Ulusal Aferez Kongresi - Son Dakika
Sağlık

Ulusal Aferez Kongresi

Ulusal Aferez Kongresi

KKTC'de düzenlenen Ulusal Aferez Kongresinde tedavide son gelişmeler ele alındı Türk Aferez Derneği Genel Başkanı Prof. Dr. Altuntaş: "Aferez yöntemi artık kalp hastalıklarından ailesel kolesterolün tedavisine kadar birçok alanda kullanılıyor" Transfüzyon ve Aferez Bilimi Dergisi Baş Editörü Rock: "Birçok ülkede uygulanmayan programlar Türkiye'de uygulanıyor. Türkiye'de yapılanlarla gurur duymalısınız"

07.09.2013 15:19

Türk Aferez Derneği Genel Başkanı Prof. Dr. Fevzi Altuntaş, "kanın filtrelenmesi" olarak bilinen aferez yönteminin artık kalp hastalıklarından ailesel kolesterolün tedavisine kadar birçok alanda kullanıldığını bildirdi.

KKTC'de düzenlenen 8. Ulusal Aferez Kongresi kapsamında düzenlenen basın toplantısında, bu alandaki son gelişmelerle ilgili açıklamalar yapıldı.

Türk Aferez Derneği Genel Başkanı Prof. Dr. Fevzi Altuntaş, toplumda ve hekimlerde henüz yeni bir yöntem olan aferez ile ilgili farkındalık oluşturulmasının önem taşıdığını belirtti.

"Kanın filtrelenmesi" olarak bilinen aferez yönteminin artık birçok hastalığın tedavisinde kullanıldığını ifade eden Altuntaş, şu bilgileri aktardı:

"Aferez yöntemi artık kalp hastalıklarından ailesel kolesterolün tedavisine kadar birçok alanda kullanılıyor. Kan hastalıklarında kemik iliği naklinde de kök hücre aferez yöntemiyle toplanıyor. 'Pıhtı atması' olarak bilinen ve ölümle sonuçlanabilen rahatsızlıkta aferez hastaya zaman kazandıran bir tedavi şeklidir. Ülkemizde 61 merkezde 400 dolayında sertifikalı uzman bulunuyor. Önemli olan halkımızda ve hekimlerde aferez ile ilgili farkındalığın artması."

Aferez yöntemiyle kök hücre toplanmasında artık daha başarılı sonuçlar alındığını bildiren Altuntaş, yeni gelişmeler sayesinde başarı oranlarının yüzde 90'ların üzerine çıktığını söyledi.

-"Birçok ülkede olmayan programlar Türkiye'de var"

Kanada Aferez Grup Başkanı ve "Transfusion and Apheresis Science" (Transfüzyon ve Aferez Bilim" dergisi Baş Editörü Gail Rock da Türkiye'de son yıllarda aferez alanında büyük başarılar elde edildiğini söyledi.

Hala bi çok ülkede, bu alanda standart uygulamalar olmadığını, Türkiye'de ise kendine özgü programlar uygulandığını kaydeden Rock, "Birçok ülkede uygulanmayan programlar Türkiye'de uygulanıyor. Türkiye'de yapılanlarla gurur duymalısınız" dedi.

-"Kök hücre çalışmaları hala deneysel"

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Hematoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Osman İlhan ise kök hücre çalışmalarıyla ilgili bilgi verirken bunların henüz deneysel çalışmalar olduğunu, rutin tedavi yöntemleri olmadığını vurguladı. İlhan, Türkiye'de bu alanda kanser aşısı dahil önemli çalışmalar yürütüldüğünü, bu çalışmalarda Sağlık Bakanlığının onayının önemli olduğunu belirtti. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Sağlık Ulusal Aferez Kongresi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement