Kablosuz şarj işlevinin günümüzdeki amacı, çoğunlukla şarj işini kolaylaştırmaktan ibaret. Ancak kablosuzun şarjın yaygınlaşması, zaman içinde cihazların tasarımlarını önemli ölçüde değiştirebilir.
Bu seneki CES'te hem en son kablosuz şarj ürünlerini, hem de kablosuz şarj teknolojisindeki sonraki adımları görme şansımız oldu. İyi haber ise kablosuz şarjdan faydalanan kullanıcıların sayısının her geçen gün artıyor olması. Görünen o ki 2014, kablosuz şarj için önemli bir yıl olacak.
Bugün üretilen 60 farklı telefon, Qi kablosuz şarja sahip ve bu ürünlerin 40 milyonu satılmış bulunuyor. Bu cihazların herhangi bir tanesini Qi şarj yüzeyine bırakıp şarj etmeniz mümkün. Telefonunuz Qi şarj desteğine sahip değilse, Incipio'nun CES'te tanıttığı kablosuz şarj yüzeyleri ve koruyucu kılıflar, bu özelliği ona kazandırabilir.
Sözkonusu yüzeyin masanızın üzerinde duran bir pad olması da şart değil. Bu bir ışık veya fare paleti de olabilir. Kudos Tech, her ikisinin de prototipini gösterdi ancak ürünlerin ne zaman üretileceği henüz bilinmiyor.
Peki Qi gibi bir standarda ve piyasadaki birçok ürüne rağmen, kablosuz şarj neden hala yaygınlaşmıyor?
Wireless Power Consortium'dan John Perzow standartların kafa karıştırdığını, teknolojinin bu yüzden yavaş yayıldığını söylüyor. Qi standardına rağmen onunla ilgisi olmayan birçok kablosuz şarj cihazı bulunuyor. Qualcomm bile elektrikli otomobillerde farklı bir kablosuz şarj sistemi kullanıyor (telefonu değil motoru şarj ediyor, ancak yine de kullanıcıların kafasını karıştırıyor).
WPC, Qi standardında bazı geliştirmeler yaparak bu sorunu aşmak istiyor. Qi bugün yakın alan eşleştirmesinden faydalanıyor. Bunun için telefon ve şarj yüzeyinin içinde bulunan antenler kullanılıyor. En son Qi yüzeyleri, telefonu koyacağınız yer anlamında size biraz daha fazla özgürlük tanıyor. Yüzeyi masa gibi kalın bir başka yüzeyin altına da yerleştirebiliyorsunuz.
Convenient Power'ın 5 cihazı şarj edebilen yüzeyi, üzerine koyduğunuz telefon ve tabletlerin güç gereksinimlerini otomatik olarak algılayabiliyor ve onları doğru enerjiyle şarj ediyor.
Yeni Zelanda'lı güç uzmanı PowerByProxi de kablosuz şarj cihazları üretiyor. Ancak ürünlerini direkt olarak Convenient Power gibi şirketlere satmak yerin, tasarımını farklı şirketlere lisanslıyor. Bu teknoloji için yeni bir şarj anteni gerekiyor, ancak telefonlar eski Qi pad'leriyle de şarj olabiliyorlar. PowerByProxi'nin avantajı, farklı cihazlara farktı güçte enerji gönderebilmesi.
Yeni ürünlerin geriye dönük uyumunun yanında, masa gibi yüzeylerin altına yerleştirilebilmesi de önem taşıyor. Bu sayede masanız üzerinde özgürlüğünüz artıyor.
Son Dakika › Teknoloji › Kablosuz Şarj Zamanı! - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?