Diyaliz Hastaları Dünya Böbrek Günü'nde Unutulmadı - Son Dakika
Yaşam

Diyaliz Hastaları Dünya Böbrek Günü'nde Unutulmadı

Diyaliz Hastaları Dünya Böbrek Günü\'nde Unutulmadı

Sivas Numune Hastanesi’nde tedavi gören diyaliz hastalarına 13 Mart Dünya Böbrek Günü nedeniyle çiçek hediye edildi.

13.03.2014 14:46

Sivas Numune Hastanesi'nde tedavi gören diyaliz hastalarına 13 Mart Dünya Böbrek Günü nedeniyle çiçek hediye edildi.

Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri İbrahim Ethem Özsoy; Sivas Numune Hastanesi Yöneticisi Fikret Özkan ve diyaliz merkezi personeli ile birlikte hastanede tedavi gören hastalara çiçek verdi.

Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri İbrahim Ethem Özsoy, Sivas'taki hasta sayısı hakkında da bilgi vererek, "Kamu Hastaneler Birliğine bağlı 10 tane hastanemizde hemodiyaliz ünitemiz var buralarda 91 tane şuanda cihazımız var. Sırf bizde, yani Kamu Hastaneler Birliğine bağlı ilçelerde dahil giren hasta sayısı 190'a yakın diyalize giriyor. İnşallah kimse böbrek yetmezliğine ilerleyen böbrek yetmezliğine girmez de diyalizlerimize ihtiyaç kalmaz ilk evrede saptanır erken teşhis olur da ilerlemez bu cihazlarımız hep boş kalır" ifadelerini kullandı.

Nefroloji Uzmanı Mehmet Büyükbakkal ise, "Her yıl 2006'dan bu yana Mart ayının ikinci perşembesini Böbrek Günü olarak kutluyoruz. Bunu kutlamaktaki amacımız bir farkındalık oluşturmak, böbrek hastalarının ciddiyeti ve hızla büyümesi konusunda halkı bilgilendirmek. Bu amaçla böyle bir farkındalık oluşturmak için böyle bir kutlama düzenledik. Halkımızın yüzde 15'inin çeşitli nedenlerden böbrek hastası olduğu tespit edildi. Bu çok ciddi bir rakama denk geliyor. Her 6-7 kişiden biri böbrek hastalığı var gibi ve insanlar hayatlarının bir bölümünde böbrek yetmezliği ile karşı karşıya kalabiliyorlar. Böbrek yetmezliğinin bulguları çok sessiz seyredebiliyor, son döneme kadar hiçbir bulgu vermeyebiliyor ve bulgu verdiğinde böbrek fonksiyonlarının yüzde 90'nını kaybetmiş olabiliyoruz. O yüzden basit tedbirlerle kendimizi bu tehlikeden uzak durabiliriz. En basit olarak tansiyon hastasının tansiyonunu kontrol ettirmesi, tansiyonların kontrol altında olması, şeker hastaları şekerlerini normal insanlarımız bile dönem dönem kan şekerlerini ölçtürüp şekerlerinin normal aralıklarda olmasını sağlaması, yeteri miktarda sıvı almamız, sağlıklı gıdalar tüketmemiz, sağlıksız gıdalardan uzak durmamız, sebze ve meyve ağırlıklı bol sıvı alarak diyet uygulamamız ve en önemlisi gereksiz ilaçlardan kaçınmamız gerekiyor" diye konuştu.

Sivas Numune Hastanesi Yöneticisi Fikret Özkan ise, "Dünya Böbrek Günü dolayısıyla hastalarımızı hatırlamak adına böyle bir ziyarette bulunduk. Bizim hastanemizde şu anda Türkiye'de 5-6 merkezde olan düşünki lens polikliniği var. Sağlıklıyken böbrek yetmezliğinin ileri evreleri olmadan hastalar tespit edebileceğimiz bir poliklinik sağlıklı insanın veya ufak tefek şikayetleri olan insanların böbrek yetmezliği gelişmeden tanı koyabileceğimiz orada basit önlemlerle yetmezliğe gitmeden yakalayacağımız bir merkez tüm vatandaşlarımızı bu polikliniği kullanmalarını tavsiye ediyorum. Özellikle böbrek yetmezliği olan ve de diğer organ yetmezliği olan vatandaşlarımız için vatandaşlarımızın organ bağışında bulunmalarını istiyorum" dedi.

Öte yandan bazı vatandaşlar, Numune Hastanesi bahçesine kurulan organ bağış standına gelerek organlarını bağışladı. - SİVAS

Kaynak: İHA

Son Dakika Yaşam Diyaliz Hastaları Dünya Böbrek Günü'nde Unutulmadı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement