Kırkpınar'da Büyük Şaibe - Son Dakika
Spor

Kırkpınar'da Büyük Şaibe

Kırkpınar\'da Büyük Şaibe

Kırkpınar Güreşleri'nde, dereceye giren pehlivanlardan doping kontrolü için numune alınmaması tartışmalara neden oldu.

10.07.2012 12:44  Güncelleme: 12:59
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türklerin ata sporu yağlı güreşin en büyük organizasyonu olan ve önceki gün 651'incisi düzenlenen tarihi Kırkpınar Güreşleri'nde, dereceye giren pehlivanlardan doping kontrolü için numune alınmaması tartışmaları da beraberinde getirdi.

Organizasyonun üçünü ve son günü olan Pazar günü tarihi Er Meydanı'nda dereceye giren pehlivanlardan doping kontrolü için numune alınacağı yolunda defalarca anons yapıldı.

Ancak hiçbir pehlivandan numune alınmaması üzerine

"Acaba birileri doping yaptı da ortaya çıkmaması için tezgah mı kuruldu" şüphesi pek çok pehlivan tarafından dile getirildi.

Güreşlerin sona ermesiyle ilk açıklamayı önceki gün, bu yıl yarıfinalde Ali Gürbüz'e yenilerek 3. olan, 2009 ve 2010 yıllarında Kırkpınar Başpehlivanı Mehmet Yeşilyeşil yaptı.

Yeşilyeşil "Müsabakalardan sonra saatlerce numune verebilmek için yetkili aradık. Ancak kimseyi bulamayınca büyük bir şok yaşadık" demişti. Bu iddialara bugün üç pehlivan daha katıldı. İki yıldır tarihi Kırkpınar'da baş güreşlerinde mücadele eden Abdullah Güngör, "Müsabakalar sonrası kural gereği numune verilmesi gerekiyordu. Ancak buna uyulmadı. Bunun sebebinin açıklanması lazım" şeklinde konuştu.

Tarihi Kırkpınar'da 2005 yılında başpehlivan olan ve bu yıl da başa güreşen Şaban Yılmaz ise, "Geçtiğimiz yıllarda gerek başpehlivan olduğumda, gerekse final maçlarımdan sonra yetkililer adeta kolumuzdan tutarak bizi doping numunesi almaya götürdüler. Bu yıl ise hiç kimseden numune alınmaması anlaşılır gibi değil. Hacettepe Üniversitesi'nden görevli gelmemiş diyerek bu işin vebalinden ve sorumluluğundan kurtulamazlar" dedi.

Bu yılki güreşlerde finalde Ali Gürbüz'e yenilen, 2004, 2007 ve 2008 yıllarının Kırkpınar Başpehlivanı Recep Kara da, "Ben finalde kaybettiğim için sözlerim yanlış anlaşılabilir. Hiç kimseyi suçlamak ya da zan altında bırakmak gibi bir niyetim yok. Yaklaşık 10 yıldır Kırkpınar'da başa güreşiyorum. Üç defa şampiyonluk, 4 defa da ikincilik kazandım. Uzun yıllar sonra ilk defa doping kontrolleri yapılmadı. Buna bir anlam veremedim. Halen de doping kontrolleri için çağırılmamı bekliyorum" dedi.

Muhatap bulamadıklarına dikkat çeken Kara, "Henüz geç kalınmış değil, yarın istesinler numune vereyim" diyerek her an hazır olduğunu söyledi.

İddialar üzerine İHA'ya konuşan Güreş Federasyonu Yağlı Güreş Yürütme Kurulu Başkanı Yaşar Kale, "Kırkpınar'da doping kontrollerinin yapılması için aylar öncesinden Hacettepe Üniversitesi Doping Merkezi'ne yazılı olarak müracaat ettik. Yazışmaları Güreş Federasyonu Genel Sekreteri Mehmet Açak koordine etti. Bize gelmeyeceklerine dair bir şey söylemediler. Biz de görevli doktorların güreş alanında bulunacaklarını ve doping için numune alacaklarını sanıyorduk. Ancak güreşçilerin doping merkezine numune vermeye gittiklerinde gelmediklerini öğrendik" diyerek şaşkınlığını dile getirdi.

İHA'nın irtibata geçtiği Güreş Federasyonu Başkanı Bekir Çeker ise "Biz Kırkpınar Güreşleri öncesi gerekli yazışmalarımızı yaptık. Güreşlerin tarihi aylar öncesinden belliydi. Ancak görevli doktorların gelmediğini güreşlerden 1 saat sonra öğrendim. Dünya Güreş Federasyonu Başkanı (FİLA) Raphael Martinetti ile ilgileniyordum. Hiç kimsenin aklına bir şeyler gelmesin. Güreşler boyunca doping numunesi alınacağını anons ettirdik. Aksi durum olsaydı bunu anons ettirmezdim. Güreşçi kardeşlerimiz bize inansınlar. Bunu Hacettepe ile de görüşeceğiz. Doping ile ilgili kararımızı da ilk yönetim kurulu toplantısında değerlendireceğiz" diye konuştu. Bir hafta içinde doping yaptıracak mısınız? sorumuza ise, "Doping kontrollerini Türkiye'de sadece Hacettepe yapıyor. Yönetim kurulumuzda görüşeceğiz. Ne kadar süre içinde yapılıyor onu bilmiyoruz. Ne gerekiyorsa onu yapacağız" diyerek herkesi sükunete davet etti ve bu işin takipçisi olacaklarını vurguladı.

Güreş Federasyonu'nun gelmediler diye suçladığı Hacettepe Üniversitesi'nden isminin açıklanmasını istemeyen bir yetkili İHA'ya yaptığı açıklamada, "ABD'li basketbolcu için yapılan yanlış testten sonra bizim doping testi yapma yetimiz askya alındı. Bunu Güreş Federasyonunun bun bilmemesi çok ilginç" şeklinde konuştu. Kırkpınar Kule Başhakemi Ali Bulut ise şu açıklamayı yaptı: "Güreşçi Salih Torun bize gelip doping numunesi vermek için kimseyi bulamadığını söyleyince durumu fark ettik. Biz Uluslar Arası İstanbul Doping Merkezi'ne müracaat etmiştik. Neden gelmediklerini mutlaka araştıracağız".

Kaynak: İHA

Son Dakika Spor Kırkpınar'da Büyük Şaibe - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement