Google'dan Piri Reis Doodle'ı - Son Dakika
Teknoloji

Google'dan Piri Reis Doodle'ı

Google\'dan Piri Reis Doodle\'ı

Arama motoru Google, dünyaca ünlü Osmanlı-Türk denizci ve haritacı Piri Reis’i Dünya Haritası’nın 500. yıl dönümünde unutmadı.

07.04.2013 01:59

Emre Çetinkaya - - Google ana sayfasını önemli kişiler ve yaptıkları önemli şeylerle süslemeye devam ediyor. Son olarak İngiliz bilimkurgu yazarı Douglas Adams'ın 61. doğum günü için ve dünyaca ünlü doğa ve bilim ilüstratörü, tabiat araştırmacısı ve natürist Alman Maria Sibylla Merian için Doodle hazırlayan Google, bugün ise dünyaca ünlü Osmanlı-Türk denizci ve haritacı Piri Reis'i Dünya Haritası'nın 500. yıl dönümünde unutmadı.

Google'ın Piri Reis için hazırladığı Doodle'da eski zamanlarda hazırlanan haritalama tasarımı kullanılmış. Google'ın hazırladığı Doodle'a tıkladığımızda ise "Piri Reis"in Google'daki arama sonuçlarına ulaşabiliyoruz.

Piri Reis kimdir?

Gerçek adı Muhyiddin Piri Bey olan Piri Reis, 1465-70 yıllarında Gelibolu'da dünyaya geldi. Amcası Kemal Reis'in yanında denizciliğe başlayan Piri Reis, 1487-1493 yılları arasında ünlü bir korsan ve daha sonra Osmanlı donanmasında amiral olacak amcasıyla korsanlık yaptı. 1494'te amcasıyla Osmanlı donamasının hizmetine giren Piri Reis, Osmanlı bayrağı altında İspanya, Venedik ve Cenevizlilere karşı birçok deniz muharebesine katıldı.

Sapienza (1499) ve Modon (1500) Savaşları'nda Venediklileri yenilgiye uğratan Piri Reis,1511'de amcasının ölümünün ardından Gelibolu'ya çekildi ve ilk Amerika haritasını hazırladı. 1516-17'de Mısır'ın fethinde donanmasıyla sefere katılan Piri Reis, 1523'te Osmanlı'nın ele geçirdiği Rodos adasında kuşatmaya yer aldı.

Öte yandan UNESCO'nun 2013'ü Piri Reis'in Dünya Haritası'nın 500. yılı olarak ilan ettiğini de hatırlatalım. Bunun yanında Piri Reis popüler kültürde ise Ubisoft'un yapımcılığını yaptığı Assassin's Creed: Revelations oyununda donanma için çalışan ve suikastçi birliğinin üyesi olan önemli bir karakterdir.

Emre Çetinkaya - Teknokulis : http://www.teknokulis.com

Kaynak: Teknokulis

Son Dakika Teknoloji Google'dan Piri Reis Doodle'ı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement