2b Geliri Kentsel Dönüşümde Kullanılacak - Son Dakika
Yerel

2b Geliri Kentsel Dönüşümde Kullanılacak

2b Geliri Kentsel Dönüşümde Kullanılacak

Kocaeli Valisi Ercan Topaca, 2B arazilerinin satışı ile ilgili yaptığı açıklamada, 2B'den elde edilecek maddi gelirin kentsel dönüşümde kullanılacağını ifade etti.

11.05.2012 14:11

Kocaeli Valisi Ercan Topaca, 2B arazilerinin satışı ile ilgili yaptığı açıklamada, 2B'den elde edilecek maddi gelirin kentsel dönüşümde kullanılacağını ifade etti.

Valilik 100. Yıl Toplantı Salonu'nda, Kocaeli genelinde 2B kapsamına giren arazilerin hak sahiplerine satılması ile ilgili düzenlenen basın toplantısına Kocaeli Valisi Ercan Topaca ve Kocaeli Defterdarı Süleyman Dal katıldı. 2B Yasası'nın özünün devlet ile vatandaşlar arasındaki mülkiyete bağlı anlaşmazlıkları ortadan kalrdımak olduğunu belirten Topaca, "2B devlet ile vatandaşın uzlaşma yasasıdır. Yıllardır oturduğumuz, ekip, biçtiğimiz alanlar yıllardır ne devlete ait oldu ne de vatandaşa. Bu yasa ile inşallah tüm ihtilaflar çözülecek. Şuan Kocaeli genelinde 15 milyon metrekare alan 2B kapsamına alındı. Vatandaşlarımız bu alanları başvuruları ile rayiç bedel üzerinden satın alabilecekler" dedi.

Ülke genelinde 2B'den elde edilecek gelirin kentsel dönüşümde kullanılacağını ifade eden Topaca, "2B arazilerinden elde edilecek gelirin yüzde 90'ı afet ve kentsel dönüşüm alanları kapsamında kullanılacak. Buna göre elde edilecek gelirden kentsel dönüşümün sık yapılacağı kentler faydalanacak. Bu durum riskli ve orta hasarlı yapıların ortadan kaldırılmasının çözümünde önemli bir faktördür. Ayrıca mecliste, "İmar Hakkı Transferi" kapsamında yasalaşması öngörülen durum ile vatandaşa 2B'deki arazisinin bedeli değerinde sertifika verilecek ve vatandaş, "İman Hakkı Sertifikası" ile TOKİ'den fiyatı ederinde ya da üstünü tamamlamak şartı ile ev alabilecek" diye konuştu.

Öte yandan Kocaeli'nde 2B araziler hakkında bilgi veren Kocaeli Defterdarı Süleyman Dal, "2B uygulamasında 31.12.1981 tarihinden önce bilim ve fen bakımından orman niteliğini tam olarak kaybetmiş tarla, bağ, bahçe, otlak, kışlak ve şehir kasaba, köy yapılarının toplu olarak bulunduğu yerleşim alanları değerlendirilecek. 2B yasası kapsamında vatandaşa çeşitli avantajlar sunuluyor. Buna göre satış bedeli rayiç bedelin yüzde 70'i olarak belirlenmiştir. Peşin veya taksitli ödeme seçenekleri olduğu gibi, ayrıca tamamının peşin ödenmesinde yüzde 20, yarısının ödenmesinde ise yüzde 10 indirim uygulanacaktır. Ayrıca taşınmazların üzerindeki yapı ve tesislerden ücret talep edilmeyecektir. Konu ile ilgili açılmış olan davalar durdurulacak ve dava açılması gerekenlere ise dava açılmayacaktır" dedi.

Tespit edilen alanlarda 2B'den yararlanmak için 6 ay içerisinde başvuruda bulunulmaması durumunda kullanıcının satın alma hakkının düşeceğini belirten Dal, "Ecrimisil değerleri tahsil edilecek ve 19.07.2003 tarihinden sonra yapılmış yapı ve tesisler üzerinde kullanıcıların hiçbir hakkı kalmayacak, yapı da dahil taşınmaz hazinece satışa konu edilebilecektir. Hak sahibi olduğu tespit edilenlere ilişkin kullanıcı listeleri www.kodef.gov.tr adlı internet adresimizden ilan edilecektir" diye konuştu.

2B'den yararlanmak için başvuru bedelinin 2 bin TL olduğunu belirten Dal, başvurulardan elde edilecek gelirin 2 katı değerinde ülke geneline ağaç dikileceğini belirtti. Dal, 2B başvurularınan Defterdarlık hizmet binalarında yapılabileceğini belirtirken, başvuru evraklarının www.kodef.gov.tr ve www.milliemlak.gov.tr adlı internet adreslerinden temin edilebileceğini belirtti. - KOCAELİ

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel 2b Geliri Kentsel Dönüşümde Kullanılacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement