Fıde 2013 Dünya Satranç Şampiyonası - Son Dakika
Spor

Fıde 2013 Dünya Satranç Şampiyonası

Fıde 2013 Dünya Satranç Şampiyonası

Anand'ı, 5. oyunda beyazlarla yenen Carlsen maçta bir puan öne geçti

15.11.2013 18:19

FIDE 2013 Dünya Satranç Şampiyonası'nın 5. oyununda, siyahlarla oynayan Hintli Dünya Satranç Şampiyonu Viswanathan Anand'ı yenen Norveçli Büyük Usta Magnus Carlsen, maçta bir puan öne geçti.

Hindistan'ın Chennai kentinde oynanan, yeni dünya satranç şampiyonunu ortaya çıkarakacak maçın 5. karşılaşmasında açılıştan itibaren hafif bir inisiyatif ele geçirmeyi başaran Carlsen, Anand'ın 58. hamlede yenilgiyi kabul etmesinin ardından maçta 3-2 öne geçti.

Maçın başından beri ilk kez vezir piyonu açılışıyla oyuna başlayan Carlsen'a karşı Anand, en gözde savunması Semi Slav savunmasını tercih etti. Semi Slav savunmasında daha önce pek kullanmadığı 4.e4'lü sistemi seçen Carlsen'in 12. hamlede riskliymiş gibi gözüken uzun rok hamlesini yapması, maçın resmi internet sitesinde karşılaşmayı yorumlayan eski Kadınlar Dünya Satranç Şampiyonu Macar Büyük Usta Susan Polgar ve Hintli Büyük Usta Ramachandran Ramesh de dahil olmak üzere maçı izleyen satrançseverleri heyecanlandırdı. Carlsen'in 15. hamlede vezirleri kırışarak oyunu sadeleştirmesinin ardından, tahtada siyahın iki fili, iki kalesi ve şahının 8. yatayda toplandığı satrançta çok az rastlanan bir durum oluştu.

Oyunun bundan sonrasında Carlsen oyunda hafif bir inisiyatif elde etmesine ve 42 hamlede bir piyon öne geçmesine karşın maçın yorumcuları Polgar ve Ramesh, oyunun beraberliğe çok yakın olduğunu ifade etti. Satranç bilgisayar programlarının analizlerinde Anand'ın birinci zaman kontrolünün aşılmasının ardından yaptığı 45...Kc1+ yerine 45...Ka1 hamlesiyle berabere şanlarını koruduğu görülürken, maçın yorumcuları da bu görüşe katıldıklarını dile getirdi.

Carlsen oyunun ardından düzenlenen basın toplantısında, 23. hamleden itibaren bazı avantajlar elde ettiğini belirtti. Oyunu kazandığı için mutlu olduğunu kaydeden Carlsen, "Bazı karışık anları olsa da mücadeleli geçen bir oyun oldu. Kazandığım için mutluyum" diye konuştu.

İlk oyunun kazanılmasının maçın da kazanılacağı anlamına gelmediğine işaret eden Carlsen, "Ama bu, kesinlikle iyi bir başlangıç" dedi.

Anand da basın toplantısında, kendisine oyunu kaybettiren hamlenin 34.. Kd4 olduğunu düşündüğünü, bu hamle yerine 34...Kg8 hamlesinin daha iyi olacağı düşüncesini taşıdığını ifade etti.

Anand'ın beyaz taşlarla oynayacağı maçın 6. oyunu yarın Türkiye saatiyle 11.30'da başlayacak. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Spor Fıde 2013 Dünya Satranç Şampiyonası - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement