisinden şüphe etmesi gerekir"

KOAH tanısını koymak için öncelikle hastanın kendisinden şüphe etmesi gerektiğini söyleyen Uzman Doktor Gülfem Yıldırım, "Nasıl şüphe edelim kendimizden? Eğer 40 yaşın üstündeysek, nefes darlığımız oluyorsa, uzun süredir sigara kullanıyorsak, öksürük ve balgam gibi şikayetlerimiz varsa öncelikle şüphelenmemiz gerekir. Tanı koymak için bir göğüs hastalıkları uzmanına başvurmamız lazım. Göğüs hastalıkları uzmanı da bir solunum fonksiyon testiyle halk arasında nefes ölçümü denilen testle biz tanıyı koyabiliyoruz. KOAH'ta tedavide iki ana amacımız vardır. Birincisi hastalığın şikayetlerini azaltmak, hastadaki bulguları azaltmak. Bunun için kullanacağımız nefes yoluyla alacağımız bazı ilaçlar vardır. Eğer çok ağır KOAH hastasıyla oksijen tedavisi gibi evde uyguladığımız tedaviler vardır. Bunun dışında hastalığın ilerlemesini engellemek için mutlaka risk faktörlerinden uzak tutmak en önemlisi sigarayı bırakmak gerekir. KOAH hastalarının öncelikle en kısa sürede sigara içiyorlarsa sigarayı bırakmaları gerekir. Diğer çeşitli risk faktörlerinden de uzak durmaları gerekir. Bunun dışında düzenli doktor kontrollerini yapmalılar. Doktor kontrollerinde ilaçlarının düzenli olarak ayarlanması yine doğru ilaç kullanımının kontrol edilmesi gerekir. Hastaların mutlaka sonbahar aylarında grip aşılarının yılda bir kez yapılması ve ömürde bir kez zatürre aşısı dediğimiz aşının yapılması gerekir. Yine bu hastaların beslenmelerine dikkat etmeleri gerekir. Vücut dirençlerini düşürmemeleri için sağlıklı, dengeli beslenmeleri gerekir. Düzenli yürüyüş hafif egzersizlerle vücut direncini kontrol altında tutmaları gerekmektedir" ifadelerini kullandı.

Türkiye\'de Ölümlerin Üçüncü Nedeni: Koah "
Kaynak: İHA

Son Dakika Sağlık Türkiye'de Ölümlerin Üçüncü Nedeni: Koah ' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • İstanbul Tabip Odası Değişim Grubu, 55 kişilik aday kadrosunu açıkladı
    00:28 İstanbul Tabip Odası Değişim Grubu, 55 kişilik aday kadrosunu açıkladı

    İstanbul Tabip Odası Değişim Grubu, 5 Mayıs'ta gerçekleştirilecek seçimlere gireceği 55 kişilik aday kadrosunu duyurdu. Başkan adayı Dr. Ahmet Erçek, daha etkin bir İstanbul Tabip Odası için değişim istediklerini belirtirken, yönetim kurulu adayı Dr. Nedim Uzun ise odanın daha güçlü ve etkin bir kurumsal kimlik kazanmasını hedeflediklerini ifade etti. Değişim Grubu, tüm hekimleri seçimlerde kendilerine oy vermeye çağırdı.

  • Depreme Dirençli Yerleşim Alanları Oluşturulmalı
    21:45 Depreme Dirençli Yerleşim Alanları Oluşturulmalı

    Hatay'ın İskenderun ilçesinde söyleşiye katılan jeolog ve deprem bilimci Prof. Dr. Naci Görür, depreme dirençli yerleşim alanların oluşturulması gerektiğine dikkat çekti. Görür, İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası tarafından düzenlenen 'İskenderun'un Depremselliği ve Deprem Dirençli İskenderun' söyleyişine katıldı.

  • Kahverengi kokarcaya 'hunili tuzak' engeli
    18:26 Kahverengi kokarcaya 'hunili tuzak' engeli

    Samsun'un Çarşamba ilçesinde kahverengi kokarca zararlısı ile ilgili mücadele kapsamında tuzak asılımı gerçekleştirildi. Samsun Büyükşehir Belediyesi ve Samsun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü iş birliği ile gerçekleştirilen proje kapsamında feromon içeren 'hunili tuzaklar' üreticilere dağıtıldı.

  • Bozüyük Belediyesi Sinek ve Haşere İlaçlama Çalışmalarına Hız Verdi
    17:53 Bozüyük Belediyesi Sinek ve Haşere İlaçlama Çalışmalarına Hız Verdi

    Bozüyük Belediyesi İlaçlama Ekipleri, yaz aylarında artan sinek, sivrisinek ve karasinek gibi haşerelere karşı ilaçlama çalışmalarını hızlandırdı. Ekipler, sulak alanlar, mazgallar, kanal çevreleri, parklar ve yeşil alanlarda düzenli olarak ilaçlama yapıyor.

  • Karabük'te yüksekten düşen 2 yaşındaki çocuk tedaviye alındı
    17:38 Karabük'te yüksekten düşen 2 yaşındaki çocuk tedaviye alındı

    Karabük'ün Yeşil Mahallesi'nde oynayan 2 yaşındaki Ömer Ali A, dengesini kaybederek yaklaşık 10 metre yükseklikten bir apartmanın istinat duvarı ile toprak zemin arasına düştü. İhbar üzerine olay yerine sağlık, polis ve itfaiye ekibi sevk edildi. Yaralanan çocuk, ambulansla Karabük Eğitim ve Araştırma Hastanesine kaldırıldı.

  • Fazla kilo takıntısı hayatını kabusa çevirdi: 1 milyon 400 bin lira ödediği ameliyatta midesi delindi
    17:17 Fazla kilo takıntısı hayatını kabusa çevirdi: 1 milyon 400 bin lira ödediği ameliyatta midesi delindi

    İstanbul'da yaşayan 61 yaşındaki Sabiha Eldenüstün, kilo vermek için mide balonu ameliyatı oldu. Ancak kısa süre sonra midesinin delindiği ortaya çıktı. Eldenüstün, 2 ayrı mide ameliyatı geçirdi ve toplamda 1 milyon 400 bin lira ödeme yaptı. Şikayetçi olduğu doktor ise iddiaları reddetti.

  • Bozüyük Belediyesi Sinek ve Haşere İlaçlama Çalışmalarına Devam Ediyor
    17:15 Bozüyük Belediyesi Sinek ve Haşere İlaçlama Çalışmalarına Devam Ediyor

    Bozüyük Belediyesi ilaçlama ekipleri, yaz aylarında artan sinek, sivrisinek ve karasinek gibi haşerelere karşı ilaçlama çalışmalarını yoğun bir şekilde sürdürüyor. Ekipler, sulak alanlar, mazgallar, kanal çevreleri, yeşil alanlar ve ağaçlık bölgelerde düzenli olarak ilaçlama yaparken, ayrıca park, bahçe ve yeşil alanlarda bitki ilaçlaması ve kene ilaçlaması da gerçekleştiriyor. İlaçlama çalışmalarında çevre ve insan sağlığına zarar vermeyen ilaçlar kullanılıyor.


Advertisement