"10. Ulusal Tarım Ekonomisi Kongresi" - Son Dakika
Yerel

"10. Ulusal Tarım Ekonomisi Kongresi"

"10. Ulusal Tarım Ekonomisi Kongresi"

TAGEM Genel Müdürü Doç. Dr. Masum Burak, "Tarımda son 10 yılda gayri safi milli hasıla 3 kat artarak, 24 milyar dolardan 63 milyar dolarlara yaklaştı" dedi.

05.09.2012 15:46  Güncelleme: 15:43

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar (TAGEM) Genel Müdürü Doç. Dr. Masum Burak, "Tarımda son 10 yılda gayri safi milli hasıla 3 kat artarak, 24 milyar dolardan 63 milyar dolarlara yaklaştı" dedi.

Burak, Konya'da düzenlenen "Tarım, Yoksulluk ve Kalkınma" temalı 10. Ulusal Tarım Ekonomisi Kongresi'nin açılış konuşmasında, özellikle yoksulluk konusunun ana tema olarak seçilmesinin önemli olduğunu söyledi.

Türkiye'nin yoksullukla mücadelede son yıllarda ciddi adımlar attığını dile getiren Burak, küresel sorumluluk bilinciyle en az gelişmiş ülkelerin gıda güvenliğinin sağlanması ve yoksullukla mücadele programlarının inisiyatifini Türkiye'nin aldığını ifade etti.

Bu konuda 2007 yılında imzalanan anlaşmayla Türkiye'nin "yardım eden ülke" konumuna geçtiğini vurgulayan Burak, şöyle devam etti:

"Türkiye, bunun somut göstergesi olarak Dünya Tarım Örgütü'nün alt bölge ofisini Ankara'da açarak, özellikle Orta Asya Türk Cumhuriyetleri'ne yönelik kalkınma ve yoksulluğu gidermek için projelere kaynak ayırdı. Türkiye, 5 yıl için 10 milyon lira, yani yıllık 2 milyon lirayı söz konusu ülkeler için kaynak olarak ayırmış durumda."

-Gayri safi milli hasıla 3 kat arttı-

Tarımdaki son gelişmelere de değinen Burak, "Tarımda son 10 yılda gayri safi milli hasıla 3 kat artarak 24 milyar dolardan 63 milyar dolarlara yaklaştı. Buna bağlı olarak 14 milyar dolarlık da ihracat yapmış olduk. Dünyada tarımsal gayri safi milli hasıla sırası 11 olan Türkiye, 7. sıraya, Avrupa'da da 1. sıraya yükseldi. Bu çok büyük bir gelişme. Hedefimiz 2023 yılında (dünyada) ilk 5 arasına girmek" diye konuştu.

Türkiye'deki tarımsal gelişmenin önemli boyutlara ulaştığının altını çizen Burak, "Son yıllarda alan azalmalarına rağmen üretimde artış olduğunu görüyoruz. Bu da son yıllarda geliştirilen yeni çeşitlerin ve modern teknolojilerin tarıma girmesiyle sağlanmıştır" dedi.

Kongreye, Konya Valisi Aydın Nezih Doğan, Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hakkı Gökbel, Konya Ticaret Odası Başkanı Selçuk Öztürk, Konya Ticaret Borsası Başkanı Uğur Kaleli, Konya Sanayi Odası Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil, Kongre Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Cennet Oğuz ve ilgililer katıldı.

Kongre 7 Eylül'e kadar devam edecek.

Muhabir: İbrahim Yozoğlu

Yayıncı: Ahmet Kayır - KONYA

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel '10. Ulusal Tarım Ekonomisi Kongresi' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement