HALİL İBRAHİM AVŞAR - Serbest dalış dünya rekortmeni Şahika Ercümen, suyun altını daha huzurlu bulduğunu belirterek, "Her dalışımda yeniden doğmuş gibi hissediyorum." dedi.
Başarısıyla su altı sporuna ilginin artmasında büyük pay sahibi olan Şahika, AA muhabirine, kırdığı son rekorları, hedeflerini ve suyun altında hissettiklerini anlattı.
Şehitler ve Cumhuriyet'in 93. yılı onuruna paletli ve paletsiz değişken ağırlıklı kategorilerinde dünya rekorları kıran Şahika, iki yıl süren zorlu bir hazırlık sürecinin ardından bu başarıya ulaştığını söyledi.
Geçtiğimiz yıl rekor denemesinde fenalaştığını hatırlatan Şahika, "Bu seneki rekorlar çok özeldi. Geçen sene yaşanan talihsizlikten sonra büyük bir hedefimiz vardı. Antrenmanlarda yapmamıza rağmen o gün bir talihsizlik oldu. O gün yapamamak bir sene attırdı. Ben o rekoru 1-2 gün sonra kırabilecek durumdaydım. O kadar iyi çalışıp rekoru kırmak istedim ki bir yıl boyunca antrenman yaptım. Dolayısıyla iki sene hiç durmadan çalışmış oldum. Hiçbir rekora iki sene boyunca hazırlanmamıştım." değerlendirmesinde bulundu.
"Denizkızı" olarak anılan sporcu, su altı sporunun büyük fedakarlık gerektirdiğine dikkati çekerek, "Rekor denemeleri kolay değildi ama çok zorlanmadığımı da söyleyemeyeceğim. Çünkü çok iyi hazırlanmıştım. En zor kısmı o iki senenin geçmesiydi. Yani kendi hayatından fedakarlık etmek. En son ne zaman sinemaya gittiğimi bile hatırlamadığım bir dönemdeydim." ifadelerini kullandı.
Şahika, son rekorların ardından neler hissettiğiyle ilgili ise şunları kaydetti:
"Bir kere büyük bir huzur kapladı içimi. İki sene, o gün bitmişti artık. Avazım çıktığı kadar çığlık atarak sevinebilirdim. Onu bile yapamıyordum. Çünkü boğazım tahriş olur, dalışta o beni etkiler gibi sürekli kendimi kısıtlamaya alışmıştım. İlk defa tüm iplerimi çözerek 'evet, başardık' diye o andan sonrasını düşünmeden bir hareketim oldu. Emeklerimin o an karşılığını aldığım için tarifsiz bir huzur ve mutluluk vardı."
İki yıldır aralıksız çalıştığı için dinlenmeye ihtiyacının olduğunu vurgulayan Şahika, henüz kendine yeni bir hedef belirlemediğini söyledi.
Şahika, yoğun çalışma temposundan dolayı 5 aydır ailesini dahi göremediğine işaret ederek, "Biraz vücudumun toplamasına izin vermem gerekiyor. Sonrasında antrenmanlara başlayacağım. Şu an hedef koymadım. Hedef koyduğum an çalışmalara başlıyorum. Bütün hayatım ona göre şekilleniyor. Böyle bir hedef olduğunda bir kahve bile içmeyi reddediyorum. O yüzden yeni hedefimi 2-3 hafta sonra vücudum dinlendikten sonra belirlemek istiyorum." şeklinde konuştu.
Huzur arayanlara tavsiye
Karada her an bir tehlikeyle karşılaşabileceğine dikkati çeken Şahika, huzur arayan insanlara suyun altını keşfetmeleri tavsiyesinde bulundu. Rekortmen sporcu, suyun altında yaşadığı duyguları şöyle anlattı:
"Sokakta yürürken bile kafanıza saksı düşebilir. Trafik kazaları, her gün terör olayları, şehit haberleri... Özellikle Türkiye jeopolitik konumu itibarıyla çok zor bir yer. Bir maske, gözlük, şnorkel takıp suyun altını görebiliyoruz. Birkaç metreye de dalsak deneyim yaşıyoruz. Bunu deneyen insanlar da ne dediğimi anlıyorlar. 'Evet çok güzelmiş, huzurluymuş, su altı bambaşka dünyaymış' şeklinde dönüşler alıyoruz. Suyun altını daha huzurlu buluyorum. Her dalışımda yeniden doğmuş gibi hissediyorum."
"Hayat nefesimi tuttuğumda başladı"
Astım hastalığı nedeniyle sıkıntılı bir çocukluk dönemi geçirdiğine değinen Şahika Ercümen, bu süreci dalış sporu sayesinde atlattığını belirtti.
"Benim için hayat ilk nefes aldığımda değil, ilk nefesimi tuttuğumda başladı." diyen Şahika, "Çocukken astımım çok ileri derecedeydi. Bırakın evden, odadan dışarı çıkmayı, nefes alamıyordum. Nefesimi acaba alamam, boğulurum diye annem sabahlara kadar başımda dururdu. Bu durumu spor sayesinde aştım. Hala astımım var ama baş edebiliyorum. İlaçlarım, tedavim, bunlar devam ediyor. Fakat spor, doğru nefes alma teknikleri ve sağlıklı beslenmeyle astıma rağmen dünya rekoru kırdım." ifadelerini kullandı.
Şahika, suyun altındayken hiç endişelenmediğini vurgulayarak, şöyle devam etti:
"Suyun altında yapı olarak çok sakinim. Kötü bir durumda bile o an panik yapmanın bana bir şey kazandırmayacağını bildiğim için sakin kalıp ne yapmam gerekiyorsa onu yapıyorum. Son rekor denememizde dipte, bileğimde güvenlik sağlaması açısında bir halat vardı. Fakat bu halat, 93 metrede dibe takıldı ve ben çıkmaya çalışırken, o beni aşağıya çekiyordu. Çok sakin bir şekilde o ipi çözdüm, yukarı çıkmaya devam ettim. Dolayısıyla en zor durumda bile panik olmuyorum."
"Belki gençlik ve spor bakanı olurum"
Asıl mesleğinin diyetisyenlik olduğunu dile getiren Şahika, bunun yanı sıra insanlara su altını tanıtacak, sevdirecek tarzda belgesel de sunduğunu söyledi.
Şu anki işlerinin kendisine büyük keyif verdiğini söyleyen Şahika, "Spor yöneticiliği düşünüyor musun?" sorusuna, "Olabilir. Benim birkaç farklı mesleğim var. Özellikle diyetisyenlik önemli bir misyon. Üst düzey bunu yapabilirim. İlla bir yönetici olacağım diye bir düşüncem yok. Bunlar da beni tatmin ediyor. Fakat bilmiyorum belki de gençlik ve spor bakanı oluruz." yanıtını verdi.
Şahika, siyaseti düşünüp düşünmediğiyle ilgili soru üzerine de "Çok düşünmüyorum ama istersem yapabileceğimi de biliyorum. Şu an aktif sporculuk yaptığım için o tempoya girmenin çok doğru olduğunu düşünmüyorum." dedi.
"Nefesini tutarak" para kazanmıyor
Sponsor desteğinde yıllarca büyük sorunlar yaşadığına işaret eden Şahika, son dönemdeki başarıların ardından bu konuda daha iyi noktaya gelindiğini bildirdi.
Şahika, her yıl sponsor bulmak için büyük efor sarf ettiklerinin altını çizerek, şunları söyledi:
"Bu konuda yıllarca çok büyük sorunlar yaşadım. Bu yıl bize destek olan birkaç sponsorum vardı. Onların desteğiyle bu rekor denemesini organize ettik. Bizim sponsorluklarımız birer yıl ya da maksimum iki yıl oluyor. Maalesef her sene sponsor aramamız gerekiyor. Bu bizim için her sene efor ve zaman kaybı. Birkaç ayımız sponsor aramakla geçiyor. Umarım sponsorluklarımız devam eder. Etmediğinde biz yine sponsor arayışına geçeceğiz. Şu an rekor denememiz yeni bittiği için seneye ne olacağını bilmiyorum. Bu yıl bazı sponsorluklar birkaç ay önce netleşti. Ucu ucuna bazı şeyleri yaptık. Umarım bu kez sene başında hepsi hallolur."
Sponsorluk gelirinin kendisine ekonomik bir getiri sağlamadığını vurgulayan rekortmen sporcu, "Sponsorluktan alınan bütçeler direkt rekor denemesine gidiyor. Tekne kiralanıyor, güvenlik dalgıçları geliyor. Benim bir ekibim var, onların yemesi, içmesi, konaklaması. Seyahatler... Bu aslında ciddi, masraflı bir iş. Şu an hala diyetisyen olarak çalışıyorum. Türkiye'yi gezerek, sağlıklı beslenme seminerleri veriyorum. Bunun dışında başarı, motivasyon konuşmacılığı yapıyorum. Rekordaki deneyimlerimizi paylaşıyoruz, biraz ilham vermeye çalışıyoruz. Ayrıca belgesel sunuyorum. Birkaç farklı işte çalışarak kendimi finanse ediyorum." diye görüş belirtti.
Son olarak Türkiye'deki dalış sporuna ilgi hakkında bilgi veren Şahika, sözlerini şöyle tamamladı:
"İlgi çok artıyor. Dalış okulu olan arkadaşlarım beni arayıp teşekkür ediyor. Oraya gelen özellikle kız dalgıçlar, 'Şahika gibi olmak istiyoruz' diyorlarmış. Bunlar çok gurur verici şeyler. Dalış sporu neredeyse hiç bilinmezken, şu an hiç tahmin edemeyeceğiniz insanlar biz şurada eğitim almıştık diyorlar. Artan ilgiyi görmek güzel. Çünkü Türkiye zaten bir deniz ülkesi. Üç tarafı denizlerle çevrili. Zaten olması gereken şeyi, rekor denemeleriyle biraz daha duyurup olmasını sağladık."
Son Dakika › Spor › Şahika Ercümen: 'Her Dalışımda Yeniden Doğmuş Gibi Hissediyorum' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?