Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Türkiye'nin ilk Atık Pil Geri Kazanım Tesisi açılışında konuştu.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, "Sanayimiz rekabet gücünü kazanacaksa önce enerji verimliliğine odaklanacak. Bir birim üretmek için şu anda kullandığımız enerjinin yarısını kullanmak durumundayız. Bu, Türkiye'nin enerji arz güvenliğine de hizmet edecek, Türkiye'nin ithalatını da çok ciddi azaltacak bir anlayıştır." dedi.
Kartepe ilçesinde atık pillerin çevre kirliliğine neden olmayacak şekilde geri kazanım ve bertarafının gerçekleştirilmesi amacıyla TÜBİTAK MAM Kimyasal Teknoloji Enstitüsü yürütücülüğünde kurulan ve işletmeciliğini Exitcom firmasının yaptığı Türkiye'nin ilk Atık Pil Geri Kazanım Tesisi, törenle hizmete girdi.
Bakan Işık, burada yaptığı konuşmada, tüm laboratuvar, yazılım ve altyapı çalışmaları, fabrika ve prototip üretimi yüzde 100 yerli olarak tamamlanan tesisin, tek vardiyada, yılda 300 ton atık pil işleme kapasitesine sahip olduğunu belirterek, bilimi, teknolojiyi, çevreyi, kalkınmayı, üretimi ve enerji tasarrufunu aynı anda sunduğunu söyledi.
Bakanlık olarak yerli, yenilikçi ve yeşil üretim anlayışıyla çalışmalarını yürüttüklerini dile getiren Işık, "Türkiye, ölçek bazında ne üretebiliyorsa yerli üretmelidir ve bunu yaparken özellikle yenilikçi üretime de odaklanmalıdır. Sadece yerli üretmek bize yetmiyor, üretimimizin yenilikçi olması, rekabet gücümüzü arttıracak bir üretim anlayışı bizim için son derece önemli. Bunun için de Ar-Ge ve inovasyona çok önem veriyoruz." diye konuştu.
Bakan Işık, pillerin günlük hayattaki yaygın kullanımına işaret ederek, "Otomotiv teknolojisi hızla değişiyor, artık içten yanmalı motorlar yerine bataryayla çalışan elektrikli araçlar dünyamıza giriyor. Bunların bertarafı ve çevreye zararının önlenmesi başlı başına bir problem alanı. Bu açıdan burada hakikaten çok önemli bir tesisin açılışını yapıyoruz. Bu tesisi biz Türkiye'ye örnek göstereceğiz." diye konuştu.
Atık Pil Geri Kazanım Tesisi'nin TÜBİTAK açısından da son derece güzel bir örnek olduğunu aktaran Işık, şunları kaydetti:
"Bu tesisin komple tasarımı, mühendisliği ve prototip üretim noktasında TÜBİTAK rol aldı. Müşteri kurum, Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız. Burada bilim var, burada dünyada kullanılan en iyi teknolojilerden biri var, burada kullanılmış pillerin bertaraf edilerek içerisindeki değerli metallerin çıkarılmasıyla ilgili bir üretim var. Burada üretilmediği zaman çevreye verilecek zararın engellenmesi var ve burada elde edilen değerli metallerin tekrar sanayide kullanılması var. TÜBİTAK, bu projeyi geliştirdiği için bu şirketimizin cirosundan belli bir payı da bilgi ve teknolojinin lisansı olarak ödenecek.
Hem TÜBİTAK'ın devlet bütçesine bağımlılığı azalacak hem de oradaki çalışanlarımızın bu projeyi geliştiren mühendislerimizin burada üretilen her değerden bir geliri olacak. Bizim TÜBİTAK için çizdiğimiz asıl misyon bu. TÜBİTAK bilimsel araştırmaları yapacak, teknolojiyi geliştirecek ama raflarda bırakmayacak. Bunu hemen sanayinin emrine sunacak. Sanayicimiz de bunu alıp üretecek, hem kendi kazanacak hem TÜBİTAK kazanacak hem de ülkemiz kazanacak."
Türkiye'de enerji depolama sistemlerinin gelişmekte olduğunu dile getiren Tunaboylu, "Pil, elektronik sanayisinin bundan sonra vazgeçilmezlerinden. Elektronik aletlerin çoğunda pilleri taşıyoruz, hayatımızın bir parçası. Bu enerji depolama sistemlerinde mangal ve çinko içerikli piller ülkemizde kullanılıyor. Avrupa'da da tüketiliyor. Bu, Türkiye için öncü bir proje niteliğinde." diye konuştu.
Son Dakika › Sektörel › İlk Atık Pil Geri Kazanım Tesisi Açıldı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?