Bolu İzzet Baysal Devlet Hastanesi Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM) Sorumlu Hekimi Dr. Dilek Çürük, dünyada her yıl 12 milyon, Türkiye'de ise yaklaşık 175 bin kişiye kanser teşhisinin konulduğunu söyledi.
Bolu'daki bir alışveriş merkezinde "4 Şubat Dünya Kanser Günü" dolayısıyla açılan stantta gazetecilere açıklama yapan Çürük, kanserin dünyada ve Türkiye'de ulaştığı boyutların iyi bilinmesi gerektiğini, kanserin ölüm nedenleri arasında kalp ve damar hastalıklarından sonra ikinci sırada gelen önemli bir toplum sağlığı problemi olduğunu anlattı.
Kanserden korunmanın büyük önem arz ettiğine dikkati çeken Çürük, "Dünyada her yıl 12 milyon, ülkemizde ise yaklaşık 175 bin kişiye kanser teşhisi konuluyor. Ülkemizde kanserli olguların yaklaşık üçte ikisi erkeklerde görülüyor. Bölge veya şehirlerimiz arasında farklılıklar bulunmamaktadır" diye konuştu.
Yeni kanser tanısı konan hastaların yüzde 90'ının 45 yaşın üzerinde olduğu gerçeğinin unutulmaması gerektiğine işaret eden Çürük, toplumun yaşlanması ve sanayileşmenin kanser vakalarının artışında önemli etkenlerden olduğunu kaydetti.
"Yeni kanser tanısı alan hastaların yüzde 90'ı 45 yaş üzerindedir" diyen Çürük, "Ülkemizde yaşlı nüfus oranı 2000'li yıllarda toplumun yüzde 20'sini oluştururken, 2023 yılında toplumun yüzde 35'inin 45 yaş üzerinde olacağı öngörülüyor. Nüfustaki yaşlanma ve sanayileşme ile Türkiye'de kanser insidasında ciddi bir artış olacağı bekleniyor" ifadelerini kullandı.
-"Kanser, önlenebilir ve kontrol edilebilir bir hastalıktır"
"4 Şubat Dünya Kanser Günü"nün amacının kanser konusunda duyarlılık ve farkındalık kazandırmak olduğunu anımsatan Çürük, kanserin korunulabilir, erken tanınabilir, tedavi ve kontrol edilebilir bir hastalık olduğunu topluma anlatabilmek ve kabul ettirebilmek amacıyla özel bir gün seçildiğini söyledi.
Kanserlerin yüzde 40'ının önlenebilir olduğunun bilindiğini vurgulayan Çürük, sözlerini şöyle tamamladı:
"Bu nedenle kansere yakalanma riskini artıran faktörlerden uzak durulması gerekir. Ülkemizdeki kanser vakalarının önemli bir kısmı sigara ve obeziteyle ilişkili. Ölümle sonuçlanan kanser vakalarının Yüzde 70'inden fazlasının sigara ve dengesiz beslenmeden kaynaklandığı ve Türkiye'de her 12 dakikada bir kişinin sigaradan, her 10 dakikada bir kişinin ise dengesiz beslenmeden kaynaklanan sebeplerle kansere yakalandığı biliniyor.
Bu konuda gerekli hassasiyet ve çaba gösterildiği takdirde kanser önlenebilir ve kontrol edilebilir bir hastalıktır."
Muhabir: Zafer Göder/ Emin Gürbüz
Yayıncı: Kemal Kaymak - BOLU
Son Dakika › Yerel › 4 Şubat Dünya Kanser Günü - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?